Рецензія на фільм «Пригоди Паддінгтона 2»
Повернення всіма улюбленого ведмедика

12 січня 2018,  14:00 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

В кінці 2014 року милий ведмедик на ім'я Паддінгтон підкорив серця дітей і дорослих по всьому світу, тому продовження його пригод в столиці туманного Альбіону не змусило себе довго чекати. За ці три роки Паддінгтон повністю адаптувався до життя з сімейством Браунів і став незамінним жителем їхньої вулиці, але раптом його звинувачують у пограбуванні, якого він, зрозуміло, не здійснював, і з цього моменту він вирушає в одіссею в дусі Веса Андерсона.

Режисер перших «Пригод Паддінгтона» Пол Кінг залишився на чолі сіквела, тому переживати за те, що вдруге замість казкової історії про милого ведмедика піднесуть щось інше, не доводиться. Більше того, побачивши любов глядача до Паддінгтона, Кінг і його команда підняли планку, зробивши фільм ще і візуальним шедевром. І це я кажу без перебільшення, оскільки «Пригоди Паддінгтона 2» з його геометричною постановкою сцен, вінтажними декораціями і палітрою пастельних кольорів нагадують ні що інше, як оскароносний «Готель „Гранд Будапешт“». Та й таку деталізацію у фільмах для всієї родини можна знайти тільки в великобюджетних творіннях студії Disney, так що в даному випадку Кінг перевершив себе і свій оригінал.

Нова пригода ведмедика, якого в англійській версії озвучує Бен Вішоу, закручується навколо антикварної панорамної книги Лондона, яку Паддінгтон хоче подарувати своїй тітоньці Люсі (Імелда Стонтон) на її 100-й день народження. Велика вартість книги змушує ведмедя знайти собі роботу, що у нього виходить не з першого разу (зате його спроба стати перукарем є сміховинним прикладом комедії гегів), але невдачі не зупиняють героя на шляху до своєї мети. Поки якийсь злодій не краде книгу, знаючи, що її підказки приведуть його до скрині зі справжніми скарбами, а Паддінгтона, що погнавшегося за ним, не заарештовують і не кидають за ґрати, оскільки суддя на відміну від переважної більшості людей відчуває гостру антипатію до ведмежати (на це у нього є гарна причина).

Український дубляж у виконанні Володимира Зеленського, чий голос ідеально поєднується з образом Паддінгтона, знову виявився на висоті, так що нехай більше не прибідняється і не говорить, що у нього погано виходить говорити українською мовою. Адже Паддінгтона тепер неможливо уявити з іншою озвучкою.

В образах містера і місіс Браун на екрани повертаються Г'ю Бонневілль і Саллі Хокінс, і хоча Хокінс нещодавно була удостоєна номінації на «Золотий глобус» за головну роль у фентезі Гільєрмо дель Торо «Форма води», її місіс Браун теж нічогенька з її прагненням до пригод і справедливості. Якби не вона, сидіти б Паддінгтону у в'язниці по сьогоднішній день. Але і у Бонневілля є декілька відмінних моментів, як той шпагат між поїздами (нехай і несправжній, але фантазію сценаристів вже не зупинити).

Юні Брауни теж не пасуть задніх: Джуді (Мадлен Харріс) доводить усім, що може сама випускати газету, а Джонатан (Семюел Джослін) вирішує, що краще бути самим собою, ніж підлаштовуватися під те, що його однокласники вважають крутим. Приємно бачити таких розумних, самостійних і відважних підлітків у фільмі для дітей. Творці вдумливо підійшли до того, щоб при перегляді у юних глядачів перед очима було кілька хороших прикладів для наслідування, несхожих на інших сучасних тінейджерів, які поглинуті соціальними мережами, блоггерством і гонитвою за модними трендами. «Пригоди Паддінгтона 2» показують, що твоє улюблене заняття, яким би «некрутим» воно не здавалося іншим, все одно круте, і не варто звертати увагу на тих, хто намагається переконати тебе у протилежному.

Новим другом Паддінгтона стане Костет Макгінті у втіленні чудового Брендана Глісона, з яким ведмежа познайомиться у в'язниці. І, зрозуміло, історія не обійдеться без бойової місіс Берд, яка за словом в кишеню не лізе. Джулі Волтерс тут зовсім не схожа на Моллі Візлі з «Гаррі Поттера», але викликає не менше симпатії.

У перших «Пригодах Паддінгтона» шикарно злодіювала Ніколь Кідман, і перевершити її було дуже складно. Тому творці покликали в сіквел Г'ю Гранта, що перетворив свій виступ на театр одного актора. Він виглядає дуже правдоподібно в ролі самозакоханого актора Фенікса Б'юкенена, чиї кращі акторські роки залишилися позаду, оскільки після другої «Бріджит Джонс» кар'єра Гранта пішла на спад, але це не завадило йому з величезною самоіронією втілити такого божевільного лиходія, чиєю єдиною мрією є повернення на сцену. Актор і його герой сповна скористалися цим шансом, влаштувавши тут справжнє шоу. Тільки не поспішайте тікати з залу занадто швидко. Під час титрів вас чекає незабутній музичний номер у виконанні Гранта.

«Пригоди Паддінгтона 2» є найдобрішим фільмом, який вийшов у кіно з часів прем'єри першої частини цієї набираючої обертів франшизи, заснованої на дитячих книгах Майкла Бонда, який лише півроку не дожив до виходу сіквела. Велике йому спасибі за Паддінгтона і за те, що він передав свого персонажа в хороші руки, які ще довго будуть радувати глядачів новими пригодами цього вихованого і доброзичливого ведмедика з великим серцем, оскільки вже плануються «Пригоди Паддінгтона 3».

Кінг зняв добродушний, барвистий і смачний сіквел (в переносному і прямому сенсі, оскільки у в'язниці Паддінгтон влаштовує школу кондитерів для ув'язнених, і від цих сцен аж слинки течуть). Дорослого глядача можуть дивувати деякі казкові безглуздості сюжету, але не любити Паддінгтона неможливо. Поступово поринаєш у всю цю чарівну наївність і невинність і розумієш, що «Пригоди Паддінгтона 2» є рідкісною перлиною кіно, на перегляд якої можна взяти як маленьких дітей, так і бабусю з дідусем. Безмежно добре кіно з хорошими манерами. Дуже рекомендую.

У наші непрості часи світу як ніколи потрібен ведмежа Паддінгтон, який і друзів, і незнайомців пригощає бутербродом зі смачним мармеладом.

4579