Рецензія на мультфільм «Диво-парк»
Нестримна фантазія Джун

14 березня 2019,  00:42 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

У дитинстві наша фантазія не знає меж. Ми придумуємо цілі світи, нам здається, що наші іграшки живі, і кожна з них володіє своїм характером. І маленька дівчинка Джун з мультфільму «Диво-парк» – не виняток. Вона з самого раннього дитинства разом з мамою грала у гру – вони придумували чарівний парк розваг, де існують фантастичні атракціони і всім керують звірі. Одного разу опинившись в лісі, Джун знаходить таємний вхід в цей парк, знайомиться з його веселими мешканцями і дізнається, що її улюбленому винаходу загрожує велика темрява...

«Диво-парк» починається як мультфільм про сім'ю, в якій є допитлива дочка з безмежною фантазією і гострим розумом, і батьки всіляко підтримують її й допомагають розвивати політ її думки. Джун та її мама придумують цей казковий парк атракціонів, і ця ідея цілком поглинає дівчинку та її друзів, які намагаються зробити схожі гірки на своїх задніх дворах, що призводить до чималих руйнувань. Але одного разу мама Джун захворює і відправляється в лікарню, а їхній парк атракціонів стає для дівчинки болючим спогадом про часи, коли вони з мамою грали разом і все було добре. Далі Джун подорожує в реальний Диво-парк, що стає не тільки пригодою для головної героїні, але й метафорою для її переживань маминої хвороби – вона повинна зупинити темряву, яка поглинає парк і її серце, щоб знову радіти життю, продовжувати фантазувати й створювати щось нове й цікаве.

У парку Джун знайомиться з колоритними тваринами – ведмедем Бумером, який мимоволі впадає в сплячку, свинею Гретою, яка всіх намагається організувати, братами-бобрами Гасом і Купером, які не дадуть занудьгувати, відважним дикобразом Стівом, який періодично кричить від страху, та мавпочкою Пензликом (українська локалізація), який, як і Джун, втратив своє натхнення. Разом вони намагаються не потрапити в плюшеві лапи шимпанзомбі і врятувати парк; таким чином на передній план мультфільму виступає тема дружби і взаємодопомоги, адже одне без одного вони б точно не впоралися. В оригіналі персонажів «Диво-парку» озвучують відомі голлівудські актори Міла Куніс, Дженніфер Гарнер, Кенан Томпсон і Кен Жонг, а в українській версії звучить голос коміка Ігоря Ласточкіна – він дублює Пензлика.

Авторами «Диво-парку» виступають Джош Аппелбаум і Андре Немец, сценаристи фільмів «Місія неможлива: Протокол Фантом» і «Черепашки-ніндзя». Перший з них був хітом, другий глядачі зненавиділи, а ось «Диво-парк» знаходиться десь посередині. Місцями він нагадує «Мадагаскар» і «Льодовиковий період». Як і в «Мадагаскарі», тут є команда різношерстих і різнохарактерних тварин, двое з яких закохані одне в одного, а від «Льодовикового періоду» цьому парку атракціонів дісталися веселі брати-бобри Гас і Купер, які дуже схожі на опосумів Креша та Едді. Фантазія Джун відрізняється від цих історій лише тим, що з неї не вийде тривалої франшизи. Це самостійний мультфільм, і хоча його персонажі добре прописані і викликають симпатію, другої пригоди у них не буде, оскільки «Диво-парк» з самого початку знімали з більш скромним та менш амбітним задумом, ніж мультфільми студій Disney, Pixar та DreamWorks.

Пригода Джун під кінець стає затягнутою, хоча йде всього 1 годину 20 хвилин, зате мультфільм радує відмінною графікою, яка захоплює дух, і чудово зробленим 3D. Це один з тих рідкісних випадків, коли ефект 3D був використаний не просто для того, щоб заробити більше грошей, а щоб діти й дорослі відкрили при перегляді від подиву свій рот. Особливо підкорив дивовижний ліс та загальні плани парку атракціонів. І коли Бумер летить по тій величезній гірці, то вниз, то вгору, ви летите разом з ним. Ще одним важливим плюсом «Диво-парку» виступає те, що він був знятий навіть для найменших діток, що зараз є рідкістю у світі анімації, оскільки студії все більше орієнтуються на дорослих, вписуючи хитромудрі відсилання, заплутуючи сюжет і жартуючи не зовсім на дитячі теми. «Диво-парк» набагато простіший в сюжетному плані, і дорослим може здатися нудним, так що під час походу в кінотеатр пам'ятайте, що в першу чергу його зняли саме для маленьких дітей. Перед вами не шедевр анімації, але хороший мультфільм і візуально яскрава пригода про неймовірну силу дитячої фантазії, на яку сміливо можна повести своїх дітей.

Ніколи не переставайте фантазувати, скільки б вам не було років. Адже саме фантазери рухають наш світ уперед.

9695 

Написати коментар

Написати коментар...
Написати коментар...

Читайте також: