Рецензія на фільм «Людина-павук: Повернення додому»
Новий любий Людина-павук

8 липня 2017,  02:56 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

Людина-павук вкрав всю увагу під час битви команди Старка і команди Кепа в аеропорту в «Першому меснику: Протистояння», тому очікування його сольника для шанувальників цього супергероя, яких лише нещодавно намагалися пригощати жахливим «Новим Людиною-павуком», було досить напруженим. Але угода Sony Pictures і Marvel Студій з приводу суміжних прав на Людину-павука дала улюбленому багатьма супергероєві новий шанс на великому екрані, і цей шанс не був витрачений марно.

Важко сказати, де компанія Sony Pictures відшукала режисера Джонатана Вотса, який зняв раніше кілька серіалів, кілька телефільмів і два повнометражних трилера, але якимось чином він зміг підкорити її босів своїм баченням історії про Людину-павука, і на світ з'явився супергеройський екшен з юною душею, де головним героєм є веселий підліток, який просто обожнює бути супергероєм. Просто Людина-павук з коміксів.

« – Віддай мені костюм.

– Але без нього я ніхто!

– Якщо без костюма ти ніхто, то ти його не заслуговуєш.»

Подання Тома Холланда в образі Пітера Паркера/Людини-павука в «Першому меснику: Протистояння» було багатообіцяючим, і його сольник дозволив цьому молодому талановитому британцеві повністю відірватися на екрані в образі супергероя-тінейджера, який є ковтком свіжого повітря в Кіновсесвіті Marvel, де інші супергерої здаються такими ж давніми, як і їх персонажі (Кепу за сюжетом вже близько 100 років). Після Громадянської війни і всієї її драми ми разом з Пітером повертаємося в нормальний світ, де потрібно ходити до школи, писати реферати і готуватися до випускного балу... Але як же все це нудно в порівнянні з життям справжнього Месника, яким Пітер відчайдушно хоче стати! І ось, нарешті, він виявляє в своєму районі торговців небезпечною зброєю інопланетного походження і отримує шанс довести містерові Старку, що готовий бути одним із захисників Землі. Або хоча б Нью-Йорка.

Нам обіцяли, що шкільне життя Пітера буде показане в дусі підліткових комедій Джона Хьюза, що зняв «Клуб "Сніданок"» і «Вихідний день Ферріса Бьюллера», і нас не обманули. Більше того, коли Пітер під музику відправляється в школу на початку фільму, здається, ніби дух Хьюза літає неподалік. І його однокласники у втіленні Джейкоба БаталонаЗендеїТоні Револорі і Лори Херріер ніби були списані з персонажів «Клубу "Сніданок"» – ізгой, чокнута, крутий хлопець і популярна дівчина. Так, Пітер тоді серед них виявляється бунтарем. Тільки ми знаємо, що в кожній людині є щось більше, ніж просто ярлик, який навішаний на нього оточуючими. Особливо тут сподобалися Баталон з його захопленням від секрету Пітера і Зендея з її саркастичними ремарками.

Marvel давно лають за слабких лиходіїв, але «Людина-павук: Повернення додому» допомагає кіновсесвіту реабілітуватися в цьому плані. Майкл Кітон переживає другий злет своєї кар'єри майже 30 років після виходу «Бетмена», і тепер він грає не супергероя, а суперзлодія. Та ще й як грає! Його Едріан Тумс, відомий як Стерв'ятник, – це не просто необхідний для жанру персонаж, а добре прописаний лиходій, що став на злочинну стежку заради своєї сім'ї. Він є більш ніж гідним суперником для Людини-павука, і не раз під час їх сутичок думаєш, чи зможе супергерой його перемогти. У лиходія Кітона не тільки круті крила, у нього є стержень. Цей багатошаровий антагоніст гідний поваги, і вже точно його не варто недооцінювати. Дійсно кращий суперлиходій MCU з часів Локі. Пітеру доведеться попітніти і піти наперекір Старку, щоб з ним справитися. Але цьому хлопцеві хоробрості і цілеспрямованості не займати.

Роберт Дауні мол. помітно покращав в цьому фільмі, де вже в сьомий раз втілює Залізну людину. Він вже грав генія, мільярдера, плейбоя і філантропа, а тепер він постає перед нами в образі ментора Людини-павука, причому ментора дуже мудрого. Прямо Йоду для Люка Скайвокера. Жартую, Дауні тут не перетворюється у розмовляючого загадками зеленого майстра-джедая, його персонаж зберігає почуття гумору і харизму, але стає справжньою батьківською фігурою для Пітера (добре, що сценаристи цього разу залишили смерть дядька Бена позаду). А шикарна тітка Мей, або просто Мей, як їй більше подобається, у виконанні Маріси Томей напевно стане вашою улюбленою екранною тіткою. І вже точно найпам'ятнішою тіткою Людини-павука.

І ви ж ще пам'ятаєте вірного друга і охоронця Тоні Хеппі Хогана, якого втілював у «Залізних людях» режисер Джон Фавро? Якщо ви раптом про нього забули, то тут Хеппі не раз нагадає, наскільки важливим персонажем в житті Старка він все ще залишається. До того ж, він виявився ідеальною «нянею» для Пітера – такою суворою нянею на відстані, яка воліє, щоб хлопець йому якомога рідше дзвонив і писав, бо на службі у Старка і так роботи невпроворот.

Якщо ви переживаєте, що «Людина-павук» з Холландом не буде таким крутим, як «Людина-павук» з Тобі Магуайром, то киньте переживати і сходіть на нього в кіно. Він не розчарує, а швидше навіть здивує своєю безпосередністю і правильним поєднанням шкільної драматичної комедії і якісного супергеройського екшену. Всім шанувальникам Marvel рекомендується.

Воттс зі своєю командою зняв безумовно один з кращих фільмів про Людину-павука. Якщо б я подивилася його перед фільмами з Магуайром, то «Людина-павук: Повернення додому» став би моїм найулюбленішим фільмом про цього супергероя.

Гідна екранізація пригод Людини-павука, яку ми всі заслужили.

1873 

Написати коментар

Написати коментар...
Написати коментар...

Читайте також: