Рецензія на фільм «Сенсація»
Коли жінки каналу Fox News заговорили

13 лютого 2020,  02:38 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

Ми всі знаємо про скандал з Гарві Вайнштейном, який вибухнув в жовтні 2017 року, коли найвпливовішого продюсера Голлівуду публічно звинуватили в сексуальних домаганнях і зґвалтуваннях 80 жінок. Але цих відважних одкровень могло б і не статися, якби в липні 2016 року група жінок телеканалу Fox News не набралася хоробрості і не ризикнула своєю роботою і кар'єрою, щоб розповісти жахливу правду про іншого тирана – керівника каналу Роджера Айлза. Так вибухнув скандал, який став основою біографічного фільму «Сенсація», що на вихідних отримав 1 премію «Оскар».

У центрі сюжету драми «Сенсація» (також відомої як «Скандал») знаходяться три працівниці телеканалу Fox News Мегін Келлі, Гретчен Карлсон і Кайла Поспісіл, яких втілюють провідні голлівудські актриси Шарліз Терон, Ніколь Кідман і Марго Роббі. Мегін і Гретчен давно працюють на каналі, тоді як Кайла тільки недавно влаштувалася і мріє теж стати телеведучою. Гретчен таємно готує позов проти каналу за те, що його глава і багато її колег-чоловіків сексуально домагаються її та ображають сексистськими ремарками навіть в ефірі передачі. Тим часом на дебатах Мегін задає кандидату в президенти США Дональду Трампу пряме запитання про те, чому він ображає жінок, після чого отримує серію погроз і від Трампа, і від тих, хто його підтримує. З них трьох тільки наївна Кайла все ще вважає роботу на каналі Fox News казкою, але незабаром її «рожеві окуляри» зриває сам Айлз, який готовий допомогти молодій дівчині потрапити в цікаву передачу. Але тільки за сексуальну послугу. Ніяк інакше. Тому що він бос, і вся влада у нього. А якщо відмовиш йому або поскаржишся, то втратиш роботу на Fox News і не знайдеш її на інших каналах, які «дружать» з Роджером. Така ось «казка».

Важливою деталлю «Сенсації» є те, що Терон і Кідман грають справжніх телеведучих каналу Fox News, а героїня Роббі – це збірний персонаж, який носить вигадане ім'я. Чому? Тому що нам показують, наскільки складно розповісти про те, що тебе домагалися, а ти його відштовхнула, як було з Мегін та Гретчен, а щоб зізнатися в тому, що тебе буквально поставили перед вибором – оральний секс чи робота, про яку ти мріяла все життя, і ти не захотіла втрачати цю роботу, вистачить сил далеко не у кожної. Саме таку жахливу ситуацію нам показують на прикладі Кайли, зберігаючи анонімність реальних жертв Айлза, оскільки вони і так багато настраждалися. Причому Роджер дав Кайлі не «вибір», а поставив перед нею ультиматум, який вирішував її кар'єру і її майбутнє. А якщо вам здається, що це перебільшення, адже Мегін зберегла роботу, відштовхнувши Роджера, то є набагато довший список імен жінок-телеведучих, яких звільнили після такого «небажання доводити свою вірність» і яких потім не взяли на роботу на інші канали «на прохання Роджера» і його колег.

Портрет Айлза створив на екрані актор Джон Літгоу, і якщо ви пам'ятаєте його усміхнене обличчя, то тут його зовсім не впізнати завдяки оскароносному гриму. Літгоу відмінно зумів показати справжнє обличчя Айлза «за закритими дверима», і в кожній сцені з ним і з Кайлою, хоча нам не показують, як він безпосередньо торкається її, відчуваєш до нього огиду. Огиду за те, що Айлз знаходиться при владі і робить з Кайлою і десятками такими «Кайлами» все, що хоче. І при цьому вважає себе «великодушним», адже потім дає цим жінкам підвищення. Підвищення, яке ці талановиті жінки і так заслужили своїм розумом і трудоголізмом. Ось тільки їм не бачити підвищення, не опинившись наодинці з Роджером в його кабінеті, що закритий на магнітний замок, щоб ніхто сторонній не зайшов.

В «Сенсації» про це не говориться, оскільки всім заздалегідь вже відомо, що Айлза звільнять, але тоді в липні 2016 Мегін та інші жінки ризикували кар'єрою, розповідаючи про його домаганнях, і при цьому думали, що їхній бос в результаті вийде сухим з ​​води. Але вони все одно зробили це, тому та сцена, де Кайла звинувачує Мегін в «мовчанні» є дуже несправедливою, адже якби Мегін на початку кар'єри розповіла б про домагання Роджера, то легко б втратила роботу, і в 2016 році може і не стала б у витоків руху за боротьбу проти сексуальних домагань, що продовжує змінювати світ на краще. Хоча разом з цим «Сенсація» багато в чому слідує за правдою і показує реальні події, що відбувалиться за лаштунками каналу Fox News, роблячи акцент на його токсичній атмосфері і на тому, що жінок залякали так, що вони боялися навіть близькій колезі обмовитися про домагання Роджера. Адже всюди були його віддані шпигуни.

В обговоренні даної кінострічки, яке Мегін виклала у січні на своєму каналі на Youtube (і яке дивитися після «Сенсації» обов'язково), телеведуча розповіла, що її теж змусили зробити під час співбесіди той «поворот навколо своєї осі», який Роджер змушує в фільмі зробити Кайлу – одна з тих сцен фільму, які б'ють під дих. Заради телебачення Мегін відмовилася від партнерства в престижній юридичній фірмі, мала купу дипломів з відзнакою, а по суті її, і всіх жінок, які наймалися на роботу у Айлза, принижували до «покрути своїм тілом переді мною, поки я буду оцінювати тебе як шматок м'яса». І при цьому жінкам все одно платили і платять менше, ніж їхнім колегам-чоловікам, яких брали на роботу без «покрутися» чи «покажи свої ніжки».

До речі про рівну оплату праці. Знаєте, скільки канал Fox News заплатив Айлзу в якості вихідної допомоги, коли його звільнили через звинувачення в сексуальних домаганнях? 40 мільйонів доларів! Тоді як Карсон отримала 20 мільйонів, а між іншими його жертвами, яких в цьому процесі було більше двох десятків, розділили 30 мільйонів. Причому не з кишені Айлза, а з кишені Fox News. Як вам таке «справедливе покарання» для чоловіка, який зруйнував стільки життів, і «компенсація» для жінок, які стільки натерпілися від нього? Шкода, що в фільмі «Сенсація» не роблять акцент на вихідній допомозі Айлза, згадуючи цю цифру тільки в титрах після останньої сцени. А повинні були, щоб підкреслити, що Айлз легко відбувся. У тих жінок на чолі з Гретчен і Мегін, які ризикували всім, було більше хоробрості, ніж у режисера даної кінострічки, і в цьому її головна проблема і причина того, що Терон та Роббі отримали по номінації на «Оскар» за роль Мегін і Кайли, а сам фільм так і не потрапив в претенденти на звання Найращий фільм 2019 року.

Зняв «Сенсацію» режисер Джей Роуч, творець фільмів про Остіна Паверса, відомого шпигуна-сексиста, який дуже любить домагатися своїх жінок-колег, так що хоча автором сценарію даного скандалу виступив лауреат «Оскара» Чарльз Рендольф, це черговий випадок, коли таку історію про жінок повинні були написати і зняти саме жінки. Інакше це все одно, якби чоловіки розповідали жінкам про проблеми менструації чи про відчуття під час народження дитини – скільки досліджень тут не роби, а погляд від першої особи був би чеснішим. Терон, Кідман, Роббі зіграли свої ролі чудово, але не вистачало жіночого бачення всього цього скандалу в цілому. Багато жінок в Голлівуді стикалися з сексуальними домаганнями і вони напевно змогли б зрозуміти героїнь краще, копнути глибше за гламурний фасад ньюзруму, розставити потрібні акценти і не допустити тієї сцени, де Кайла звинувачує Мегін. Адже жінки з Fox News змогли перемогти Айлза тільки коли об'єдналися і виступили єдиним фронтом.

Головна цінність драми «Сенсація» в тому, що вона піднімає важливу тему, на яку багатьом неприємно говорити. Але про це потрібно говорити, говорити і говорити, поки ситуація не зміниться. Поки ми всі не будемо на 2000% впевнені, що коли наші дочки виростуть і підуть влаштовуватися на роботу, то їх будуть оцінювати за їхні розум, досягнення та ідеї, а не просити «покрутитися» і підняти спідницю вище. Тому, хоча Роуч і не зняв шедевр, фільм «Сенсація» повинна побачити кожна людина на нашій планеті, оскільки він дає багато приводів для роздумів. Особливо, якщо вам здається, що сексуальні домагання – це щось несерйозне і ефемерне. Це дуже серйозно і дуже реально. Жодна жінка не повинна боятися того, що втратить роботу, коли відмовить своєму босові з ним переспати. І кожен бос повинен знати, що він не має права навіть віддалено натякати на подібне. Ніколи. Інакше піде за Айлзом і Вайнштеном на звалище безславного минулого.

У 2016 році жінки каналу Fox News ризикнули усім і розповіли правду про свого боса, чим розпочали масштабну боротьбу з сексуальними домаганнями на роботі не тільки в США, але і в інших країнах світу. Ця боротьба ще не закінчена, але Мегін, Гретчен та інші журналістки змусили говорити про це всіх, в тому числі й тих, хто роками закривав на таку поведінку очі і вважав це нормою. А це вже перший крок до перемоги.

6565 

Написати коментар

Написати коментар...
Написати коментар...

Читайте також: