Рецензія на фільм «Пороховий коктейль»
Руда вдова та її небезпечна банда

18 липня 2021,  18:30 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

У дитинстві рідко хто мріє вирости й стати кілером. Хіба тільки цей хтось ріс в суворих дев'яностих на просторах колишнього СНД (кажуть, тоді професії космонавта і мільярдера були не такими захоплюючими, адже про них рідко знімали кіно) або у цього когось один з батьків – кілер, який кидає його на свого боса і відправляється переховуватися після невдалої справи. Сем відноситься до других, оскільки коли їй було років 15 її мама-кілерка Скарлет вбила не того хлопця і зникла в ночі, залишивши Сем одну. Хоча не зовсім одну, але бос секретної та небезпечної організації навряд чи підходить для виховання дівчинки-підлітка, тому не варто дивуватися, що Сем пішла по стопах матері і теж стала кілеркою. І одного разу вона потрапляє в схожу ситуацію, після чого її ж організація відкриває на неї полювання. Але Сем голими руками не взяти...

Цього літа в прокат виходить багато очікуваних голлівудських стрічок, в тому числі блокбастерів у жанрі екшен, але якщо «Форсаж 9», «Чорна вдова» і «Тілоохоронець дружини кілера» є сиквелами і приквелами, тобто новими главами успішних франшиз, що йдуть по накатаній, то «Пороховий коктейль» ізраїльського режисера і сценариста Навота Папушадо – це ковток свіжого повітря, оскільки цей екшен-трилер з місцями безбашенним гумором і сильними героїнями є новою, оригінальною історією, яка розвивається в підпільному світі однієї європейської столиці (ймовірно Лондона, але самі зйомки проходили в Берліні).

Отже, повернемося до наших героїнь. На роль Сем Папушадо запросив Карен Гіллан, яка грає Небулу в кіновсесвіті Marvel і Марту в кіновсесвіті «Джуманджі», тобто за останні роки стала однією з головних актрис жанру екшен в Голлівуді, і в «Пороховому коктейлі» вона приміряє на себе, з одного боку, знайомий образ антигероїні, а з іншого, створює абсолютно нову героїню у своїй фільмографії, яку точно неможливо переплутати з іншими. Якщо вам також подобається Гіллан ще з її подорожей у просторі та часі в культовому фантастичному серіалі «Доктор Хто», то «Пороховий коктейль» був знятий спеціально для вас. Її Сем хоча й володіє вогнепальними і рукопашними навичками, які не поступаються Чорній вдові з рідного для Гіллан світу Marvel, в душі вона велика добряшка (хм, як і Наташа Романова, так, я не можу втриматися від такого порівняння, яке, звичайно, ж, є компліментом для Сем). А її яскрава куртка з боулінгу стала відмінною уніформою для цієї спритної героїні, яка прощається з життям в тіні і не збирається ховатися, поки не піде з бізнесу на своїх умовах.

Але оскільки, незважаючи на велику кількість насильства і багато літрів крові в кадрі (в дусі Гая Річі і Квентіна Тарантіно), серцем «Порохового коктейлю» є непрості відносини матері і дочки, було важливо обрати відповідну актрису на роль матері Сем. І Ліна Гіді відповідає тут на всі 100%. Звичайно, ми всі знаємо її за роллю Серсеї Ланністер в серіалі «Гра престолів», яка рідко бруднить свої руки, але в «Пороховому коктейлі» Гіді струшує з себе королівську зарозумілість і згадує свої дні в серіалі «Термінатор: Хроніки Сари Коннор», де вона грала ту саму Сару Коннор. А, як відомо, переходити дорогу Сарі Коннор – або її дочці – не найкраща ідея. Хай навіть тут її звати не Сара, а Скарлет.

Сем і Скарлет – дуже небезпечні жінки, але і вони прекрасно розуміють, що виступати проти армії бандитів удвох – занадто самовпевнено, тому звертаються по допомогу до своїх давніх подруг: «тіточок» Анни Мей, Мейделін та Флоренс, яких грають три королеви великого екрану Анджела Бассетт, Карла Гуджино і Мішель Йєо, і вони тут влаштовують розбірки, яким позаздрили б і «Нестримні» Сільвестра Сталлоне. Ця чудова трійця потужно дає в «Пороховому коктейлі» під дих ейджизму, показуючи, що жінки можуть надирати зад на великому екрані і в 62 роки (і це не межа). Так що якщо вашій мамі потрібно нагадування про те, що вона ще на багато здатна і вік їй не указ – зводіть її у кіно на цей фільм.

А щоб «Пороховий коктейль» був місцями не таким похмурим, його розбавляє своїм комедійним талантом юна Хлоя Коулмен, яка в минулому році вже зіграла «напарницю» Дейва Батісти, колеги Гіллан з «Вартових Галактики», в бойовику «Мій шпигун». Її героїня за словом в кишеню не лізе і стає головною причиною, чому Сем вирішує послати свого боса і вийти з бізнесу. Але хоча Коулмен всього 12 років, її героїня не сидить склавши руки, а активно (іноді навіть занадто) допомагає Сем боротися з іншими кілерами, які на них полюють. Так що не здивуюся, якщо років через 10 ми побачимо сиквел вже з Коулмен у головній ролі.

У своєму дуже стильному екшен-трилері, щедро підсвіченому неоновими вогнями, Папушадо руйнує стереотипи і нагадує, що таке справжнє жіноче сестринство і що жінки, об'єднавшись, можуть поборотися і з цілою армією. Звичайно, епічне протистояння з усіма бандитами міста наших героїнь чекає наприкінці, але мій улюблений епізод «Порохового коктейлю» – це та кумедна бійка Сем з трьома горе-найманцями в лікарні, коли у головної героїні відняло руки. Це круто, дивно та смішно одночасно, і в цьому епізоді відчувається, що творці фільму дійсно ламали голову над тим, чим би таким здивувати і вразити глядачів, а не просто копіювали стандартні бійки з інших бойовиків, як це частенько трапляється.

На жаль, «Пороховий коктейль» виходить в прокат в не дуже вдалий для себе час, оскільки за тиждень до нього в кінотеатрах світу відбулася прем'єра супергеройського екшену «Чорна вдова», і дуже складно не помітити деяку схожість цих двох фільмів. Обидві історії показують шлях жінки-кілера до жінки-захисниці, яка, до того ж, родом з родини кілерів. Тільки «Чорна вдова» – це новий шедевр від Marvel, а «Пороховий коктейль» – слабше кіно, як не глянь, і місцями затягнуте. Якби вони вийшли на екрани з інтервалом хоча б у півроку, то «Коктейль» був би набагато смачніший при перегляді, оскільки його не довелося б постійно (свідомо та підсвідомо) порівнювати з «Чорною вдовою». Та й лиходії в «Пороховому коктейлі» під керівництвом Пола Джаматті явно не дотягують до Таскмайстра та армії Чорних вдів.

Але якщо вам подобаються круті, розважальні та стильні екшени з чудовими актрисами, яким не варто переходити дорогу, то «Пороховий коктейль» – адреналіновий атракціон спеціально для вас, навіть не дивлячись на свої недоліки. Хоча цим актрисам краще їх не озвучувати. А то ще Гіллан та Гіді постукають у двері...

5073 

1 коментар

Egorin

15 вересня 2021, 07:26

Кино просто таки отличное. Сперва хотели всей нашей компанией сходить на него в кинотеатр, но потом решили глянуть у меня дома. Я как раз купить телевизор с большой диагональю через https://imarket.ua/televizory/ Удовольствия от его просмотра теперь не меньше чем когда смотришь в кино в зале.
0 / 0 
Написати коментар...
Написати коментар...

Читайте також: