Рецензія на фільм «Людина-павук: Далеко від дому»
Пітер Паркер і його незабутня поїздка до Європи

4 липня 2019,  17:39 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

Який би старшокласник не захотів відправитися разом зі своїми друзями в шкільну поїздку прекрасними містами Європи? Щоб покататися на гондолі у Венеції, відвідати фестиваль світла у Празі, прогулятися вулицями Берліна і побачити скарби корони в Лондонському Тауері? Ось і Пітер Паркер в захваті від такої можливості залишити свої супергеройські обов'язки в Нью-Йорку і знатно розважитися. Але нова масштабна загроза у вигляді гігантських монстрів, що керують стихіями, вносить в його план свої корективи, і на цей раз хлопцю доводиться рятувати не рідний Квінс, а весь світ.

Після успіху першого сольника нашого нового улюбленого Павучка «Людина-павук: Повернення додому», який вийшов влітку 2017 рору, боси Marvel вирішили довірити режисерові Джону Воттсу і його сиквел «Людина-павук: Далеко від дому», що виявилося дуже раціональним ходом. Воттс переносить в сиквел ту саму підліткову комедію в дусі Джона Г'юза, але разом з цим нові місця та змінюючі життя події дозволяють головному героєві та іншим персонажам розвиватися і йти вперед, відкриваючи собі й нам нові горизонти дорослого життя і даного кіновсесвіту.

Кілька місяців тому блокбастер «Месники: Завершення» вдруге за останній рік струснув всесвіт Marvel, та так, що мало хто вийшов потім з кінозалу з сухими очима. Тоні Старка (Роберт Дауні мол.) більше немає, і його протеже Пітер Паркер дуже сумує за своїм наставником, який був для нього як батько. Тому для хлопця літня поїздка в Європу – це спосіб втекти від горя і соціального тиску, не намагатися бути Месником і просто видихнути. Але зло не дрімає і не дає героям відпустку, тому в перший же день у Венеції Пітер стикається з гігантським водним монстром з роду Елементалів, який володіє величезною силою і хоче все знищити. Добре, що на допомогу вчасно приходить новий хлопець на ім'я Квентін Бек, який одразу отримує прізвисько Містеріо. Нік Ф'юрі (Семюел Л. Джексон) повідомляє, що той прибув з іншої Землі, з паралельного всесвіту (привіт, мультивсесвіт), і допомагатиме їм боротися з Елементалами, що знищили його світ. Пітер не горить бажанням проміняти канікули на небезпечну місію, але вибору у нього немає – комусь же треба рятувати планету, поки Тор, Доктор Стрендж і Капітан Марвел поза зоною досту (цікаво, а чим у цей час займаються інші 20 супергероїв?).

З 2016 року актор Том Голланд і його супергерой значно подорослішали, адже їм стільки всього довелося пережити, але в той же час Пітер – все той же школяр зі своїми підлітковими проблемами, в числі яких невпевненість у власних силах. Так, він був у космосі, як зазначає Ф'юрі, і бився там з Таносом (Джош Бролін) пліч-о-пліч з наймогутнішими супергероями нашої галактики, і вони програли. Месникам вдалося повернути загиблих до життя, але Тоні, Стіва (Кріс Еванс), Наташі (Скарлетт Йоханссон) і Віжена (Пол Беттані) більше немає, як нам нагадують на початку фільму за допомогою милого монтажу, і це залишило свій відбиток на їхніх колегах по супергеройскому цеху, а також на всіх інших людях, які любили цих супергероїв та рівнялися на них. Світові потрібна нова Залізна людина, який одного разу «приватизував мир на Землі», і без нього Пітер відчуває себе загубленим в супергеройському плані. Він дуже хотів би стати новою Залізною людиною, але є тільки Доброзичливим сусідським Павучком. Він просто хоче відпочити з друзями в Європі і зізнатися ЕмДжей у своїх почуттях, але саме інстинктивне бажання допомагати людям зробило його Месником, і воно нікуди не поділося. Залишилося тільки знову повірити в свої сили. І стати справжнім Месником.

Щодо нового загадкового хлопця Містеріо, з яким Пітер подружиться і буде битися пліч-о-пліч, то він вас не тільки не розчарує, а ще й дуже порадує. Джейк Джилленхол став відмінним доповненням до даного кіновсесвіту і настільки добре перевтілився у свого персонажа, що до кінця фільму ви будете шкодувати, що з ним не було ще сцен. Містеріо покаже вам те, що ви ще ніколи не бачили у фільмах MCU, і повірте, це змусить вас відкрити рот від подиву.

Другий сольник пригод Людини-павука не забуває і про його найкращого друга Неда (Джейкоб Баталон), хоча цього разу хлопців раз у раз відволікають їхні амурні справи. А Мішель/ЕмДжей у втіленні крутої Зендеї нарешті отримала більше екранного часу, що дуже радує, оскільки їхні стосунки з головним героєм – вишенька на торті даного фільму. Її сарказм, проникливість і відвага розкриваються по мірі розвитку сюжету, і до кінця фільму ви будете закохані в неї не менше, ніж Пітер. Чи ні. Їй взагалі-то все одно, і в цьому її чарівність. ЕмДжей буквально плювати, хто і що про неї думає. А для всього іншого є булава.

Також в цій шаленій подорожі Європою, що нагадує американські гірки, вас порадують відносини Пітера і Геппі Гогана, в образі якого повертається чудовий Джон Фавро. Пам'ятаєте, як у першому сольнику Людини-павука Геппі не відповідав на повідомлення Пітера і не сприймав його серйозно? З тих пір багато чого змінилося, і приємно бачити, що у Пітера тепер з'явилася підтримка в особі найкращого друга і тілоохоронця Тоні Старка (стривайте, зараз смахну сльозу). А тітка Мей у втіленні Маріси Томей просто шикарна з її харизмою і позитивною енергією. Цій володарці премії «Оскар» у цьому році буде 55, але вона виглядає чудово і з вогниками в очах, а її героїня так само молода душею, як і актриса, і є не тільки опікуном Пітера, але і його хорошим другом.

«Людина-павук: Далеко від дому» – без сумнівів головний літній блокбастер 2019 року, який відправляє глядача в незабутню поїздку європейськими містами (і передмістями) і дарує лише позитивні емоції. Воттс, Голланд і вся команда Marvel виконали величезну роботу, щоб нагадати нам, що бути супергероєм – це не тільки важко і сумно (хоча не без цього), але ще й дико весело. Комедія в цьому сиквелі просто на висоті, хоча тут вистачає і драми, і романтики (весна, вірніше, літо витає в повітрі), а битви з монстрами, розміром з багатоповерховий будинок, вас теж напевно розважать, якщо ви прийшли саме за цим. Поставлені ці епізоди просто чудово, і якщо ви підете на фільм в IMAX, то точно не пошкодуєте, оскільки будете літати по Європі разом з Пітером, поки що на задньому плані лютують монстри і все вибухає.

А також тут є одна сцена ближче до розв'язки, присвячена спадщині Тоні Старка, і вона вас порадує настільки, що ви будете аплодувати. Перевірено повним залом шанувальників MCU. Це був найкращий спосіб завершити Третю Фазу. Приємного перегляду.

Якщо вам поки що не вдалося з'їздити у відпустку, то подорож європейськими містами разом з Людиною-павуком та його друзями – це якраз те, що вам потрібно цього літа.

7075