Рецензія на фільм «Людина-павук: Додому шляху нема»
Найкращий фільм про Людину-павука, який підірве ваш (мульти)всесвіт

17 грудня 2021,  04:15 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

Минулого року у зв'язку з пандемією у кіновсесвіті Marvel було повне затишшя, зате в цьому Marvel Studios радували нас практично щомісяця – якщо не фільмом, то серіалом. І наприкінці року цей супергеройський марафон завершує кінокомікс «Людина-павук: Додому шляху нема», третя сольна пригода Пітера Паркера, наймолодшого учасника Месників та наступника Залізної людини. Ми не бачили його два роки з часів прем'єри фільму «Людина-павук: Далеко від дому», але він зовсім не змінився, оскільки його третій сольник починається якраз з того місця, де закінчився другий – зі сцени, де всьому світу стало відомо, що під маскою Людини-павука ховається... Пітер Паркер.

Супергерої не без причини ховають свої обличчя під масками – так вони оберігають своїх близьких від усіх лиходіїв, які, дізнавшись про особистість супергероя, точно спробують підібратися до нього через його рідних. Так, Тоні Старк міг собі дозволити заявити на весь світ, що він – Залізна людина, а у своєму третьому сольнику «Залізна людина 3» взагалі повідомив терористам свою домашню адресу, і всі ми пам'ятаємо, що це обернулося ракетою, що влетіла в його будинок. Бажаючи мати можливість і далі вести тихе життя звичайного тінейджера, коли він не бере участі в місіях Месників та порятунку світу, Пітер Паркер розкрив свій секрет лише найближчим людям, і коли ця інформація, разом з неправдивим звинуваченням його у вбивстві Містеріо (Джейк Джилленхол), стала відома всім навколо, світ Пітера перетворився на жах із допитів і настирливих журналістів, які лізуть з усіх боків, намагаючись урвати шматочок сенсації. Тому Пітер вигадав цілком логічний план – звернутися по допомогу до Доктора Стенджа, який живе неподалік. Лише одне безневинне закляття... Що може піти не так... Звичайно, що все. Але завдяки цій помилці у світі Пітера відчинилися двері в мультивсесвіт, де можливо буквально все неможливе.

Шанувальники Marvel вже давно чекають на представлення мультивсесвіту в кіно, і, як нам уже показали цього року серіали «Локі» та «Що, якби...?», завдяки цій концепції існує нескінченна кількість всесвітів із планетою Земля (та іншими планетами), де є свої версії відомих героїв та лиходіїв. І це дозволило Sony втілити в реальність амбітну ідею – об'єднати всі свої фільми про Людину-павука в один мультивсесвіт. Тобто це більше не окремі історії чи перезапуски однієї історії, а три пов'язані між собою історії, що відбуваються у трьох паралельних всесвітах. Таким чином у світ нинішнього Пітера Паркера, якого грає Том Голланд, прориваються суперлиходії з трилогії Сема Реймі, де Людиною-павуком був Тобі Магуайр, і дилогії «Нова Людина-павук», де костюм Павучка носив Ендрю Гарфілд. Їм тоді довелося непросто, коли вони по черзі боролися із Зеленим гобліном (Віллем Дефо), Доктором Восьминогом (Альфред Моліна), Пісочною людиною (Томас Гейден Чьорч), Ящіром (Ріс Іванс) та Електро (Джеймі Фокс), а тепер із цією п'ятіркою суперсильних та суперпідступних лиходіїв доведеться розбиратися нашому Пітеру Паркеру у втіленні Голланда. Але він не зовсім один, адже у нього ще є найкращий друг Нед (Джейкоб Баталон), відважна дівчина Мішель (Зендея), добра тітка Мей (Маріса Томей) і завжди готовий примчати на допомогу Геппі Гоган (Джон Фавро). Так що в принципі виходить п'ять на п'ять, але хоча суперсил більше у лиходіїв, хоробра команда Пітера Паркера все одно не здається, хоч би як важко не було.

Насправді у центрі сюжету третього сольника Людини-павука знаходиться не стільки мультивсесвіт (хоча і він тут вперше повноцінно розкривається у світі MCU), скільки моральна дилема про те, чи варто давати суперлиходіям другий шанс і чи можна їх врятувати від самих себе. Якщо ви пам'ятаєте, головного лиходія першого сольника «Людина-павук: Повернення додому», яким був Стерв'ятник, Пітер не вбивав, а зловив його, ризикуючи своїм життям, і відправив до в'язниці. Але з Містеріо у фільмі «Людина-павук: Далеко від дому» вийшло інакше. Так, Пітер не «натиснув на курок» сам, але, ухилившись від атаки дрона Містеріо, він поставив його під удар. І Містеріо загинув, перед смертю розкривши світові особистість Людини-павука. Знаючи, яким світлим і добрим домашнім Павучком є ​​нинішній Пітер Паркер, смерть Містеріо, напевно, лягла важким каменем на його душу. Тому, намагаючись спокутувати свою провину, Пітер відчайдушно хапається за шанс урятувати життя лиходіїв з інших всесвітів. Адже багатьох із них зводять з розуму їхні власні сили. Як не дивно, супергерої нечасто обертаються назад і жалкують про вбивства лиходіїв, ніби ті ніколи й не були людьми, але Пітер не такий. Він не хоче бути вбивцею і вершити самосуд над лиходіями, він бореться за кожне життя, і це робить його одним із найвеличніших героїв великого екрану та сучасної попкультури.

Після блокбастерів «Месники: Війна нескінченності» та «Месники: Завершення» було дуже цікаво, як Marvel Studios зможуть перевершити Сагу Нескінченності, а вони взяли й зняли екшен «Людина-павук: Додому шляху нема», що можна вважати апогеєм Саги Людини-павука, яка почалася з фільму Сема Реймі «Людина-павук», де головним лиходієм був Зелений гоблін, що повертається тут у всій лякаючій красі. Це так дивовижно, дивно і водночас магічно знову побачити всіх цих персонажів із минулого в одному кадрі, оскільки такого в історії кіно ще ніколи не було. Браво Голланду, який змусив помиритися Sony та Disney, коли вони посварилися кілька років тому і вже збиралися подавати на розлучення, інакше цього фільму просто б не було (у якомусь із всесвітів таке напевно сталося, і той всесвіт багато втратив). Режисер Джон Воттс, автор нової культової трилогії про Людину-павука з Голландом, зняв найдивовижніший і водночас найважчий фільм про нашого улюбленого супергероя, який коли-небудь було знято. Так що готуйтеся до емоційних гірок у всіх сенсах: в одних сценах ви будете аплодувати і верещати від радості, як маленька дитина, а для інших запасіться хусточками, щоб витирати річки сліз.

Після перегляду нового сольника Marvel просто хочеться міцно обійняти кожного актора, актрису, режисера, оператора, члена знімальної команди та всіх, хто працював над цим супергеройським шедевром. Там уже начебто планують зняти ще одну трилогію з Голландом, та й він напевно ще повернеться в інших фільмах про Месників (адже він «новий Тоні Старк»), але насилу віриться, що колись стане можливим перевершити цей епічний кінокомікс «Людина-павук: Додому шляху нема». Він навіть заткнув за пояс класичну трилогію Сема Реймі, а це величезне досягнення (хоча ту трилогію ми любимо не менше). Хочеться вірити, що в наступній трилогії, хоч би коли вона вийшла, разом з Голландом повернуться Зендея і Джейкоб Баталон, оскільки з них вийшло чудове тріо мушкетерів, прямо Гаррі, Рон і Герміона. На щастя, за Бенедиктом Камбербетчем сумувати доведеться недовго, адже вже наступного року його Доктор Стрендж опиниться у мультивсесвіті божевілля (не пропустіть дві сцени після титрів). А їхній з Пітером поєдинок, яким дражнили трейлери, навіть перевершує очікування.

Знаєте, початком всесвіту Marvel прийнято вважати першу «Залізну людину», але наша любов до супергероїв з коміксів Marvel почалася набагато раніше – з «Людини-павука» Сема Реймі, на пригодах якого багато хто з нас виріс. Ви напевно знаєте, до чого я веду, адже всі шанувальники Павука чекають від фільму «Людина-павук: Додому шляху нема» одного, але ми перед показом дали священну клятву нічого не спойлерити (хоча в соцмережах цих спойлерів вже повно, так що будьте обережні), ось я й мовчу, як би сильно не хотілося обговорити те, що відбувається в третьому акті даного епічного блокбастера, оскільки ви ще довго згадуватимете це з широкою усмішкою на обличчі. Та й що б я вам не сказала – вас ніщо не підготує до того, що ви побачите на великому екрані. Навіть якщо вам здається, що ви вже знаєте все наперед і побачили в мережі багато спойлерів, повірте, ви все одно не уявляєте, яке враження на вас справить фільм «Людина-павук: Додому шляху нема» та його події. До цього просто неможливо підготуватися, як не намагайся. Це щось за межею фантастики і всього, що ви бачили у супергеройському кіно до цього. Усім, хто любить Людину-павука, рекомендую бігти в кіно негайно, щоб одними з перших стати свідками цієї масштабної кіноподії, однієї з найнеймовірніших та найчарівніших не лише у 2021 році, а й у 21 столітті. Такі фільми справді виходять раз на 20 років.

Дякую Marvel і Sony за такий чудовий новорічний подарунок для шанувальників Людини-павука в усьому світі і за те, що знову нагадуєте нам, дорослим, та новому поколінню глядачів, що головна риса супергероїв – не їхня суперсила, а їхнє велике серце, здатність прощати, прагнути бути кращими і рятувати навіть тих, хто на перший погляд цього не заслуговує. Адже навіть жахливі суперлиходії часом заслуговують отримати другий шанс. Цей шлях набагато складніший, але наш Пітер Паркер не боїться викликів і боротиметься за життя кожного. Тоні б ним дуже пишався, як пишаємося зараз ми.

67198 

Написати коментар

Написати коментар...
Написати коментар...

Читайте також: