Рецензія на фільм «1917»
Врятувати лейтенанта Блейка

1 лютого 2020,  04:00 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

Рік за роком Голлівуд продовжує змагатися з самим собою в жанрі військовий епік, і новим творінням даного роду став фільм Сема Мендеса «1917», чиї події розвиваються в окопах Першої світової війни. Вони слідують за двома молодими солдатами Блейком і Шофілдом, яких викликають до генерала. Блейк думає, що їх відправлять за їжею або на інше легке завдання, а замість цього хлопці пускаються в крос на виживання по пересіченій місцевості, де зачаївся ворог, щоб врятувати батальйон старшого брата Блейка з пастки, яку готують німці.

Ім'я Мендеса, який 20 років тому отримав «Оскар» за фільм «Краса по-американськи», останнім часом більше асоціюється з Бондіаною і зокрема з одним з кращих фільмів про агента 007 «Скайфол». Вирішивши відпочити від пригод Джеймса Бонда і повернутися до світу серйозного кіно, Мендес обрав амбітний проект, і щоб той виділився із загальної маси фільмів про війну, він черпав натхнення не з Другої світової війни, а з Першої світової, що й дало цій історії її лаконічну назву «1917», яку легко запам'ятати. А ще ці цифри красиво виглядають на постерах дуже великим шрифтом.

Отже, у квітні 1917 року в окопах на території Франції опиняються два британських хлопця Блейк (Дін-Чарльз Чепмен) та Шофілд (Джордж МакКей). Блейк ще не нюхав пороху, тому все ще мріє про велику битву, з якої вийде героєм і отримає медаль, а ось Шофілд вже був на полі бою і не горить бажанням туди повернутися, оскільки знає, що нічого геройського там немає. Генерал дає їм небезпечне завдання перетнути місцевість, звідки нібито відступили німці, і доставити в 2-й батальйон повідомлення про те, щоб вони не нападали завтра вранці, оскільки там на них чекає пастка. Мотивації хлопцям додає той факт, що в тому батальйоні служить брат Блейка, і вони поспішають встигнути доставити важливий лист, щоб врятувати його і ще 1 600 солдатів.

Актор Джордж МакКей, який грає Шофілда, буквально виніс «1917» на своїх плечах. У кожній сцені цей молодий актор намагається показати якомога більше голих емоцій, щоб глядач перейнявся ситуацією його героя і співпереживав йому до самого кінця, і саме завдяки його грі і зусиллям «1917» хочеться дивитися до фінальних титрів. МакКей – безумовно краще, що є в «1917», тому дуже дивно, що з 10 номінацій на «Оскар», які отримав цей фільм, його акторську гру як раз не відзначили. Зате відзначили грим і зачіски, хоча тут такі ж грим і зачіски, як в будь-якому фільмі про війну.

Якщо ви дивилися трейлер, то напевно знаєте, що в «1917» з'являться багато відомих акторів, титани сучасного британського кінематографа і телебачення Колін Ферт, Бенедикт Камбербетч, Річард Медден, Марк Стронг та Ендрю Скотт. Але їхні ролі зводяться до недовгих камео військових вищого рангу, яких Шофілд і Блейк зустрічають на своєму шляху, так що дивитися цей фільм виключно заради когось з цих іменитих акторів не варто. І не сподівайтеся на спільну сцену Камбербетча зі Скоттом – возз'єднання Шерлока з Моріарті не буде.

Фільм Мендеса наповнений ліризмом, оскільки основою його стала історія, яку режисерові розповів його рідний дідусь Альфред, який воював на боці британців в Першій світовій війні. Але цей ліризм у красивих кадрах авторства оператора Роджера Дікінса, який отримав «Оскар» за фантастику «Той, хто біжить по лезу 2049», часто стикається з суворими реаліями військових дій, що чітко можна відчути в тій сцені, де Шофілд пливе по мальовничій річці, на яку красиво падає цвіт вишні, ніби сніг... А через півхвилини він вибирається на берег по трупах, що перегородили його шлях.

Одним із прорахунків маркетингової кампанії «1917» стала велика кількість спойлерів в трейлері, на постері і у фрагментах, які були показані в мережі. Багато сцен нагнітають обстановку, але в них немає ніякого саспенсу, оскільки будь-який глядач буде заздалегідь знати, що трапиться в даному фільмі і чим він закінчиться. Звичайно, місія буде виконана, і ми отримаємо на екрані «хеппі-енд» в рамках військового жанру, але слова полковника у втіленні Камбербетча наприкінці фільму про те, що «відправлять не сьогодні, так завтра», і що «війна триватиме до останньої живої людини», в якомусь роді знецінюють жертву головних героїв. Ніби все це було даремно, і Блейк та Шофілд нікого не врятували, оскільки вже завтра ці 1 600 солдатів, швидше за все, все одно відправляться на смерть. Я дуже не люблю «Врятувати рядового Раяна» за подібний посил, і «1917» не знаходить через це відгуку в моєму серці. Чи нам таким чином намагаються показати, наскільки війни безглузді і нещадні? Раптом глядач про це забув? Якийсь слабкий і плоский посил для фільму, який претендує на «Оскар». Краще б Мендес екранізував якусь із повістей Еріха Марії Ремарка про Першу світову війну, вони прописані набагато краще і глибше. Як «На Західному фронті без змін».

Картина «1917» іноді нагадує шутер від першої особи, наприклад, Call of Duty, де біжиш вперед по окопах і намагаєшся вичислити, з-за якого повороту будуть стріляти німці, і постійно відсилає сюжетно і візуально до знаменитих військових епіків «Врятувати рядового Раяна» та «Дюнкерк». Але у нас вже є вони, так що «1 917» нічим новим вас не вразить, хоча відчайдушно намагається. Так, фільм знятий якісно, ​​з голлівудським розмахом, але це не кращий фільм 2019 року, не найкращий фільм Мендеса і далеко не кращий фільм про війну. І дуже дивно бачити його на 49-му місці в рейтингу кращих фільмів всіх часів на сайті IMDb, де він обігнав такі культові картини, як «Індіана Джонс», «Чужий», «Хоробре серце» і «Безславні виродки» і ще безліч фільмів , які є на голову, а то й на декілька голів вищими за «1917».

На додаток «1917» нещодавно взяв «Золотий глобус» за кращу драму, так що він має всі шанси наступного тижня бути удостоєним ще й головного «Оскара», але чи заслуговує він всіх цих дифірамб і нагород? Однозначно ні. Це цілком одноразове кіно, яке не чіпає ані історією, ані персонажами, хоча МакКей дуже старався і робив в кадрі неймовірне. У ньому немає щирості, немає інтимності, ми по суті так нічого і не знаємо про головних героїв до фіналу, вони ніби залишаються для нас двома безіменними солдатами, хоча вони заслужили більшого, особливо з огляду на той факт, що все це засновано на реальних подіях і реальних людях. А вони аж ніяк не були такими двовимірними, якими написали цих Блейка і Шофілда і якою нам представили їхню історію.

Якщо ви хочете подивитися щось в дусі «Врятувати рядового Раяна», то краще передивіться «Врятувати рядового Раяна». А якщо хочете побачити незвичайний фільм про війну, то краще підіть у кіно на «Кролика Джоджо» або на «Наші котики». Вони вразять вас набагато сильніше за «1917».

6547