Рецензія на мультфільм «Шпигуни під прикриттям»
Вілл Сміт, Том Голланд і голуби рятують світ

24 грудня 2019,  14:30 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

Усі великі шпигуни великого екрану завжди працюють поодинці. Існує таке негласне правило. Адже життя шпигуна важке й повне позбавлень, з його періодичними напарниками постійно щось трапляється, тому одного разу шпигун вирішує, що йому більше ніхто не потрібен, адже він і сам може врятувати світ, не ризикуючи більше нічиїм життям. Так вважав і суперагент Ленс Стерлінг, найкращий шпигун надсекретної організації з Вашингтона, якому під силу найскладніші місії. Поки не зустрів винахідливого оптиміста Волтера Беккета з його дивними гаджетами.

Анімаційна компанія Blue Sky Studios прославилася на початку 2000-х мультфільмом «Льодовиковий період», який поклав початок успішній, але вже набридлій глядачам франшизі. У перервах між пригодами доісторичних звірів вони знімали мультфільми і про інших представників флори і фауни, всього лише декілька разів екранізуючи історії про людей, і тут свій 13-й мультфільм кіностудія вирішила зробити сучасним шпигунським екшеном про порятунок світу. Тому анімація «Шпигуни під прикриттям» вийшла зовсім не схожою на минулі творіння від Blue Sky, але це тільки плюс, адже у світі кругообігу мультиплікаційних сиквелів та рімейків оригінальні та цікаві ідеї на вагу золота. Особливо, якщо вони ще й чудово втілені, як в даному випадку.

Сюжет «Шпигунів під прикриттям» зав'язаний на двох героях, які є абсолютними протилежностями. Звуть їх Ленс Стерлінг і Волтер Беккет, і поки перший є супершпигуном світового класу, справжньою зіркою міжнародного шпигунства і грозою найнебезпечніших злочинців, другий працює за столом, який розташований біля туалету, створює гаджети з блискітками і кошенятами (щоб впливати на рецептори щастя у ворогів) і мріє зробити світ кращим. По-справжньому кращим. Ленс не сприймає Волтера всерйоз і вважає, що йому не місце в шпигунській професії, але коли Ленсу потрібна допомога, Волтер стає його єдиною надією. Ось тільки допомога винахідника обертається несподіваними наслідками у вигляді... пташиного пір'я і зросту в 30 см. Оскільки Волтер переписує ДНК Ленса і перетворює його на голуба. А тепер про цих героїв, які підкорять ваше серце, і акторів, які стали їхніми прототипами, детальніше.

Ленс Стерлінг зі своєї першої появи моментально стає одним з найкрутіших шпигунів великого екрану. Це буквально Вілл Сміт, чиїм голосом він і розмовляє в оригіналі, в образі Джеймса Бонда, тільки з набагато кращим почуттям гумору, ніж у справжнього агента 007. Тобто, згадуючи культових персонажів Сміта, Ленс Стерлінг більше нагадує сина агента Джея з франшизи «Люди в чорному» і Майка Лоурі з «Поганих хлопців», а ви знаєте, наскільки кожен з них крутий і відважний окремо. І що нудьгувати з ними ніколи не доводиться, як і з Ленсом.

Волтер теж дуже схожий на актора Тома Голланда, нинішнього Людини-павука з всесвіту Marvel, який став його голосом. Але тут він не стільки Людина-павук, скільки Пітер Паркер без суперздібностей, тільки з дуже розумною головою. Його Волтер – добрий, розумний і наївний хлопець-фантазер, який багато пережив, але, не дивлячись на те що він багато втратив, він не став злим на навколишній світ і не хоче робити вибухівку, щоб мочити поганих хлопців. Волтер намагається створити щось, що змінить шпигунський світ і скоротить кількість смертей під час затримання злочинців по обидва боки, за що усі колеги – і Ленс в їхньому числі – вважають його диваком. Але поки Ленс є балакучим голубом, йому нічого не залишається, як слідувати плану Волтера.

Ідея мультфільму про шпигунів настільки геніальна, що під час перегляду «Шпигунів під прикриттям» дивуєшся, як раніше ніхто до такого не додумався. Адже якщо в художніх фільмах пригоди шпигунів обмежені певними рамками реалізму, то тут фантазія режисерів Ніка Бруно і Троя Квона змогла розгулятися до Місяця і назад. Але за усією цією божевільною гаджетоманією з блискіток і голограм ховається добре серце, тому «Шпигуни під прикриттям» є відмінними ліками від поганого настрою. В цьому плані мультфільм вийшов дуже щирим і душевним. Реалізму не позбавлені і сцени, де героям доводиться важко – коли вони падають з висотки або беруть участь в сутичках з бандитами, на їхніх намальованих фізіономіях з'являються дуже реалістичні синці і навіть трохи крові, тому часом створюється враження, що це справжній художній фільм, а не звичайна анімація, де персонажі завжди виходять з вогню цілими і неушкодженими.

Також мультфільм «Шпигуни під прикриттям» продуманий до деталей на рівні творінь Disney і Pixar, що порадує навіть найвибагливішого глядача. А сама штаб-квартира шпигунської організації Ленса і Волтера напевно здасться знайомою шанувальникам Marvel – вона була натхненна штаб-квартирою Щ.И.Т.а з фільму «Перший месник: Друга війна». Та й логотип безіменної організації теж схожий на логотип Щ.И.Т.а. При цьому «Шпигуни під прикриттям» не виглядають пародією або копією пригод Месників чи Бонда, якими надихалися. Це самостійна історія, яка твердо тримається на своїх двох... крилах. І має всі шанси стати багатосерійної франшизою, оскільки Ленс і Волтер просто зобов'язані возз'єднатися на великому екрані.

Окремих оплесків заслуговує гумор, який робить «Шпигуни під прикриттям» однією з кращих анімаційних комедій року. Сценаристи мультфільму подбали про те, щоб комедійні таланти Сміта і Голланда передалися їхнім персонажам, тому багато сцен змушують і дітей, і дорослих сміятися на повний голос. Вони удвох (плюс голуби) забезпечать вам відмінний заряд позитивних емоцій на свята і дозволять відчути себе дитиною, яка щиро радіє гарному мультфільму. Після місцями дуже драматичного «Крижаного серця 2» це якраз те, що потрібно.

Ніколи не недооцінюєте диваків, мрійників з великим добрим серцем та голубів. Одного разу вони врятують наш світ. Але не без допомоги крутого суперагента, звичайно ж.

12412