Рецензія на фільм «Хеллбой»
Безрогий пекельний треш

12 квітня 2019,  18:48 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

Дилогія «Хеллбой» Гільєрмо дель Торо хоча і не побила ніякі рекорди бокс-офісу, зібравши в прокаті усього 260 мільйонів доларів (за два фільми), зате знайшла місце в серцях багатьох кіноглядачів, яких підкорив Герой з Пекла. Кілька років тому дель Торо хотів зняти третю частину його пригод, але щось пішло не так, і в результаті на світ з'явився абсолютно новий «Хеллбой» Ніла Маршалла. Чи вдалося цьому фільму виправдати високі очікування шанувальників?

«Хеллбой» є одним з найбільш очікуваних фільмів цієї весни, і його трейлери та постери неслабо підігріли до перезапуску інтерес глядачів, показуючи головного героя з вогненним мечем, довгими рогами і короною з полум'я, але на ділі ця яскрава промо-кампанія виявилася одним великим обманом.

Головною темою «Хеллбоя» виступає повернення Кривавої королеви Німуе, яка в 5 столітті наслала на світ чуму, але її зупинив хоробрий король Артур за допомогою свого меча Екскалібура. Оскільки вона є безсмертною, її не вбили, а тільки розчленували (у фільма рейтинг 18+, так що розчленування тут є майже в кожному епізоді) і сховали її частини тіла подалі одну від одної в різних монастирях, де їх століттями охороняли ченці, які не були нічим озброєні (окрім своєї віри), так що взагалі дивно, чому її не воскресили раніше. І поки голова Німуе повільно возз'єднується зі своїми руками і ногами, Хеллбой подорожує по світу і виконує різні місії Бюро паранормальних досліджень і оборони, вбиваючи кровожерливих монстрів і почуваючи себе через це препаскудно, оскільки він сам теж є монстром.

З виходом дель Торо з франшизи нам довелося попрощатися і з виконавцем головної ролі Роном Перлманом, який і зробив Хеллбоя улюбленцем глядачів, і у перезапуску його місце зайняв зірка популярного серіалу «Дуже дивні справи» Девід Гарбор. Він є хорошим артистом і отримав номінації на «Золотий глобус» і «Еммі» за свою гру в «Дуже дивних справах», але навряд чи «Хеллбой» зробить його новим ведучим голлівудським актором. Гарбору дуже йде цей червоний грим, але сценарій надто часто не потрапляє в ціль, перетворюючи його Хеллбоя на недогероя, тому навряд чи ми ще раз побачимо його в цьому образі.

Мілла Йовович відмінно підходить на роль Німуе, але її Кривава королева так і не показала своєї сили в повній мірі. Спочатку її дуже довго збирали по частинах. А потім у них з Хеллбоем сталося декілька романтичних розмов, де вона намагалася переконати його, щоб він став її королем і почав Апокаліпсис, і все, фінал. Ніякої великої битви головного героя з головною лиходійкою так і не сталося. Тому в кінці не покидає почуття, ніби тебе обдурили всіма цими розмовами про її непереможність і велич. Хеллбой переміг її без особливих зусиль. З велетнями битва була більш видовищною та веселою.

Допомагають Хеллбою в протистоянні з Німуе його давня подруга Еліс Монахан і майор Бен Дайміо. Роль Еліс дісталася Саші Лейн, яка кілька років тому дебютувала в драмі «Американська крихітка», і пару сцен вона дійсно рятує своєю безпосередністю. Ось тільки суперсила її героїні – спілкуватися з мертвими, виригуючи їхній двометровий дух-глист, – виглядає повною маячнею. На роль Бена спочатку взяли лиходія з «Дедпула» Еда Скрейна, але після того як людей обурило, що в коміксах цей герой є азіатом, а не білим, актор сам відмовився від участі в «Хеллбої», і цю роль отримав Деніел Де Кім. Цікаво, що в українському дубляжі його озвучив той же актор, який озвучує у нас Дедпула, так що дуже тонке відсилання до балакучого найманця все-таки присутнє. А ось прийомний батько Хеллбоя Тревор Бруттенхолм у втіленні Іена Макшейна виявився ще тим козлом, і їхні стосунки з головним героєм абсолютно не зачіпають. З Йонду у «Вартових Галактики» вийшов в сто разів кращий батько для Пітера Квілла, аніж з цього Тревора.

У Ніла Маршалла є вражаючий послужний список у світі телебачення – він знімав серії таких популярних серіалів, як «Гра престолів», «Ганнібал» і «Світ Дикого Заходу», але його повнометражні роботи для великого екрану, як «Судний день» та «Центуріон» не стали хітами, і «Хеллбоя» чекає та ж доля.

Фільм йде дві години і через годину ти починаєш фізично відчувати його затягнутість і гадати, коли ж він нарешті закінчиться. Сценарист Ендрю Косбі (так, комікс Майка Міньоли адаптувала всього одна людина, а не ціла юрба, як може здатися після перегляду) вмістив в одне кіно стільки сюжетних ліній, що й не злічити: Баба-Яга, Груагатч, Друга світова, полювання на велетнів, Німуе і Апокаліпсис. Так, часом на екрані відбувається веселе розчленування, такий собі дикий треш в дусі Квентіна Тарантіно і Роберта Родрігеса, коли на екрані буквально розривають людей і з них б'ють фонтани крові, але ніякого глибокого зв'язку з персонажами так і не виникає навіть у серйозні й драматичні для Хеллбоя моменти. Він начебто і непоганий хлопець, але йому не вистачає глибини, як і всьому фільму Маршалла. Замість перезапуску культової франшизи режисер зняв одноразове попкорновий кіно, яке насилу можна додивитися до кінця. І хоча в кінці він оптимістично додав тизер сиквела, той навряд чи відбудеться.

Якщо Хеллбой в новому фільмі і намагається якось врятувати світ, то виключно за допомогою сміху. Адже врешті-решт сміх продовжує життя. Але врахуйте, що перед цим він все-таки забере дві години вашого дорогоцінного часу.

7266