Рецензія на фільм «Людина-мураха та Оса»
Супергерої що зменшуються знову в справі

5 липня 2018,  03:13 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

Супергерой Людина-мураха дебютував на великому екрані три роки тому, і його перший сольник, хоча і заробив півмільярда, обійшовши «Тора» і «Першого месника», не виявився тим супергеройським фільмом, який справив на шанувальників незабутнє враження. Тим не менш Скотт майстерно вкрав увагу під час битви в аеропорту в «Першому меснику: Протистояння», перетворившись на гігантську Людину-мураху і показавши, що його костюм і історія приховує ще чимало сюрпризів, які сценаристи приберегли для сіквела – «Людина-мураха та Оса».

«Людина-мураха та Оса» є першим фільмом від Marvel Studios, який виходить на екрани після епічного блокбастера «Месники: Війна нескінченності», а слідувати за ним – справа невдячна, адже війну з Таносом глядачі охрестили кращим марвелівським екшеном. Після такого або відразу випускати ще більш епічні «Месники 4», або просто закрити студію і піти додому. Але Кевін Файгі та його команда вирішили зіграти на контрасті та випустити більш скромний і менш амбітний за сюжетом сіквел «Людини-мурахи», який відволіче глядачів від трагічних подій «Війни нескінченності», представить нову супергероїню Осу і пояснить новий аспект MCU, що володіє величезним потенціалом, – квантову область. При цьому події фільму, режисером якого виступає творець першої «Людини-мурахи» Пейтон Рід, відбуваються після «Першого месника: Протистояння» і до «Війни нескінченності», заповнюючи прогалину таймлайна і нарешті пояснюючи, куди ж поділися супергерої що зменшуються під час прибуття Таноса.

Допомогу Капітану Америка (Кріс Еванс) під час його протистояння з Залізною людиною (Роберт Дауні мол.) обійшлася Скотту Ленгу недешево – домашнім арештом на два роки. Два роки він провів під замком у своєму власному домі, не маючи можливості одягти свій супергеройський костюм. Зате разом зі своєю колишньою бандою він зайнявся легальним бізнесом з установки охоронних систем, більше часу проводив зі своєю милою дочкою, за що заслужив кубок «Кращої бабусі у світі» (кубки «Кращому батькові» розкупили). Як раптом він приходить до тями в машині, і з жахом розуміє, що Хоуп ван Дайн і Хенк Пім знову збираються втягнути його в якусь авантюру. Але авантюра дуже благородна – порятунок Джанет ван Дайн з квантової області, де оригінальна Оса провела цілих 30 років. Як раптом на команду нападає дивна сутність Примара (або Яга), яка може проходити крізь стіни, і все йде шкереберть.

Пол Радд продовжує засновувати свого персонажа на комедії, що в основному виглядає смішно і в тему (як той епізод зі Скоттом-метр-з-кепкою), але місцями його заносить, і герой перетворюється на милого дурника, якому страшно давати в руки будь-яку супертехнологію, адже він стає схожим на дитину з гранатою. Пора б Людині-мурасі хоч трохи подорослішати, бо на його фоні і Людина-павук (Том Голланд) з його дитячою безпосередністю виглядає більш зрілим. Не дивно, що йому так просто знайти спільну мову з дочкою, адже в душі вони з нею приблизно одного віку.

Набагато більше еволюції показує Еванджелін Ліллі та її Хоуп. Вона стала тією відважною жінкою і справжньою супергероїнею, якою б пишалася її мати, і Хоуп зробить все, щоб повернути Джанет з квантової області. В образі Оси вона дуже крута з цими крилами і бластерами, і в неї складно не закохатися, але проблема в тому, що майже всі екшен-моменти з нею вже були показані в трейлерах, і їх не так вже й багато (відверто мало). А все тому, що у фільмі «Людина-мураха та Оса» було представлено стільки нових персонажів, що центральному дуету просто не вистачило екранного часу. І те, що Лілі каже, що в «Месниках 4» у неї буде маленька роль, теж не сильно радує, бо хто знає, коли її Оса ще повноцінно повернеться на екран.

Після Кіллмонгера (Майкл Б. Джордан) і Таноса (Джош Бролін), які злодіювали цього року в попередніх фільмах MCU, суперзлодійка Примара (Ханна Джон-Кеймен) є чимось абсолютно іншим. Її передісторія викликає масу співчуття, а мета повернути собі звичайну людську форму, щоб кожна клітина її тіла перестала постійно розриватися і з'єднуватися знову, є майже благою. Вона не хоче стати королевою країни або стерти пів всесвіту, вона просто хоче жити нормальним життям, і готова заради цього піти на все.

На роль першої Оси Marvel Studios запросили чудову Мішель Пфайффер, яка на початку 1990-х увічнила себе на екрані в образі Жінки-кішки у фільмі «Бетмен повертається». Її поява є одним з найбільш очікуваних моментів даного сіквела, і вона, безумовно того варта і порадує як шанувальників актриси, так і екранізацій коміксів в цілому. У них з Майклом Дугласом вийшов чудовий дует, ніби вони вже колись давно грали разом. А також в ролі ще одного колишнього супергероя в сіквелі з'являється зірка «Матриці» Лоренс Фішберн. Він втілює давнього колегу Хенка доктора Білла Фостера, в минулому супергероя Голіафа, з яким вони посварилися ще в часи молодості.

Разом з Пфайффер і Фішберном відмінним доповненням до касту став Рендолл Парк, що втілив добродушного агента ФБР. Нарешті він перестане асоціюватися у мене з Кім Чен Ином з «Інтерв'ю». І дайте вже хто-небудь «Золотий глобус» за комедію (бо «Оскара» все одно не дадуть) Майклу Пеньї! Його Луїс, здається, здатний заговорити навіть самого Дедпула (про такий кросовер залишається тільки мріяти).

Фільм «Людина-мураха та Оса» є більш захоплюючим, веселим і інтригуючим, ніж оригінал, хоча місцями він відходить від звичного супергеройського жанру, перетворюючись на чудову сімейну комедію. Такий собі новий піджанр, в якому Marvel Studios знову досягли успіху. А возз'єднання Хенка і Джанет поки є найбільш романтичним моментом кінематографа 2018 року. Їх історія – прямо супергеройський «Щоденник пам'яті» (у найкращому розумінні цього порівняння). Загалом у Ріда вийшов легкий розважальний фільм, який чудово відповідає поняттю літній блокбастер, але при цьому не має пафосності «Війни нескінченності» або «Світу Юрського періоду 2».

Кожному супергероєві потрібен напарник. І повірте, Людині-мурасі дуже пощастило, що його напарником стала саме Оса.

7451