Рецензія на фільм «Зоряні війни: Скайвокер. Сходження»
Безслізне прощання з легендарною сагою

18 грудня 2019,  19:40 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

З моменту прем'єри фільму «Зоряні війни: Нова надія» світ наукової фантастики і кінематографа змінився назавжди. І ось через 42 роки на великі екрани виходить дев'ятий епізод франшизи «Зоряні війни: Скайвокер. Сходження», який обіцяє завершити історію Люка та Леї Скайвокерів і показати велику битву Добра зі Злом, яка вирішить долю далекої-далекої галактики. І ця доля залежить тепер від колишньої сміттярки Рей, яка стала могутнім джедаєм, і Кайло Рена, онука Дарта Вейдера, який мріє правити усією галактикою...

Після неоднозначної і в основному негативної реакції шанувальників на восьмий епізод саги «Зоряні війни: Останні джедаї», який зняв Раян Джонсон, для завершення трилогії трилогій в режисерське крісло повернули Джей Джей Абрамса, режисера більш вдалого сьомого епізоду «Зоряні війни: Пробудження сили», але чи вдалося йому врятувати фінальну главу історії Скайвокерів, на якій виросло декілька поколінь глядачів?

Головним героями третьої трилогії виступають Рей і Кайло Рен, які є втіленням боротьби Світлої і Темної сторін Сили. Основна сюжетна лінія і інтрига даної трилогії полягала в тому, хто з них кого перетягне на свій бік – чи стануть вони удвох на сторону Добра, чи Рен спокусить Рей перейти на Темний бік. Ця дилема була вирішена чудово, якби не одне велике «АЛЕ». Сценаристи постаралися написати гідний фінал для Рей, а от головного героя трилогії вони просто злили в його останні секунди на екрані. І це був феєричний провал, який миттєво змінив захоплені оплески в глядацькому залі незграбними смішками від абсурдності того, що відбувається. Проте не дивлячись на все, що в них кидали «геніальні» сценаристи, актори Дейзі Рідлі і Адам Драйвер всі ці три фільми невтомно тягли на своїх плечах легендарну сагу і продовжували старатися і викладатися на всі 100% до самого кінця.

Головною загадкою нової трилогії було походження Рей, адже її неймовірні здібності повинні були передатися у спадок, і на цю тему була придумана 1001 теорія, але в результаті, коли нам нарешті розкрили її «велику таємницю», в залі ніхто й не ахнув. Нас занадто довго дражнили цим, і результат не виправдав всієї цієї затягнутої інтриги. Коли Вейдер розкрив Люку (Марк Гемілл), що він є його батьком, це був один з найбільш приголомшливих моментів в історії кінематографа, а коли Рей дізнається своє прізвище, цей момент зовсім до того не дотягує і на соту частину. Вони перетримали цю таємницю, і люди вже просто йдуть на дев'ятий епізод не стільки з живим інтересом і передчуттям чогось грандіозного, а просто тому що хочуть поставити для себе крапку в цій історії і заїсти це все попкорном.

Щоб фінальна битва Руху опору і Верховного порядку була все-таки масштабнішою за попередні битви, в екшені «Зоряні війни: Скайвокер. Сходження» на екрани повертаються ситхи і їхній імператор – Палпатін (Ієн Макдермід), за що Абрамсу величезний плюс, хоча той навіть на піку своєї сили, якою би видовищною вона не була, не доходить до епічного рівня Дарта Вейдера, одне дихання якого викликає мурашки. Але у плані головного лиходія для фінального епізоду кращого варіанту просто не було, оскільки було б нерозумно винаходити когось нового, коли світ «Зоряних воєн» дозволяє повернути з того світу когось настільки колоритного, як імператор Палпатін, який за своєю суттю є чистим злом, поміщеним в людську оболонку. І на фінальну битву його та Рей майстри спецефектів точно не поскупилися на все, що є в їхньому арсеналі. Це той епізод, який хочеться переглянути ще і ще (на відміну від усього фільму).

Ще одним подарунком для шанувальників франшизи стало повернення бравого Лендо, оригінального власника «Тисячолітнього сокола». Актор Біллі Ді Вільямс настільки чудово себе почуває в цьому образі, хоча з його попередньої подорожі в далеку-далеку галактику пройшло вже багато років, що навіть дивно, як про нього не згадали раніше. Хоча може це й на краще, а то він легко міг би не дожити до фіналу. Також радують Чубакка (Йонас Суотамо) і наша улюблена команда дроїдів C-3PO, R2-D2 та BB-8 разом з милим новачком D-O.

Але поки Абрамс і сценаристи намагалися нас розвеселити за допомогою дроїдів, вони забули про двох основних персонажів нинішньої трилогії, колишнього штурмовика Фінна (Джон Бойєга) та пілота Руху опору По Демерона (Оскар Айзек). Незважаючи на їхню ключову роль в історії Рей і протистоянні з Верховним порядком, тут їх понизили до персонажів, яких не варто сприймати всерйоз, і вони так і не отримали гідного фіналу. Про них просто забули після вирішальної битви, та й їхні зустрічі з новими героїнями були прописані безглуздо. Таке відчуття, що після перемоги наша трійця просто розійшлася по галактиці, не попрощавшись, хоча за ці роки вони стали найближчими друзями.

Великою проблемою нової трилогії виявилося те, що студія Disney призначила собі дати виходу фільмів раз в два роки, і їй було абсолютно все одно, яким вийшов кожен окремий епізод. Головне, встигнути випустити щось в призначений час і додати побільше спецефектів, щоб заробити хорошу касу в прокаті. Дедлайн висів над головою, і нікому не була ніякого діла до того, що в результаті глядачі побачать в кінотеатрах і що вони при цьому відчують. Тож фінальна глава вийшла емоційно порожньою і млявою поїздкою на атракціонах космосом і різними планетами з вибухами і махання світловими мечами, яку не хочеться переживати знову. А виною тому поганий сценарій, придуманий і переписаний у найкоротші терміни.

Один зі слоганів фільму говорить про те, що «у кожного покоління є своя легенда», і сага про Скайвокерів дійсно була легендою, тому ця родина, яка неодноразово рятувала далеку-далеку галактику, заслужила більшого. Набагато більшого. А те, що з ними зробили сценаристи в дев'ятому епізоді, – це просто плювок в обличчя легендарним героям. Тому якщо ви думали, що тільки з Люком вчинили у восьмому епізоді по-свинськи, то тут сценаристи «перевершили» самих себе. На превеликий жаль. Краще б вони пересунули прем'єру на рік вперед і витратили на заключний фільм більше сил в плані розробки історії і персонажів.

Хитрі кервники цього масштабного кінопроекту думають, що через спойлери люди не зможуть пояснити, чому саме нові «Зоряні війни» є провальним фіналом, але навіть не озвучуючи основні сюжетні повороти (які, до речі, абсолютно не вражають, а повинні), фільм переповнений дурницями. Як той момент, коли Рей сумнівається в своїй концентрації і віддає свій світловий меч Леї (Керрі Фішер), а через декілька хвилин Лея віддає його назад, тому що Рей треба бігти за сюжетом далі. Або як Фінн хоче сказати Рей щось важливе перед обличчям смерті, але його переривають, а потім (упс, спойлер) про це просто забувають, ніби нічого й не було. Або куди подівся Рен після дуелі з Рей на уламках «Зірки смерті»... Здавалося, що фільм повинен дати відповіді на всі питання, але постійно забуває це зробити і продовжує створювати нові сюжетні діри.

З такою великою спадщиною у дев'ятого епізоду не було права на помилку, адже епічна сага заслуговує на не менше епічне завершення, інакше краще взагалі нічого не знімати. Абрамсу можна було б пробачити деякі неточності, якби в цілому фільм був на висоті, але у нього вийшло все навпаки – весь фільм виявився цілковитою прикрістю з усього кількома класними моментами. Промова перед битвою, смерті ключових персонажів (!), повернення Люка – все це повинно було викликати масу почуттів в душі глядача, сльози або оплески, але зал мовчав. Навіть музика Джона Вільямса нам неодноразово натякала на те, наскільки перед нами повинен бути епічний момент, але всі ці сцени не знайшли в серці належного відгуку, як би Абрамс і сценаристи не намагалися вичавити з нас сльозу. У всьому цьому відчувалася фальш. Замість того, щоб придумати для цієї легендарної історії гідний фінал, який викличе наприкінці посмішку, підкорить і надихне глядачів, Абрамс і компанія поховали франшизу, як Рей ті світлові мечі у кінці. Тому для мене, як для шанувальниці цієї легендарної саги, фільм «Зоряні війни: Скайвокер. Сходження», незважаючи на його пафосну назву, став головним розчаруванням року.

Коли навіть Абрамсу не вдалося врятувати легендарну франшизу, залишається лише молитися, щоб студія Disney зробила правильні висновки і віддала «Зоряні війни» в хороші руки, які в майбутньому зможуть відродити цю історію. А поки їй час відпочити й набратися Сили.

6046 

Написати коментар

Написати коментар...
Написати коментар...

Читайте також: