Рецензія на фільм «Месники: Завершення»
Супергеройський реванш десятиліття

24 квітня 2019,  17:17 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

У минулому році світ потрясла «Війна нескінченності», яка зіштовхнула Месників і Вартових Галактики з їх найнебезпечнішим противником – Божевільним Титаном Таносом. Танос прагнув переробити всесвіт і за допомогою Каменів Нескінченності стер половину його живих істот, залишивши тих, хто вижив, в повному розпачі. Але незважаючи на свою поразку минулого разу, супергерої світу Marvel готуються до реваншу під назвою «Месники: завершення». Адже вони повинні виправити це за всяку ціну.

Серцем сюжету блокбастера «Месники: Завершення» стають подорожі в часі, які були неминучі в цій ситуації, але їх нам підносять під новим соусом з наукової фантастики. Квантова фізика – дуже складна для розуміння річ, про яку ми ще стільки всього не знаємо, як і про те, чи можливо в реальності подорожувати в часі, але таким геніям, як Тоні Старк і Брюс Беннер, однозначно видніше. Вони вже винаходили штучний інтелект (двічі) і підкорили багато технології майбутнього, включаючи нанотехнології, про які нам з вами залишається тільки мріяти, так чому б їм тепер не розібратися, як подорожувати в часі? І ось тут, як каже Доктор, стежте за всім уважно, оскільки минуле стикається з теперішнім і зачіпає майбутнє в таких масштабах, що нам і не снилося (навряд чи таке взагалі комусь колись снилося).

Що стосується персонажів, то дуже символічно було, коли після клацання вижила оригінальна шістка Месників плюс кілька Вартових. Тоні Старк (Роберт Дауні мол.), Стів Роджерс (Кріс Еванс), Наташа Романова (Скарлетт Йоханссон), Тор (Кріс Гемсворт), Брюс Беннер (Марк Руффало) та Клінт Бартон (Джеремі Реннер) пройшли разом величезний шлях, стільки разів рятували Землю, стільки втратили, але стали справжньою сім'єю. Поразка у війні з Таносом (Джош Бролін) для кожного з них – це особиста поразка. Вони завжди були останньою лінією захисту Землі і не змогли її вберегти, тому тепер на додачу до горя від втрати близьких вони звинувачують себе в їх загибелі. Деякі герої падають дуже низько, але ж вони всього лише люди( і боги теж в душі звичайні люди), а не залізні машини.

Згадуючи Клінта в першому фільмі, де він був маріонеткою Локі, і дивлячись на нього в «Месниках: Завершення», хочеться окремо подякувати сценаристам і Джеремі Реннеру за виконану роботу. Він став одним з кращих персонажів, якому неможливо не співпереживати. Те ж стосується і сюжетної арки Беннера, яка почалася у фільмі «Тор: Рагнарок». Не маючи сольного фільму, цей Халк став кращим Халком всіх часів, охопивши масу своїх сюжетних ліній з коміксів. Тим часом Тору доводиться дуже важко, адже це він не потрапив Таносу в голову, а Наташа керує групою з Месників, прагнучи продовжувати рятувати тих, кому потрібна допомога, як би важко на душі не було.

Особливо бальзамом на душу лягає возз'єднання Тоні і Стіва. У них як і раніше не обходиться без перепалок – такі вони різні характери, – але всупереч всьому, що було, вони знаходять сили пробачити один одного і знову бути хорошими друзями і братами по зброї, і це прекрасний приклад для нас з вами. Ми не повинні воювати одне з одним через розбіжності, але повинні шукати шляхи, як їх вирішити, щоб діяти на благо людства – дуже цінний урок для сучасних людей. Не пройдіть повз нього.

Для посилення драматичного ефекту першої частини фільму режисери Ентоні і Джо Руссо трохи перегнули палицю з наслідками клацання. Нам показують покинуті на парковках автомобілі, зарослі вулиці, всього кілька людей, ніби Танос стер не половину населення, а близько 99%. Як при зомбі-апокаліпсисі. Хоча по факту на планеті ще залишилося 3,7 мільярда людей, а в Нью-Йорку – 4 мільйони. Особистої драми окремих членів команди, які втратили близьких, було і так предостатньо, але режисери не втрималися влаштувати на екрані свій міні-апокаліпсис.

У «Месниках: Завершення» є маса дивних моментів, включаючи деякі (чи багато) аспекти подорожей у часі, але вони не дають занудьгувати, роблять розповідь непередбачуваною і постійно змушують глядача відкривати рот від подиву (і навіть шоку). Marvel обіцяли вас шокувати, так отримуйте. Не всі сюрпризи можуть припасти вам до душі, але впевнена, що режисери про це знали і навмисне зробили це. Мова йде про перетворення одного персонажа, і якщо воно вам не до душі, то тут варто задуматися, за що ви любите цих героїв – за їх зовнішність чи за те, що у них всередині і робить їх героями? Це такий собі тест від братів Руссо, і щиро бажаю вам його пройти.

Четверті «Месники» є драматичним і задовольняючим завершенням для нашої улюбленої шістки, яке нагадує нам і про велике, і про просте, як те, що ніколи не варто зволікати з тим, щоб бути поруч з любимими людьми. Як в плані родичів, так і особистого щастя. Адже життя таке коротке, можна не встигнути сходити на танці з коханою жінкою і потім жалкувати про це все своє життя. Брати Руссо подбали тут про те, щоб викликати в нас посмішку, надихнути нас не опускати руки і продовжувати боротися в найтемніші часи, коли здається, що немає ніякої надії, і вразили нас прямо в саме серце.

Фінальна битва «Месників: Завершення» перевершила всі очікування і точно переплюнула битву за Ваканду з «Війни нескінченності». Та й багато битв в історії кінематографа. Для порівняння в даному випадку підходять епічна битва за Гоґвортс з останнього «Гаррі Поттера» і декілька битв з трилогії «Володар перснів», де брали участь цілі армії. Месники, Вартові та інші супергерої дають тут такого жару ворогам, що раз у раз хочеться їм аплодувати. Якщо ви шанувальник фільмів Marvel, ви повинні побачити це на великому екрані.

Однак Marvel Studios занадто загралися в політику надсекретності – це допомагає подвоїти ажіотаж навколо фільму і зібрати касу побільше, але на глядачів діє згубно. Бо коли не знаєш про фільм нічого чіткого, можна нафантазувати що завгодно, і реальний фільм, яким би крутим і епічним він не був потім сам по собі, все одно може розчарувати. Злу службу послужили й фейкові кадри в трейлерах, коли вони обіцяли показати одне, а на екрані потім цього просто не було. Якщо не хочете розкривати якийсь сюжетний поворот – не робіть цього і все. Не потрібно створювати в трейлерах зовсім іншу реальність для деяких персонажів. Шанувальники цих персонажів вам потім за це не подякують. Так що, друзі, не завищуйте свої очікування.

Я чула, як деякі глядачі виходили з залу з таким настроєм, що «можна було б там-то і там-то зробити краще», але по факту, якщо дивитися об'єктивно та тверезо за сюжетом (який повинен розвиватися за правилами свого всесвіту, а не як вам раптом захотілося), «Месники: Завершення» – це дуже гідний фінал для Третьої Фази, та й усіх цих 11 років MCU. Краще не зняв би ніхто. Особливо це стосується сюжетних ліній деяких героїв – вони прийшли туди, куди їм потрібно було. Хтось вижив, хтось загинув невідворотно – і це по-своєму добре, адже нам нагадали про те, що ніхто не вічний, навіть супергерої, але й суть ніколи не полягала в тому, щоб жити довго і щасливо, як у казці. Ці чоловіки й жінки (і школяр), ступивши на стежку супергеройства, знали, що не завжди вдасться вижити, але вони були готові пожертвувати своїм життям заради порятунку рідних та всього світу, і, незважаючи на високу ціну, яку їм довелося заплатити, вони вистояли як єдина команда. І перемогли (упс, спойлер, хоча якщо ви думаєте, що вони знову програють, то ви неуважно дивилися попередні фільми). Дякую за це братам Руссо, кожному акторові і кожній людині, яка працювала над цим блокбастером року чи навіть десятиліття.

Після перегляду складно уявити, що Marvel зможуть коли-небудь перевершити екшен «Месники: Завершення», але сподіваюся, що одного разу все-таки зможуть. Через наступні 22 фільми.

Спасибі Месникам за те, що вони у нас є. Адже навіть коли все здається безнадійним, вони знаходять в собі сили стати плечем до плеча і битися далі за всіх, кого люблять. За всіх нас.

10623 

2 коментаря

Thanos the Best

27 квітня 2019, 01:56

Ето не Мстители финал,ето Мстители провал,причьом полный,в первых 3 чястях мстителей было предостаточно бредовых обяснений каторые не выдержывают не какой критики,о том как у мстителей всьо получяеца,как они всех побеждают,та й исчьо всегда остаюца целыми.
Но в етой чясти они переплюнули все вазможные и не вазможные границы,бредовых обяснений как они побеждают.
Што не сцена,што не обяснения,о том как они сделали то или иное што хотят,как у них всьо получяеца,как они всех побеждают,ето бред и маячня,по другому ети обяснения не назвьош.
Все без исключений их победы делаюца одним и тем же способом,а имено бредовым обяснениям как они ето сделали.
Ну ето даже по той реальности што в фильме понятно што ето бред каторый не выдержывает не какой критики,што ето просто не реально даже по реальности што в фильме.
Но нет,какждый рас как мстители побеждают,где победить просто не вазможно,они побеждают бредовым не ралистичным способом.
1 / 1 
swiss

29 квітня 2019, 22:07

це не рецензія, а брєд сивої кобили! ні слова про фільм, а якась тупа маячня

0 / 0 
Написати коментар...
Написати коментар...

Читайте також: