Рецензія на фільм «Мамма Mia! 2»
По стопах своєї матері

9 серпня 2018,  00:03 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

У 2008 році екранізація популярного мюзиклу «Мамма Міа!» з легендарними хітами групи ABBA та іменитим акторським складом зібрала в світовому прокаті 615 мільйонів доларів, що на той час зробило її найприбутковішим фільмом-мюзиклом всіх часів. І через 10 років герої, що полюбилися нам, нарешті повертаються на великий екран, щоб знову повідати незабутню, яскраву й емоційну історію про літо, сонце, море, пригоди і справжню любов у фільмі «Мамма Міа! 2».

Сиквел повертає нас на райський грецький острів, де доросла Софі, в образі якої знову постає перед нами Аманда Сайфред зі своїм солодким голосом, готується до відкриття оновленого готелю матері Донни і дізнається, що сама скоро стане мамою. Поки її чоловік Скай (Домінік Купер) перебуває в Нью-Йорку, де навчається готельній справі у кращих професіоналів, на плечі і голову Софі звалюється безліч випробувань, адже рідко коли відбувається все так, як хотілося б. Погода вносить свої корективи, на прикрашені до святкового відкриття готель і острів насувається шторм... Але розповідь не обмежується тим, що відбувається в нашому часі, відправляючи нас за допомогою флешбеків в 1979 рік і показуючи, як молода Донна вперше прибуває на цей чудовий острів і розуміє, що її місце саме тут.

Незважаючи на те, що головною героїнею сиквела є Софі, адже навколо неї крутиться сюжет в теперішньому часі, фільм поступово перетворюється на історію про молоду Донну і внаслідок цього – на бенефіс прекрасної Лілі Джеймс. Вона змусить вас не раз посміхнутися і підтанцьовувати при перегляді. Джеймс випромінює в цьому фільмі дуже сильну позитивну енергетику, причому не залежно від того, чи відбувається з її героїнею щось хороше, чи ж вона переживає нещасливе кохання. Донна у будь-якому випадку знаходить в собі сили піднятися на сцену і запалити так, що аж іскри будуть летіти на всі боки. Кращого вибору на цю роль просто не існує, а спів Джеймс хочеться слухати і слухати.

Після виходу першого трейлера глядачів мучило питання про те, невже доросла Донна у втіленні прекрасної Меріл Стріп мертва за сценарієм? Зараз у всіх розвинулася гостра фобія спойлерів, тому складно вирішити, чи варто відповідати на це питання однозначно. Але можу з упевненістю сказати, що сценаристи обрали правильний сюжетний поворот, щоб розвинути історію і зробити її більш глибокою. Якщо картина 2008 року була присвячена романтичному коханню, то тут на передній план виходить любов дочки до матері і матері до дочки, адже життя – це велике замкнуте коло, де ми всі спочатку є чиїмись дітьми, потім стаємо батьками, бабусями і дідусями і, нарешті, якщо дуже пощастить, прабабусями та прадідусями. І кожна сцена за участю Стріп – це щось дивовижне і сповне почуттів.

Відправляючись в минуле, ми знайомимося з молодими подругами Донни Танею та Розі, ролі яких дісталися маловідомим актрисам Джессіці Кінен Вінн та Алексі Дейвіс абсолютно заслужено. Як тільки ви знову побачите дорослих Таню і Розі у втіленні Крістін Баранскі і Джулі Волтерс, то зрозумієте, наскільки їх молоді версії намагалися бути схожими на них: від зачісок до рухів і фраз.

З молодими батьками Софі Семом, Біллом і Гаррі справи йдуть трохи інакше. Джеремі Ірвін і Джош Ділан мало схожі зовні на Пірса Броснана і Стеллана Скарсгарда, зате в їх історії з Донною віриш беззастережно, і реакція дорослої Донни на їх появу в першій «Мамма Міа!» цілком відповідає тому, що між ними відбулося в 1979 році. З трійки молодих кавалерів Донни мене особливо підкорив молодий Гаррі (і Г'ю Скіннер, який його зіграв) своєю незграбністю та щирістю. Справжній романтик, який готовий помчати за Донною хоч на край світу. Він не мачо, не розбивач жіночих сердець, тому здається Донні нудним, але в цьому і полягає його чарівність. І хоча зовні Скіннер слабо нагадує Коліна Ферта, за характером тут сталося стовідсоткове попадання в образ дорослого персонажа.

Вишенькою на торті кастингу стала Шер, яку запросили зіграти мати Донни і бабусю Софі. Співачка всього на три роки старша за Стріп, але виглядає вона приголомшливо. І коли вона починає співати «Fernando», то описати цей епізод можна лише одним словом: епічний. Голос Шер і пісня групи ABBA переплітаються воєдино, ніби вона завжди повинна була її виконувати. Самого Фернандо зіграв Енді Гарсіа, і між ним та Шер на екрані літають феєрверки (в прямому і переносному сенсах).

Сценаристи відмінно впоралися із завданням розповісти історію молодої Донни та її трьох кавалерів, з розумом і з душею підійшовши до цієї делікатної ситуації, в результаті якої вона не знала, хто з них трьох є батьком її дочки. Якщо до перегляду фільму це здавалося чимось дивним, то в міру розвитку сюжету виявляється, що Донна просто не боїться почуттів, не боїться пригод, не боїться бути собою і шукати любов. А якщо любов дає здачі, то Донна не збирається сидіти біля вікна і зітхати по хлопцю, який розбив їй серце. Особливо, якщо на горизонті з'являється красень з яхтою та веселою вдачею. І якщо б ви у неї запитали, чи варто було воно того, вона безперечно відповіла б так, адже так вона знайшла себе і набула свій найцінніший скарб – доньку Софі, у якої потім з'явилося цілих три батька, що набагато краще, ніж жодного.

Здавалося б, що в першій «Мамма Міа!» вже прозвучали всі найгучніші хіти групи ABBA, але і сиквелу є чим вас здивувати і змусити пританцьовувати на кріслі в кінотеатрі. За допомогою «Waterloo» Скіннер швидко викраде ваше серце; під час «Dancing Queen», яка стала гімном цієї історії, складно не зірватися з місця і не приєднатися до запальних Ферта і Скарсгарда на яхті; пустотлива «When I Kissed The Teacher» викликає бажання цілувати всіх, не тільки вчительок; душевна «Mamma Mia», яку Джеймс починає повільно, після чого просто підриває кафе, надихає не впадати у відчай; а фінальний музичний номер за участю всіх акторів «Super Trouper» дарує масу радості. І нічого більш зворушливого, ніж пісня «My Love, My Life», не звучало в обох фільмах. Джеймс, Стріп і Сайфред вклали в цю композицію всю свою душу, і вона є прекрасною присвятою усім матерям та їхнім дочкам.

Фільм Ола Паркера примудряється розбити серце, а потім знову його склеїти, зарядивши своєю неймовірною енергетикою та оптимізмом. Поки «Мамма Міа! 2» є головним мюзиклом 2018 року та обов'язковим до перегляду фільмом для всіх шанувальників оригіналу, і перевершити його вийде хіба тільки у диснеївської казки «Мері Поппінс повертається».

Якщо вам необхідно залишити галасливе велике місто і хоча б на дві години відправитися на райський острів, де світить сонце і відбувається справжня любов, то мюзикл «Мамма Міа! 2» був знятий спеціально для вас. Усім романтикам присвячується.

5508