Рецензія на мультфільм «Людина-павук: Крізь всесвіт»
Майлз Моралес і поки що найкраща пригода у мультивсесвіті

3 сентября 2023,  20:40 | Рецензии | Автор: Олена Стрельбицька

У 2018 році на великі екрани вийшов супергеройський мультфільм «Людина-павук: Навколо всесвіту», який змінив світ (чи навіть всесвіт). Він влаштував справжню кінореволюцію, вкотре розповівши історію Людини-павука, але не Пітера Паркера, якого ми так добре знаємо (вірніше, не тільки його), а зовсім іншого хлопця з іншого всесвіту, якого теж вкусив радіоактивний павук, — Майлза Моралеса. Той мультфільм досі по праву входить в топ-250 найкращих фільмів усіх часів, і ось через 5 років на екрани виходить його сиквел «Людина-павук: Крізь всесвіт»... і він виявився нічим не гіршим за оригінал. Тож приготуйтеся, адже вас чекає незабутня подорож мультивсесвітом та знайомство з новими Людьми-павуками (а їх тут достобіса). Але чи всі з них герої?

Поки фільми від Marvel та DC трохи (чи навіть не трохи) просідають в прокаті, а люди відчувають втому від численних однотипних історій про супергероїв та їхню боротьбу з однотипними лиходіями, анімаційна пригода «Людина-павук: Крізь всесвіт», що є частиною підвсесвіту Sony та Marvel, стала цього літа справжнім ковтком свіжого повітря. Оригінал був шедевром, тож очікування від сиквела були величезні, і творці франшизи про Майлза Моралеса (Шамеїк Мур) їх повністю виправдали і навіть перевершили. А починається все з того, що ми подорожуємо до всесвіту Гвен Стейсі (Гейлі Стайнфелд), Жінки-павука, яка повернулася додому після знайомства з Майлзом, але відчуває себе у своєму світі неймовірно самотньою, адже втратила свого найкращого друга Пітера Паркера. Їй так хочеться поділитися своїм секретом з батьком, проте батько вважає, що це Жінка-павук вбила Пітера, тож Гвен мріє лише про те, щоб знову зустрітися зі своїм другом Майлзом, до якого у неї виникли романтичні почуття. І раптом їй випадає такий шанс, коли вона стає частиною елітного Товариства Людей-павуків, які рятують мультивсесвіт.

Головним правилом голлівудських сиквелів є «більше, масштабніше, гучніше», і анімація «Людина-павук: Крізь всесвіт» це перевершує у сотню разів. Бо тут ви побачите не просто більше Людей-павуків, а їхню нескінченну кількість усіх видів та форм. Проте ключовими новачками, з якими знайомляться Майлз, Гвен та новоспечений татусь Пітер Б. Паркер (Джейк Джонсон), виступають Мігель О'Гара (Оскар Айзек), суворий лідер усіх Людей-павуків, Джессіка Дрю (Іса Рей), яка бореться з ворогами на мотоциклі і стає наставницею Гвен (а ще блискуче нагадує нам, що усі вагітні жінки — супергероїні), анархіст Гобі Браун (Деніел Калуя) та Павітр Прабхакар (Каран Соні), який родом з Мумбеттена. У них є своя штаб-квартира, де вони планують свої операції та відловлюють суперлиходіїв, які мимоволі потрапляють у чужі всесвіти, та відправляють їх додому. А також вони слідкують за дотриманням канонічних подій, що й призводить до головного конфлікту Майлза і цього Товариства, коли він дізнається про трагічну подію, що має статися з його родиною. Чи зможе наш юний бунтар змінити канон історії Людини-павука?

На відміну від оригіналу, події якого розвивалися у світі Майлза, сиквел показує видовищну подорож різними всесвітами, що захоплює подих, дивує своїми анімаційними стилями і виявляється значно цікавішою за ту, що ми бачили у блокбастері «Доктор Стрендж у Мультивсесвіті божевілля» минулого року («Флеш» з його скупим мультивсесвітом взагалі відпочиває на фоні цього шедеврального мультфільму). Якщо ваші зорові рецептори були у захваті від анімаційного стилю стрічки «Людина-павук: Навколо всесвіту», то «Людина-павук: Крізь всесвіт» знову змусить вас відкрити рот від подиву, адже кожен кадр тут виглядає так, наче заслуговує отримати «Оскар» за найкращу операторську роботу. Це дійсно щось неймовірне, і якщо ви думаєте, що сучасні мультфільми це лише діснеївські казки та аніме, то історія Майлза Моралеса вас переконає у протилежному, бо її художники створили свій власний неповторний стиль, що повноцінно передає дух коміксів.

А як щодо головного лиходія? Хто ж він такий? Мультфільм «Людина-павук: Крізь всесвіт» дуже цікавий своїм антагоністом, хоча у нього не так і багато екранного часу. На початку Пляма (Джейсон Шварцман) нагадує лиходія-лузера, з якого можна тільки посміятися, що й робить Майлз, але далі ми бачимо, що навіть не дуже небезпечне на перший погляд зло може розростися до неймовірних, катастрофічних для всього всесвіту масштабів, якщо його вчасно не зупинити. Нічого не нагадує? Таку красномовну паралель з нашою сучасною війною я точно не очікувала знайти в анімаційній пригоді від Sony та Marvel, але це ще раз підкреслює, наскільки комікси та їхні екранізації можуть стати цікавим відображенням нашого світу, коли вони знаходяться в руках талановитих сценаристів та режисерів (та аніматорів). Одним з його меседжів якраз є те, що не можна недооцінювати чи ігнорувати зло, інакше буде велика біда.

Майже одразу після приголомшливого успіху першого мультфільму про Майлза Моралеса стало відомо, що «Людина-павук: Навколо всесвіту» отримає не один, а два сиквели, тож це історія на два мультфільми, що підтверджує той епічний кліфгенгер наприкінці, коли Майлз повертається додому. Не буду спойлерити, бо це потрібно бачити на власні очі. Сценаристи тут попрацювали на славу, закрутивши все так, що тепер складно представити, що вони задумали показати нам у третьому мультфільмі, тон якого точно буде ще більш дорослим та серйозним за два попередні, бо ця історія дорослішає разом з Майлзом, поступово переходячи від яскравих кольорів до темного й драматичного нуару у дусі фантастики «Той, хто біжить по лезу». І хочеться вірити, що заключний розділ трилогії про Майлза Моралеса теж виправдає і навіть перевершить очікування глядачів.

Хоча мультфільм «Людина-павук: Крізь всесвіт» заробив у прокаті десь у два рази менше за «Братів Супер Маріо», він точно є найкращою анімаційною стрічкою цього року, яку навряд чи зможуть перевершити. Це фантастичний кінокомікс, що нічим не поступається оригіналу й зачіпає багато важливих тем, починаючи від проблем дорослішання, самотності, стосунків з батьками і закінчуючи неймовірно складною дилемою про особисте та суспільне благо, самопожертву та боротьбу зі злом. А ще він знову нагадує, що буквально кожен із нас може бути супергероєм. Як це щодня нагадують світу українці.

999