Рецензія на фільм «Капітан Марвел»
Її звати Керол Денверс

6 березня 2019,  18:01 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

За 10 років свого існування кіновсесвіт Marvel випустив 20 супергеройських фільмів, частина з яких представила глядачам декілька чудових героїнь, але, на жаль, жодна з них так і не отримала свій особистий сольник. Боси студії, всупереч високим касовим зборам фільмів зі Скарлетт Йоханссон, не вірили в успіх екшену з жінкою в головній ролі, поки не прийшла Диво-жінка і не побила всі мислимі й немислимі рекорди. Нарешті Marvel вирішили відповісти DC за допомогою Капітана Марвел, яка незабаром приєднається до Месників. Але перед цим на нас чекає подорож в її минуле, яке розкриває, як хоробра землянка стала однією з наймогутніших супергероїнь у всесвіті.

Сольник «Капітан Марвел» відправляє нас до Америки середини 1990-х – в епоху повільних комп'ютерів, відеосалонів і гранжу, але перш ніж ми туди потрапимо, нас чекає подорож кріанською імперією, з чиєї расою ми вже стикалися у «Вартових Галактики». Майбутня супергероїня Керол Денверс, на роль якої взяли володарку премії «Оскар» Брі Ларсон, є новачком в загоні Старфорс, що захищає кріі від іншопланетних ворогів, і з усіх сил намагається навчитися контролювати свої емоції, щоб просунутися вгору по службі. Вона не пам'ятає свого минулого, але фрагменти спогадів раз у раз турбують її сон, пробуджуючи в дівчині бажання знайти правду про себе і своє минуле життя. Під час своєї першої місії вона стикається з небезпечними скрулами, які вміють змінювати свій зовнішній вигляд і влаштовують відмінні пастки, і опиняється на далекій для кріанської імперії планеті – на своїй рідній Землі. Тут на неї (і на глядача) чекає маса відкриттів і доленосне (для неї і для всесвіту) знайомство з майбутнім директором організації Щ.И.Т. Ніком Ф'юрі, у якого ще на місці обидва ока.

Спостерігати за становленням супергероїні з ім'ям усього кіновсесвіту (ніякого тиску) – дуже захоплююче заняття, адже режисери Анна Боден і Раян Флек зробили все, щоб її сольник став новою перлиною MCU. Керол Денверс – це неймовірна сила, і коли вона б'ється в кінці фільму у відкритому космосі, розумієш, що з нею мало хто може потягатися. Така міць у всесвіті Marvel, де супергероїв, як, наприклад, Тора, часто утримували і не давали їм розкритися повністю, з'являється вперше і виправдовує всі очікування. І вона зовсім не схожа на Диво-жінку, ані своїм вбранням, ані бунтарським характером, тому деякі глядачі заздалегідь її не полюбили, але навряд чи Керол це засмутить. Вона не збирається нікому нічого доводити, не збирається нікому догоджати. Вона розумна, саркастична, люта, амбітна, сильна, цілеспрямована і просто нестримна. Керол весь фільм знаходиться в пошуках себе, і, коли нарешті себе знаходить, то це змінює долю всіх світів. Ларсон з її сильною активістською позицією і не менш бойовим характером стала відмінним вибором на цю роль, хоча в попередні роки на роль Капітана Марвел пропонували більш відомих актрис. Вже хочеться побачити її знайомство з іншими супергероями та її битву з Таносом в блокбастері «Месники: Завершення».

Разом з епічним представленням нової супергероїні «Капітан Марвел» дозволяє заново закохатися в Семюела Л. Джексона та його незрівнянного Ніка Ф'юрі. У них з Ларсон вийшов чудовий тандем, а талановита гра Джексона знову підкреслила, що його персонажа не можна недооцінювати, оскільки Ф'юрі так само важливий для MCU, як і супергерої зі своїми власними фільмами. І після смерті Стена Лі, якому тут приготували зворушливий триб'ют, хочеться, щоб Джексон продовжував грати цього улюбленого персонажа і з'являвся в кожному наступному фільмі від Marvel Studios, оскільки він дійсно легенда і був з нами з самого початку. А правдоподібне омолодження Ф'юрі показує новий виток розвитку спецефектів, оскільки ще жодна попередня спроба зробити героя на екрані на кілька десятків років молодшим не виглядала наскільки переконливо, як у цей раз. Хоча, якщо чесно, Джексон і так не виглядає на свої 70 років. Максимум років на 50.

Ключові ролі в «Капітані Марвел» також виконують відомі актори Джуд Лоу, Бен Мендельсон і Аннетт Бенінг, які втілюють кріанського наставника Керол Йон-Рогга, лідера скрулів Талоса та Вищий розум, керівника імперії кріі. Розголошення чогось більшого про їхніх персонажів прирівнюється до спойлера, так що мовчу. Але повірте, їхні сюжетні лінії не розчарують. Як і історія кота Гусака, який є не таким простим, як може здатися на перший погляд. Він підкорить ваше серце, як підкорив серце Ніка Ф'юрі (хоча Джексон зовсім не кошатник). Сценаристи тут дуже постаралися закрутити сюжет так, щоб навіть бувалим шанувальникам Marvel при перегляді не було нудно.

Окремої уваги заслуговує візуальна частина «Капітана Марвел», починаючи від планети Хала, серця кріанскої імперії, і подорожей космосом в дусі «Вартових Галактики», й закінчуючи чудовим монтажем. Місцями сольник Керол нагадує навіть не стільки фільми Marvel, скільки «Зоряні війни» – особливо та погоня на зорельотах по каньйону і загальні кадри із зоряним крейсером Ронана. Так що по спецефектах та епічності «Капітан Марвел» дасть фору багатьом супергеройським сольникам. А музика напевно порадує цінителів року 90-х (тут навіть Nirvana звучить, що буває в кіно дуже рідко).

Хтось, хто ніяк не може позбутися стереотипів, буде говорити, що «Капітан Марвел» був знятий виключно для жінок, але він був знятий в рівній мірі для жінок і для чоловіків. На нього повинні сходити подруги і друзі, мами і доньки, юнаки та дівчата, і, що важливо – батьки зі своїми дочками, щоб показати їм, що вони можуть стати ким захочуть і що їм усе до снаги, хто б там що не говорив. Адже за рівні права і можливості ми повинні боротися разом, а не тільки жінки. Інакше результату не буде. А наші діти заслуговують жити в тому світі, де фільм про супергероїню не будуть ненавидіти за статевою ознакою, оскільки це просто смішно. І безглуздо, і марно. Ми повинні святкувати чужі досягнення і підтримувати одне одного, незважаючи на нашу стать, колір шкіри та інше. І «Капітан Марвел» – це черговий крок на шляху до цього.

При перегляді сольника про надихаючу бунтарку Керол Денверс я зрозуміла, що саме цього особисто я і чекала від Marvel Studios всі ці 11 років. Багато фільмів цього всесвіту, включаючи торішних «Месників: Війна нескінченності», як і багато персонажів, неодноразово брали за душу, але такого сильного враження, як «Капітан Марвел», на мене особисто ще не справив жоден фільм MCU. Це більше, ніж просто фільм, це справжній маніфест, який не можна ігнорувати, не можна заглушити, як деякі намагалися це зробити в Інтернеті, вигадуючи негативні відгуки про «Капітана Марвел» ще до його виходу в кінотеатри. Ще до її прибуття в наш світ. Але їм це не вдалося, оскільки цю супергероїню нікому не вдасться зупинити або зламати. Вона землянка, але вона створена зі сталі. Як і ми з вами, дорогі дівчатка, дівчата, жінки і бабусі. Ніколи про це не забувайте. А якщо хтось у вас не вірить, то помахайте їм на прощання і зробіть те, що завжди хотіли зробити. Наприклад, полетіти в космос або зупинити міжгалактичну війну. Дякую, Marvel, що ви нарешті це зробили, хоча і з деяким запізненням.

З довгоочікуваним прибуттям, Капітан Марвел. Ніколи не зупиняйся. Вище, далі, швидше, дитинко. Ми з тобою.

9922