Рецензія на мультфільм «Родина Адамсів»
Ця готична рідня

25 жовтня 2019,  03:21 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

Родина Адамсів напевно є найзнаменитішою родиною в історії кіно і мультиплікації, але її вже давно не було видно на великому екрані. І ось студія Metro-Goldwyn-Mayer вирішила знову вдихнути в цих блідих готичних персонажів життя, знявши про них повнометражний мультфільм. У ньому Адамси поселяються в напівзруйнованому особняку на високій горі, подалі від цікавих людських очей, але одного разу виявляють, що під горою розташувалося занадто ідеальне передмістя, жителі якого люблять яскраві кольори і не люблять усіх, хто від них хоч трохи відрізняється.

Мультфільм «Родина Адамсів» починається з романтичного дня, вірніше ночі весілля головних героїв Мортіші і Гомеса, чию особливу подію затьмарює натовп селян з вилами і факелами. Люди бояться дивних готів, які люблять жити на кладовищі і закопувати одне одного в могили, і за це складно на них ображатися (а ви б хотіли собі таких сусідів?), хоча якщо пізнати Адамсів ближче, їх складно не полюбити. Нехай вони і виглядають як сама смерть, але в душі є просто добродушними кульбабками. Якщо не брати до уваги їхні постійні спроби вбити чи покалічити одне одного, але вони не беруться до уваги, оскільки, здається, Адамсів не візьме і атомна бомба.

Так відома сімейка роками живе собі тихо-мирно в стародавньому особняку, де мешкає свій злий дух, нікого не чіпаючи і намагаючись не потрапляти на очі іншим людям, як раптом місцева «міс Ідеал» на ім'я Марго Нідлер (Еллісон Дженні) зауважує їхнє неординарне існування. Вона носить величезну зачіску, яка рази у три більше за її голову і робить її ще тим фріком, веде передачу про ремонт будинків і переробила вже усе передмістя за своїми стандартами. І Адамси зі своїм похмурим особняком дуже не вписуються у ці стандарти, тому Марго вирішує вижити їх за всяку ціну, незважаючи на те, що її рідна дочка Паркер миттєво подружилася з винахідливою Венздей Адамс, яка в свій перший день в школі поставила на місце капосну задиру. Тому головною темою «Родини Адамсів» виступає булінг як в реальному житті, так і в Інтернеті, що є досить актуальною проблемою нинішнього часу. Мультфільм показує, яким гонінням піддавалися Адамси усе своє життя, оскільки не вписувалися в загальне уявлення людей про те, що нормально, хоча, якщо придивитися ближче, то і у «нормальних» людей є маса заскоків. Просто вони краще їх приховують, щоб не бігати від натовпу, озброєного вилами, під керівництвом такої ось нібито ідеальної в усіх сенсах Марго, яка й сама схожа на королеву фріків.

Що стосується самої анімації, то головні герої намальовані тут в дусі оригінальних мультфільмів про Адамсів, але місцями вони програють персонажам фільму «Сімейка Адамсів» Баррі Зонненфельда, де зіграли Анжеліка Г'юстон, Рауль Хулія і Крістофер Ллойд. Намальована картинка і голос зірки за кадром – це ще не готовий персонаж, що й доводять ці анімовані герої. Зокрема не вистачало тієї знаменитої романтики в стосунках Гомеса і Мортіші та їхніх коронних фраз «кара міа» і «мон шер» (друга фраза прозвучала на початку мультфільму, але після про неї і не згадували). За кадром Гомесом і Мортішею в цей раз стали Оскар Айзек і Шарліз Терон, і, будь це художній фільм, вони б точно показали усе кохання і пристрасть своїх героїв, але їхні анімаційні версії в цьому плані спасували. Зате їхня дочка Венздей (Хлоя Грейс Морец) вийшла дуже класною, садистською і милою одночасно. Мабуть, вона – найкращий персонаж цієї екранізації.

Мультфільм «Родина Адамсів» підійде для разового перегляду для дітей старшого віку і дорослих, оскільки місцями тут присутні натяки на не дуже пристойний гумор. Як, наприклад, та сцена, коли Річ розглядає в Інтернеті фотографії голих жіночих ступень, що натякає на порнографію. Вельми дивний жарт для дитячого мультфільму, але що ще можна було очікувати від режисерів Грега Тірнана і Конрада Вернона, які три роки тому зняли місцями порнографічний мультфільм для дорослих «Повний розковбас». До жартів даної категорії відноситься і той момент, коли дядечко Фестер (Нік Кролл) розкриває свій плащ на центральній площі передмістя перед дітьми. Добре, що звідти вилетіла просто зграя кажанів, а то я на секунду не повірила своїм очам.

Студія Metro-Goldwyn-Mayer вже планує сиквел цієї «Родини Адамсів», хоча її рейтинги як серед глядачів, так і серед критиків, змушують бажати кращого. Виходить, що вони замість того, щоб зняти один хороший мультфільм з цікавою історією, вирішили просто заробити на імені відомої сімейки і популярній темі боротьби з булінгом, а потім заробити ще й на сиквелі. Але ми-то знаємо, що Адамси заслуговують більшого.

Якими б дивними не були ці Адамси з їх любов'ю до готики, смерті і садо-мазохізму, багато «нормальних» сімей могли б повчитися у них єдності. Якщо, звичайно, не провалиш мазурку на сімейному святі. В таком випадку тебе просто з'їдять.

11182 

Написати коментар

Написати коментар...
Написати коментар...

Читайте також: