Рецензія на фільм «Нові мутанти»
Юні супергерої та їхні (не)ручні монстри

21 листопада 2020,  21:20 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

У минулому році довгограюча супергеройська франшиза «Люди Ікс», яка ґрунтувалася на коміксах Marvel, підійшла до свого завершення. На жаль, її фінальним фільмом став провальний екшен «Люди Ікс: Темний фенікс», який знову не зміг гідно показати історію трансформації Джин Грей в наймогутнішу сутність у всесвіті. У той же час планувався реліз спін-оффу франшизи «Нові мутанти», який би міг стати першою главою нової серії фільмів про суперкоманду юних мутантів, але неодноразове перенесення його прем'єри й численні втручання продюсерів в монтаж в результаті привели до того, що він вийшов на екрани в найбільш тривожний для кіноіндустрії рік і через пандемію коронавірусу заробив в світовому прокаті всього 45,8 мільйона доларів. Що ж пішло не так, і чи дійсно «Нові мутанти» є найгіршим супергеройським фільмом про Людей Ікс? Давайте розберемося детальніше.

Звичайно, погані збори далеко не завжди є показником якості кінострічки, наприклад, багато оскароносних фільмів збирають не набагато більше, але у випадку супергеройського кіно для голлівудських студій успіх буквально означає 1 мільярд доларів, а все, що менше, є справжнім провалом. Навіть в період пандемії, коли кінотеатри в деяких країнах і зовсім залишаються закритими. Але в даному випадку на провал «Нових мутантів», де немає відомих персонажів чи акторів першого ешелону, дуже вплинули відгуки критиків і глядачів, які не просто розкритикували цей спін-офф «Людей Ікс» вщент, а масово його захейтили, оскільки Інтернет дає сьогодні людям таку силу. Чи заслужили «Нові мутанти» такий «теплий» прийом? Однозначно ні. Оскільки цей спін-офф вийшов набагато багатограннішим, ніж може здатися на перший погляд.

Події «Нових мутантів» починаються з нашого знайомства з героїнею Дані Мунстар, дівчиною з індіанського народу шайєннів, яка прокидається в своєму будинку під час нападу на їхнє місто якоїсь страшної сили, що нагадує ураган і землетрус в одній особі. Її батько гине разом з багатьма сусідами, а Дані прокидається в загадковій психіатричної лікарні, де зустрічає ще чотирьох юних мутантів Уляну Распутіну, Рейн Сінклер, Сема Гатрі і Роберто да Косту, які також не вміють контролювати свої надздібності. Але проблема в тому, що Дані не знає, якими силами вона володіє, і невдовзі в лікарні починають буквально оживати всі кошмари інших мутантів, тероризуючи й без того травмованих тінейджерів. І тепер у них тільки один вихід – пробитися на свободу, чого б це не коштувало.

Незважаючи на те, що головною героїнею «Нових мутантів» є Дані, з перших трейлерів, якщо, звичайно, ви їх дивилися, вас напевно підкорила Уляна Распутіна, відома в коміксах як Меджік. Аня Тейлор-Джой є справжньою зіркою даного фільму, хоча її героїня й відчайдушно намагається здаватися расисткою під час спілкування з Дані. Ось тільки за цими колючими фразами і шипами Уляна ховає моторошні душевні рани, тому при перегляді, незважаючи на її шкідливість, зарозумілість і місцями жорстокість, складно не перейнятися до неї співчуттям і симпатією. Та й в результаті вона відважно кидається в бій з монстрами, щоб захистити і Дані, і інших мутантів. Оскільки вони усі врешті-решт стають однією дисфункціональною сім'єю, у якої багато скелетів у шафі, але яка готова рухатися далі разом. Адже тільки разом можна перемогти тих жахливих монстрів, якими кишить їхнє життя.

Ролі Дані, Рейн, Сема та Роберто виконали актори Блю Гант, Мейсі Вільямс, Чарлі Гітон і Генрі Зага, й за такий скромний хронометраж в півтори години, що для супергеройських фільмів дуже мало, вони встигли розповісти свої історії, кожна з яких перетворює «Нових мутантів» з супергеройського фільму на психологічний трилер. А якщо ви дивилися культову молодіжну драму «Клуб Сніданок» Джона Г'юза, то ви напевно помітите, що ця п'ятірка дуже нагадує героїв «Клубу». Тут є і богатенький спортсмен-качок, і самозакохана принцеса, і скромний розумник, і бунтар-злочинець, і безнадійний випадок, і під час перегляду ви зрозумієте, хто є хто з цієї п'ятірки юних мутантів.

За сюжетом головним лиходієм «Нових мутантів» є доктор Сесілія Рейєс, яку грає актриса Алісі Брага, відома завдяки фільму «Я, легенда», але вона – аж ніяк не головна проблема для наших героїв. Головний антагоніст спін-оффу «Люди Ікс» – це внутрішні демони юних мутантів, які буквально прориваються назовні через їхні надздібності. А Рейєс, замість того, щоб дійсно навчити цих загублених, наляканих і травмованих дітей, як контролювати їхні небезпечні й незрозумілі суперсили, грає з ними в психотерапевта. Як сестра Ретчед, тільки не така стильна й дотепна. А почекайте, коли ви дізнаєтеся, на кого вона працює.

Для режисера Джоша Буна «Нові мутанти» є лише третім фільмом в його режисерській кар'єрі і першою спробою екранізації супергеройських коміксів. Кажуть, що перший млинець завжди комом, але чи так це в даному випадку? Екшен «Люди Ікс: Темний фенікс» зняв Саймон Кінберг, який також вперше знімав супергеройське кіно, але до цього протягом багатьох років працював над франшизою «Люди Ікс» в якості сценариста та продюсера. І в порівнянні з провалом Кінберга, у якого в розпорядженні був і більш відомий акторський склад, і більший бюджет, то у Буна вийшло гарне кіно про дорослішання супергероїв-тінейджерів, які більше підходять під опис антигерої, адже вони далекі від ідеалу, але їхня здатність приходити на допомогу і не здаватися перед лицем жахливих випробувань надихає.

Загалом, якщо не чекати від «Нових мутантів» чогось неймовірно епічно за масштабами, як «Люди Ікс: Дні минулого майбутнього» або «Месники: Завершення», то цей спін-офф може вам навіть сподобатися. Адже це дійсно неординарний фільм про підлітків з суперздібностями, який відкриває нові двері у франшизі «Люди Ікс» та містить чимало відсилань до основного всесвіту про мутантів. Так, тут немає якоїсь неймовірної битви за долю всього світу й людства, це просто історія про п'ятірку тінейджерів, які намагаються прийняти себе, свої сили, свою сексуальну орієнтацію, а також пробачити себе й подолати травми свого минулого, щоб в результаті стати вільними. Але хіба це погано? «Нові мутанти» інші, але це не робить їх гіршими від інших фільмів даної франшизи, і вже точно не робить їх найгіршим фільмом 2020 року. Бун хотів зняти «Клуб Сніданок» з монстрами і суперздібностями, і з цим завданням він без перебільшень впорався.

Часом найнебезпечніші монстри живуть всередині нас, і якщо не дати їм бій, вони зруйнують і життя людини, всередині якої живуть, і життя тих, хто її оточує. А ці відважні юні мутанти нагадують нам, що не варто боятися дивитися цим монстрам в обличчя. Адже тоді вони втрачають свою силу.

5329