Рецензія на фільм «Форсаж: Гоббс та Шоу»
Як Двейн Джонсон і Джейсон Стейтем світ рятували

1 серпня 2019,  03:06 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

Два роки тому дует непримиренних ворогів у виконанні Двейна Джонсона і Джейсона Стейтема практично врятував «Форсаж 8» і настільки підкорив глядачів, що незабаром ця парочка отримала свій власний фільм. Без Віна Дизеля та Мішель Родрігес, але під прапором франшизи «Форсаж». Тепер Люк Гоббс і Декард Шоу відправляються в своє сольне плавання по всьому світу, щоб врятувати людство від вірусу, який може знищити мільярди життів.

Після роботи над «Джоном Уіком», «Атомною блондинкою» і «Дедпулом 2» колишній каскадер Девід Літч швидко став одним з набільш успішних режисерів Голлівуду в жанрі екшен і тому виявився найбільш підходящою кандидатурою, щоб вдихнути у франшизу «Форсаж» нове життя. Його вміння ставити божевільні бійки й погоні і поєднувати це з досить дорослим гумором тут виявилося дуже до речі, адже «Гоббс та Шоу» є більш веселою версією «Форсажів» із завжди серйозним Віном Дизелем і надлишком сімейної драми.

Екшен «Гоббс та Шоу» не втрачає часу дарма і хоча йде більше 2 годин, ви жодного разу не занудьгуєте під час перегляду. З перших хвилин Гоббс/Джонсон і Шоу/Стейтем радують бійками з поганими хлопцями і демонструють на камеру, які вони обидва круті альфачі. Але потім виявляється, що в руки сестри Шоу Гетті потрапляє смертельно небезпечний вірус, і ЦРУ відправляє Гоббса та Шоу в нову спільну місію. Звичайно, вони будуть ображати один одного різними витонченими способами, адже є майстрами не лише бойових мистецтв, а й словесних перепалок, але потім зрозуміють, що заради порятунку світу їм потрібно залишити свої розбіжності позаду і виступити єдиною командою. Адже проти них бореться вдосконалений за допомогою секретних передових технологій солдат Брікстон, який не випадково називає себе Чорним Суперменом. Так що пристебніть ремені, це буде ще та поїздка.

Коли Скеля вперше зіграв спецагента Люка Гоббса в «Форсажі 5» у 2011 році, той був дуже агресивним і суворим здорованем, який полював на Домініка Торетто і його команду. З кожним новим фільмом Гоббс все більше ставав схожим по характеру на самого Джонсона, і в цьому спін-оффі вони здаються й зовсім невіддільними. Хтось скаже, що це погана акторська гра, але насправді актор вкладає в свого улюбленого персонажа всього себе, і це доводить, що він вже доріс до рівня таких мегазірок бойовиків, як Арнольд Шварценеггер, Сільвестр Сталлоне або Джекі Чан, які можуть залишатися на екрані просто собою. Люди приходять в кіно, щоб подивитися саме на Скелю, і той робить все, щоб вони пішли з показу задоволеними.

Що стосується Стейтема, то і його Шоу вже насилу нагадує того поганця, який вбив Хана (так, ми все ще про це не забули, на відміну від сценаристів), і в спін-оффі нам його показують мало не абсолютним хорошим хлопцем, який хоче перед Гоббсом врятувати світ. Зрозуміло, його мотивує і порятунок життя сестри, але якби вірус виявився в руках когось іншого, сумніваюся, щоб він байдуже спостерігав за тим, що відбувається зі сторони. Декард дуже схожий на Джеймса Бонда, хіба що мінус хороші манери, і аж надто любить перемагати, щоб дати Гоббсу зробити всю роботу самому і дозволити йому потім хвалитися, що він врятував світ самотужки.

Для цієї вибухової парочки потрібен був дуже потужний лиходій, і в результаті вони отримали навіть не просто лиходія, а справжнього суперлиходія в особі Брікстона, що нібито втік з якоїсь супергеройської франшизи. З Ідріса Ельби вийшов крутий поганий хлопець для даного жанру (шкода, що цей актор не стане наступним Джеймсом Бондом), але його мотивація аж надто в дусі Таноса. Тобто перед нами черговий лиходій, який хоче вбити більшу частину людства, щоб врятувати решту. Тільки замість Рукавички Нескінченності у нього є вірус. Вірніше був, і він дуже хоче його повернути (інакше його таємничий бос відправить хлопця назад на запчастини).

Роль Гетті Шоу дісталася зірці серіалу «Корона» і торішнього екшену «Місія неможлива: Фолаут» Ванессі Кірбі, і вона представила нову класну героїню франшизи, яка за сюжетом є агентом британської розвідки. Гетті відмінно вписується в дует Гоббса та Шоу, який з її появою перетворюється вже на міцне тріо, і не дає їхньому тестостерону перешкодити місії з порятунку людства. Але всі спроби сценаристів звести Гетті з Гоббсом виглядають настільки безглуздо і в дусі Бондіани (де головний герой завжди завойовує фатальну жінку), що їх хочеться промотати. Навіть той поцілунок перед фінальною битвою був жахливо безглуздим, як поцілунок Стіва Роджерса з Шерон Картер у фільмі «Перший месник: Протистояння». У Кірбі набагато більше хімії зі Стейтемом, але оскільки це не «Гра престолів», її вирішили «одружити» з Гоббсом. Сценаристи подумали, що інакше було б якось ніяково, але насправді ніяково було слухати вихваляння Гоббса своїми розмірами в літаку в контексті Гетті. І як тільки Декард не вибив йому тоді пару зубів.

Крім США і Лондона нова місія відправляє Гоббса та Шоу у Москву, Прип'ять (так, безлюдний Чорнобиль тепер буде єдиною асоціацією американців з Україною після виходу однойменного серіалу) і на Самоа, звідки родом і Гоббс, і частково сам Скеля (він на 50% є самоанцям і дуже шанує їхні традиції). Деякі глядачі сміялися під час виконання Гоббсом і його братами бойового танцю хака, коли воїни залякують ворога гучними криками, погрозами і страшними гримасами, але це був чудовий спосіб представити глядачам самоанську культуру. Джонсон пишається своїм корінням і прагне до того, щоб на екрані були представлені люди різних національностей, і за це йому можна поаплодувати. Він не вписувався в образ типового білого голлівудського героя, але все одно не здавався і тепер є одним з найуспішніших акторів і продюсерів нашого часу.

Так що незважаючи на деякі промахи, «Гоббс та Шоу» – кращий розважальний бойовик 2019 року, який дає фору безглуздому «Форсажу 8», і той самий літній блокбастер, яких в цьому сезоні так мало (в даному контексті згадується тільки «Людина-павук : Далеко від дому»). Це відмінний фільм, щоб подивитися його з друзями і поп-корном, посміятися над жартами і подивуватися з круто поставлених трюків і сцен з погонями (як би нереалістично вони часом не виглядали). Тут Літч точно вписався в світ «Форсажу», оскільки що погоня вулицями Лондона, розрахована до секунд, що погоня на Самоа, з вертольотом і ланцюжком машин, зняті на відмінно. Вам потім теж захочеться поганяти на такому суперкарі McLaren, як у Шоу. А також спін-офф «Гоббс та Шоу» приготував камео двох відомих акторів, які не тільки змусять вас відкрити рот від подиву, а й знатно порадують (і навіть допоможуть сценаристам заткнути деякі дірки в сценарії).

Зараз студія Universal знімає «Форсаж 9», а Він Дизель обіцяв, що франшиза завершиться «Форсажем 10», але після фільму «Гоббс та Шоу» стає ясно, що у нього буде сиквел, а значить, франшиза буде жити. Добре це чи погано, дізнаємося через пару років. Але поки рано відправляти дует Джонсона і Стейтема у відставку.

Гоббс та Шоу можуть не бути кращими друзями, але коли справа стосується порятунку світу, вони виступають єдиним фронтом. Щоб потім мати можливість похвалитися один перед одним новими подвигами.

8017