Рецензія на фільм «Дім Ґуччі»
Леді Гага та скандальне падіння легендарної родини з модного Олімпу

2 грудня 2021,  17:44 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

Про модний дім Gucci чули всі, адже він нарівні з Chanel, Versace та Dolce & Gabbana ще у минулому столітті став синонімом величезної розкоші, грошей та влади. І, як усі історії про великі гроші та владу, історія сім'ї Ґуччі наповнена пристрастю, зрадами та інтригами, які є настільки кінематографічними, що навіть дивно, як про цю легендарну сім'ю досі не було знято масштабної кінострічки. Проте скандальний клан Ґуччі багато років займав розум Рідлі Скотта, який планував зняти свій байопік «Дім Ґуччі» ще у 2006 році, а на головні ролі тоді покликати Анджеліну Джолі та Леонардо ДіКапріо (такі ходять чутки)... Але роки йшли, часи змінювалися, проєкт передавався з рук у руки, поки Скотт не повернувся до своєї давньої ідеї і твердо не взявся за її втілення. Але результат виявився дуже неоднозначним та скандальним. Як і сама родина Ґуччі.

Цього року легендарний голлівудський режисер Рідлі Скотт, який невпинно продовжує працювати у свої 84 роки (що викликає величезну повагу) двічі звернувся до біографічних історій, у центрі яких опинилася вольова жінка. Першим таким фільмом, заснованим на реальних подіях, стала «Остання дуель», а через місяць після неї на великі екрани вийшов уже «Дім Ґуччі». І хоча засновниками цього модного дому були чоловіки, у його долі не останню роль відіграла одна розумна, пристрасна та дуже небезпечна жінка – Патриція Реджані. Саме від її особи Скотт вирішив розповісти історію клану Ґуччі та його падіння з модного Олімпу, описані в книзі письменниці Сари Гей Форден «Дім Ґуччі: Сенсаційна історія вбивства, божевілля, гламуру та жадібності».

З її першої появи на екрані відразу стає ясно, що Патриція - фатальна жінка з усіма наслідками, що звідси випливають. Познайомившись з Мауріціо Гуччі на одній костюмованій вечірці, де вона під стать собі обрала яскравий образ Елізабет Тейлор, Патриція твердо зрозуміла, що хоче стати його дружиною та частиною модної імперії. Мауріціо тоді вивчав право і не прагнув успадкувати дім Gucci, яким тоді володіли його батько Родольфо та дядько Альдо. Але амбіцій Патриції вистачало на двох, і, поставивши собі за мету прибрати імперію Gucci до своїх рук, вона стала наполегливо працювати над її втіленням у життя. Тонкому та підступному розуму цієї героїні може позаздрити сама Серсея Ланністер із серіалу «Гра престолів», оскільки модний дім чоловіка був для Патриції настільки ж важливим, як для Серсеї – Залізний трон. І Патриція була готова на все, щоб отримати цей ласий приз. Користуючись військовим правилом «розділяй і владарюй», Патриція хитрістю змогла розсварити сім'ю Гуччі, прибрати з шахівниці основних гравців, і самій з пішака, яку дуже недооцінював свекор Родольфо, перетворитися на королеву модного дому. Але подібні інтриги руйнують родини, і їхня із Мауріціо родина не стала винятком.

Любовна лінія Патріції та Мауріціо у фільмі Скотта є такою ж важливою, як лінія боротьби за владу в домі Gucci. І, на жаль, закінчується так само трагічно. Історія вбивства Мауріціо Ґуччі вразила модний світ у 1995 році, і ще більший шок у публіки викликала новина про те, що замовницею вбивства була колишня дружина Мауріціо Патриція, яку він покинув і став жити разом зі своєю давньою подругою Паолою Франкі. Причому на той час і Мауріціо, і Паола ще не розлучилися – так, фільм «Дім Ґуччі» наповнений справжніми італійськими пристрастями. Тому якщо ви любите біографічні історії, які шокують своїми поворотами, причому не придуманими фантазією сценаристів, а такими, що справді відбулися в реальному житті, то цей витвір Рідлі Скотта вас навряд чи розчарує. Як і його чудовий акторський склад на чолі з незрівнянною Леді Гагою.

Леді Гага є такою яскравою особистістю, неповторною сценічною персоною, яку, здається, неможливо «вимкнути». Але тут Гага робить саме це – у «Домі Ґуччі» вона зовсім не схожа на епатажну поп-зірку, яку ми всі добре знаємо, вона буквально перетворюється на Патрицію Реджані, знову доводячи (якщо ви раптом після оскароносного фільму «Народження зірки» ще сумнівалися у цьому), що її акторський талант нічим не поступається її музичному таланту. Її Патриція – один із найбільш реалістичних, живих та пристрасних персонажів, які ви тільки могли побачити на великому екрані у 2021 році. Гага зробила цю роль повністю своєю, наповнивши свою героїню калейдоскопом почуттів, які переживаєш під час перегляду разом із нею. Гага та її Патриція – центр історії «Дому Ґуччі», і хоча в результаті її можна вважати головною лиходійкою фільму, їй все одно складно не співпереживати. Справжня Патриція, яка відсиділа 18 років у в'язниці за вбивство колишнього чоловіка і вже вийшла на волю, активно виступала проти фільму «Дім Ґуччі», але, як не дивно, мені здається, що фінальний результат їй дуже полестить, оскільки її героїня тут – справжня зірка, що затьмарює всіх і вся. Дуже здивуюся, якщо Гага не отримає за це перевтілення свій акторський «Оскар», оскільки це кіно варто дивитися лише заради її приголомшливої ​​гри. Хоча хто знає, можливо така романтизація та лестощі на адресу Патриції – не надто правильний хід з погляду моралі, враховуючи вбивство Мауріціо, але у будь-якому разі фільм змушує над цим замислитися. А також над тим, як у реальному житті від кохання до ненависті справді буває лише один крок.

Не менш важливо було вибрати правильного актора на роль Мауріціо, і тут Скотт вдруге звернувся до Адама Драйвера, який зіграв центральну роль у його «Останній дуелі». І він, ніби особливо і не напружуючись, знову доводить у «Домі Ґуччі», що зараз є головним драматичним актором свого покоління у Голлівуді. Драйверу блискуче вдалося показати складний внутрішній шлях Мауріціо від наївного та невинного студента, готового жити на скромні кошти, до цинічного короля модного дому, що не представляє своє життя без новенького Lamborghini та розкішних вілл. Мауріціо ріс у розкоші, і хоча нам на початку показують його просту сторону, яку нібито «перекручує» своєю жадібністю Патриція, але ж і після розриву з нею він зовсім не бажав кинути свій модний Олімп і жив із коханкою ще більш на широку ногу, ніж з дружиною. Сценарій та гра Драйвера і Гаги блискуче показують ось цю двоїстість людської натури між тим, ким ми є насправді і ким ми хочемо здаватися в очах суспільства. І як вони зіграли неймовірно-пристрасне-кохання-що-з-часом-перетворилося-на-пекучу-ненависть – за це Газі та Драйверу окремі овації. Трагічна історія Патриції та Мауріціо навряд чи залишить вас байдужими. Це справжні шекспірівські пристрасті.

Каст замикають лауреати премії «Оскар» Аль Пачіно, Джаред Лето (так, вам не здалося, це точно він, хоча з цим гримом його і рідна мати не відразу б впізнала), Джеремі Айронс та номінантка на премію «Оскар» Сальма Гайєк – і це ще чотири причини після Гаги та Драйвера, щоб дивитися «Дім Ґуччі», особливо якщо ви обожнюєте цих акторів. Айронс втілив батько Мауріціо, який не визнавав Патрицію як невістку, тоді як Пачіно та Лето зворушливо зіграли його дядька Альдо і кузена Паоло Ґуччі, у яких були дуже складні стосунки батька та сина (але вони все одно любили один одного), а Гайєк перетворилася на корисливу ясновидючу Піну, що допомогла Патриції організувати вбивство. Наразі спадкоємці Ґуччі готуються позиватися до режисера, оскільки їм здається, що їхніх родичів показали у кіно неправильно, але насправді актори зіграли своїх героїв звичайними людьми з їхніми позитивними та негативними рисами, які присутні певною мірою у всіх нас. Було б дивно, якби Скотт показав усіх членів цієї впливової сім'ї янголами, котрі завжди жили за правилами, особливо коли історія це легко спростовує. Але в даній ситуації спадкоємців прізвища Ґуччі можна зрозуміти, оскільки їм, напевно, важко дивитися не великому екрані, як спадщина їхніх дідів-прадідів в результаті опиняється в чужих руках.

Охоплюючи декілька десятиліть, байопік «Дім Ґуччі» йде дві з половиною години, що в наш час є для багатьох глядачів визначальним фактором, і так, було кілька глядачів, які не досиділи до кінця показу, але я б не сказала, що новий фільм Скотта надто вже затягнутий. Навіть дивно, що режисер примудрився вмістити таку багату на героїв, їхні стосунки та події в бізнесі історію в хронометраж одного фільму, оскільки, наприклад, кілька років тому схожа історія про вбивство легендарного модельєра Джанні Версаче була екранізована в рамках міні-серіалу «Американська історія злочинів» і зайняла аж 9 серій, кожна з яких йшла майже по годині. Складно сказати, став би «Дім Ґуччі» кращим, якби теж був міні-серіалом, але незалежно від цього, нове творіння Рідлі Скотта безумовно є найскандальнішим фільмом 2021 року під стать родині Ґуччі. А це безперечно додає йому ваги в історичному плані та робить «Дім Ґуччі» одним із найбільш розпіарених претендентів на майбутній «Оскар», який варто подивитися лише для того, щоб знати, про що ж зараз усі говорять.

Про родину Ґуччі, як і про фільм Рідлі Скотта, можна думати і говорити все що завгодно. Скандали їм личать, як Газі всі ті шикарні та дорогі вбрання. А на завершення тут дуже підходить та вже культова фраза, яку Гага сама вигадала для однієї сцени: «В ім'я Отця і Сина, і Дому Gucci». Адже справжня Патриція досі гордо вважає себе Ґуччі до кінчиків нігтів.

8457