Рецензія на серіал «Венздей» (2022)
Тім Бертон представляє один з найкращих серіалів року

18 грудня 2022,  04:50 | Рецензії | Автор: Олена Стрельбицька

Якщо ви добре знайомі з творчістю режисера Тіма Бертона, який зняв культові стрічки «Едвард руки-ножиці», «Бітлджус», «Сонна лощина» та «Свіні Тодд: Демон-перукар з Фліт-стріт», то його любов до знаменитої сімейки Аддамсів точно не стане для вас сюрпризом. Здається, що Бертон та Аддамси – ідеальне поєднання, і ось нарешті режисеру вдалося втілити цю давню мрію в реальність. Він зняв для Netflix серіал «Венздей» про найулюбленішу глядачами героїню з клану Аддамсів, і цей серіал виявився справжнім готичним шедевром, який точно підкорить усіх шанувальників творчості Бертона. Готові до полювання на монстрів?

Зазвичай Венздей Аддамс є другорядним персонажем у фільмах та мультфільмах про її родину, проте їй щоразу вдається вийти на перший план і зробити так, що вся увага та оплески будуть належати тільки їй. Тож у серіалі Бертона вона нарешті повноцінно стає головною героїнею свого всесвіту і, залишивши своїх батьків Мортицію та Гомеса і молодшого брата Пагслі в їхньому готичному маєтку, вирушає вчитися до академії «Nevermore», яку надихнула творчість знаменитого поета Едгара Аллана По (назва академії походить від його знаменитого вірша «Ворон»). У цій школі навчаються діти з надприродними здібностями, яких у суспільстві вважають ізгоями, і в її стінах юні вампіри, вовкулаки, сирени та інші надприродні істоти вчаться керувати своїми силами. У Венздей останнім часом також прокинувся дар – дар бачити майбутнє та минуле, і він їй стає у пригоді, адже майже одразу після її появи у школі та в містечку, що знаходиться поруч, починають відбуватися дуже дивні й небезпечні речі – на людей та ізгоїв нападає загадковий монстр. Але Венздей, яка з раннього дитинства бавиться з гільйотиною, цим не злякати, тож вона відважно береться за небезпечне розслідування, де не раз доводиться ризикувати життям. А якщо буде надто небезпечно то її вірний друг Річ завжди протягне свою руку помочі.

Актриса Дженна Ортега вже проявила себе у цьогорічному слешері «Крик», проте якщо там вона грала «королеву крику», то її Венздей Аддамс сама з легкістю може змусити кричати від болю та страху кого-завгодно. Проте за цією готичною зовнішністю, показною самотністю, саркастичними ремарками та любов’ю до всього, що приносить страждання, Венздей приховує своє добре, справедливе та безстрашне серце. Вона начебто не прагне знайти друзів і намагається усіх відштовхнути, але дуже скоро стає зрозуміло, що вона готова на все заради своїх нових товаришів та школи «Nevermore» і зробить усе, щоб захистити їх від монстра, хоча кілька разів виходить так, що вони мало не гинуть через те, що вирішують їй допомогти (але, наприклад, Гаррі Поттера за таке ніхто ніколи не сварив). В першу чергу серіал став хітом саме завдяки цьому неймовірному перевтіленню Ортеги, що підкорило серця глядачів (і тут мова не тільки про той танець, що підірвав соцмережі). Одним з цікавих акторських прийомів актриси стало те, що її Венздей ніколи не кліпає очима – цей простий акторський «фокус» додає її героїні загадковості та робить її по-справжньому дивною.

Академія «Nevermore» виглядає достатньо самобутньо, нагадуючи американську приватну школу з легкими нотками Середньовіччя (тут декоратори постаралися на славу), а також не є черговою пародією на Гоґвортс (як це часто буває у підліткових фентезі), що знову підтверджує самобутній політ фантазії Бертона, який завжди створює свої неповторні світи. І в її стінах серіал зібрав чудовий каст з юних акторів, які зіграли друзів, ворогів та навіть залицяльників Венздей (так, в серіалі присутня романтична лінія, причому вона нагадує чи то любовний трикутник, чи то чотирикутник), проте тут з’являються і досить відомі актриси й актор, яких хочеться відзначити поіменно. Харизматична зірка «Гри престолів», «Зоряних воєн» та «Пісочного чоловіка» Гвендолін Крісті продовжує дивувати й захоплювати своїми перевтіленнями на екрані, й цього разу вона просто неймовірна в ролі директорки «Nevermore». Тим часом мати Венздей Мортицію Аддамс втілила сама Кетрін Зета-Джонс, і в цьому образі вона виглядає шикарно, хоча й не слід чекати, що родина Аддамсів тут буде в кожній серії, адже це серіал цілком належить Венздей. А у Венздей досить напружені стосунки з матір’ю, яка була головною зіркою школи у свої часи. Також неможливо не згадати Крістіну Річчі, яка грала Венздей у популярній дилогії 90-х «Сімейка Аддамс». Було б чудово, якби Бертону вдалося залучити в наступних сезонах і інших акторів з тих фільмів, адже вони ідеально сюди впишуться. А ще з Луїса Гусмана вийшов прекрасний Гомес Аддамс, що б там не казали хейтери, особливо зворушує, коли він називає Венздей різними милими прізвиськами, як «мій маленький скорпіончик».

Своїм успіхом серіал частково завдячує тому, що платформа Netflix обрала найкращий час для релізу дебютного сезону «Венздей», адже якщо наприкінці літа і на початку осені за пальму першості змагалися такі масштабні проєкти, як «Дім дракона» та «Володар перснів: Персні влади», то наприкінці року глядачі трохи піддалися осінньо-зимовій хандрі (що ускладнює життя і в звичайний час, що вже казати про повномасштабну війну), а «Венздей» – найкращі ліки від неї. Кожна серія серіалу вириває з нашої сірої й тяжкої реальності і на одну годину переносить у казково-божевільно-прекрасний світ Бертона, створений з душею та добрим серцем. Бертон і Ортега воскресили готику для нового покоління, нагадавши глядачам, наскільки це фантастичний та недооцінений жанр. А коли його приправити детективом, містикою, фентезі, підлітковою мелодрамою та фірмовим чорним гумором Венздей Аддамс (фрази головної героїні можна одразу розтягти на цитати), то й взагалі виходить справжній серіальний шедевр. Тож його другий сезон тепер чекаю з більшим нетерпінням, ніж нові сезони «Дому дракона» та «Володаря перснів», адже їх є, за що критикувати, бо вони беруться за дуже серйозні та контроверсійні теми (і періодично провально їх розкривають), тоді як серіал «Венздей» просто відривається в своє задоволення під музику з тієї шкільної дискотеки (чи під звуки віолончелі Венздей) і ненав'язливо підкорює серця глядачів.

Венздей Аддамс вже давно є культовою героїнею кіно та серіалів, але Дженна Ортега та Тім Бертон зробили її справжньою підлітковою іконою нашого часу. І це дуже необхідна ікона для сучасного покоління, адже Венздей не тільки розумна й самостійна (і має чудовий стиль), їй також все одно, що про неї подумають, вона не намагається нікому сподобатися, не женеться за лайками у соцмережах і не боїться в усіх ситуаціях залишатися собою (й відстоювати свою точку зору). А ще вона не спішить довіряти усім підряд, проте вміє дружити по-справжньому і буде завжди захищати своїх друзів та рідних. Що й робить її однією з найкращих героїнь 2022 року.

3570 

Написати коментар

Написати коментар...
Написати коментар...

Читайте також: