Рецензія на мультфільм «Скрудж: Різдвяна пісня»
Одна з найкращих кіноадаптацій Діккенса

13 лютого 2023,  02:34 | Рецензії | Автор: Олена Стрельбицька

«Різдвяна пісня» Чарльза Діккенса з моменту свого виходу в друк стала невід’ємною частиною британського Різдва, а потім, поширившись в інші куточки світу, стала головною різдвяною казкою людства про силу добра та Різдва і про те, як ніколи не пізно ставати добрішою та кращою людиною. За сторіччя існування кінематографа цю історію неодноразово екранізували у всіх видах та формах, навіть Маппети випустили на початку 1990-х свою «Різдвяну казку Маппетів». Ось і наприкінці минулого року ми отримали одразу дві нові екранізації, і найкращою з них виявилася та, де немає Раяна Рейнольдса (соррі, Раян).

Сучасна адаптація Діккенса з Раяном Рейнольдсом та Віллом Ферреллом «Дух Різдва» є досить веселою пригодою для сімейного перегляду, проте вона не вразить вас так, як вразить анімаційна стрічка «Скрудж: Різдвяна пісня», яку створила платформа Netflix. У 2019 році цій платформі вже вдалося зняти один з найкращих різдвяних мультфільмів усіх часів (звичайно, мова йде про «Клауса»), і ось наприкінці 2022 вона знову порадувала дітей та дорослих в усіх сенсах шикарним, зворушливим та фантастичним мультфільмом за твором Діккенса, який вам точно захочеться зробити своєю різдвяною традицією.

Ви напевно добре знаєте цю історію, але про всяк випадок освіжу її у вашій пам’яті. Головним героєм «Різдвяної пісні», події якої в оригіналі розвиваються в середині 19 сторіччя, виступає злий та жорстокий скнара Ебенезер Скрудж (Люк Еванс), чиє прізвище завдяки Діккенсу стало синонімом усіх жадібних товстосумів, які понад усе цінують свої гроші. Він керує банком і видає людям кредити під високі відсотки, через що багато позичальників не можуть з ним розрахуватися і втрачають свій бізнес (а тоді бідніють, не мають коштів на їжу та лікаря, тож їхні сім’ї змушені виживати на копійки). Скруджа це не турбує, ба більше – він багатіє за рахунок цих зруйнованих життів. Проте одного Різдва він отримує шанс спокутувати свої гріхи та стати кращою людиною. Але для цього йому потрібно буде пережити неймовірну подорож у часі (від якої він точно посивіє, проте ця шокова терапія піде йому на користь).

Діккенс спочатку відправляє до Скруджа дух його покійного бізнес-партнера Джейкоба Марлі (Джонатан Прайс), який попереджає головного героя, що у ніч перед Різдвом до нього завітають троє духів: Дух минулого Різдва (Олівія Колман), Дух теперішнього Різдва (Тревор Діон Ніколас) та Дух майбутнього Різдва. Таким чином Скрудж відправляється спочатку у ретроспективну подорож у своє минуле, щоб зрозуміти, як він став такою лихою та жадібною людиною, потім дивиться, як його нещодавні вчинки вплинули на його близьких, а тоді зіштовхується із суворою правдою життя – якщо він не зміниться, то всі тільки зрадіють, коли він помре, а потім він буде цілу вічність носити важкі ланцюги, викувані з його гріхів.

Ця історія є досить відомою, ви напевно дивилися одну чи навіть кілька її класичних або сучасних адаптацій, тож досить складно зняти її так, щоб дійсно вразити глядача. Проте мультфільму «Скрудж: Різдвяна пісня» це вдається на всі 100%. На відміну від нової комедії з Рейнольдсом та Ферреллом, де сценаристи багато чого перекрутили (а у випадку класики це завжди йде в мінус), режисер Стівен Доннеллі лише розбавив добре знайомий сюжет кількома музичними номерами (які нічим не поступаються діснеївським мюзиклам) і обрав фантастичний стиль анімації, від якої просто неможливо відвести погляд. Деякі сцени з мандрами Скруджа у часі разом з Духами нагадують пригоди Доктора Стренджа – настільки це візуально прекрасно. Далеко не кожен мультфільм, який минулого року показували у кінотеатрах, може похвалитися такими візуальними ефектами і такою зворушливою й водночас простою історією з великим серцем. Тож якщо ви раптом пропустили мультфільм «Скрудж: Різдвяна пісня», обов’язково його подивіться. Це дійсно одна з найкращих кіноадаптацій Діккенса.

Дійсно, іноді дратують ці безкінечні рімейки одних і тих самих історій, проте анімаційне фентезі «Скрудж: Різдвяна пісня» – це якраз той випадок, коли саме завдяки цим безкінечним рімейкам ми отримуємо ще один шедевр, який захочеться переглянути знову, коли буде не вистачати різдвяної магії. Навіть трохи шкода, що його не номінували на «Оскар».

2603