Рецензія на фільм «Джуді»
Останній бенефіс єдиної і неповторної Джуді Гарленд

30 серпня 2020,  02:00 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

У 1939 році ім'я актриси і співачки Джуді Гарленд було на устах кожного американця. Жвава дівчинка з янгольським голосом підкорила усіх в образі Дороті в казковому фільмі «Чарівник країни Оз», і попереду на неї чекала неймовірна кар'єра. Але майже через три десятиліття, в 1967 році, вона не може знайти роботу в Лос-Анджелесі і, щоб заробити хоч трохи грошей, змушена залишити своїх дітей на Різдво у колишнього чоловіка і відправитися в тур через океан – до Лондона. І Джуді, готова на все заради своїх дітей, наважується на цю авантюру, не підозрюючи, що цей тур буде її прощальним туром...

З перших хвилин байопік «Джуді» показує, як сильно життя актриси змінилося за три десятиліття: в першій сцені вона – юна зірка Голлівуду, яку глава студії MGM Луїс Б. Майєр (або просто ЛБ) умовляє не відмовлятися від ролі в «Чарівнику країни Оз», обіцяючи їй всі зірки з неба і мільйон доларів, а в другій сцені вона на заході своєї кар'єри – і життя – змушена перебиватися разом з дітьми виступами на малих сценах, за які платять всього 150 баксів. А потім їх посеред ночі виганяють з готелю на вулицю. Так, колись Джуді була зіркою великого екрану, а тепер не може отримати навіть невелику роль в кіно, оскільки вона «ненадійна» і «не підлягає страховці». Голлівуд вичавив з Джуді все її життя ще в молоді роки, а після, коли вона більше не могла всього цього виносити, просто викинув на узбіччя життя. Така ось голлівудська мрія – сьогодні ти на вершині світу і всі обсипають тебе грошима, а завтра ти не можеш дозволити собі пристойний готель і змушена тинятися світом з парочкою валіз. Але вона все одно не здається і вірить у краще.

За роль Джуді Гарленд в цьому фільмі Рене Зеллвегер отримала очікуваний «Оскар» за головну роль, і коли ви побачите її тут, ви одразу зрозумієте, що у кіноакадеміків не було іншого вибору. Вона повністю розчинилася в Джуді і навчилася навіть співати, як співала велика актриса, і це кожен раз проймає до сліз і мурашок. Фільм показує найнеприємніші частини її біографії, найжахливіші випробування, але, не дивлячись на все це, Джуді залишається собою і сипле дотепами, а її характер, нехай їй і багато чого довелося пережити, все ще бойовий, а серце все ще сповнене любові. Так, вона може напитися з горя і впасти на сцені, але вона все одно встає з високо піднятою головою, адже шоу має тривати. Приголомшливо спостерігати за такими людьми в житті і на екрані, оскільки зустрічаються вони дуже рідко, а тут у нас є шанс провести 2 години часу в компанії тієї самої актриси, чия зірка досі горить яскраво на небосхилі Голлівуду, адже вона й до цього дня продовжує надихати людей своїми фільмами і своїми піснями. Джуді Гарленд дійсно була єдиною в своєму роді, і Зеллвегер зуміла це передати в кожній секунді свого перебування на екрані.

Головною сюжетною лінією «Джуді» є фінальне турне актриси в Лондоні, яке вона провела за півроку до своєї смерті, але флешбеки раз у раз показують нам юну Джуді з «Чарівника країни Оз», на яку хотіли бути схожими всі дівчатка в Америці. Тільки ці дівчатка і їхні батьки не знали, що заради фільмів їх улюблену Джуді експлуатували з раннього дитинства. Її підсадили на таблетки, щоб вона була худою, і не дозволяли їсти нічого, крім ріденького супу, змушуючи при цьому зніматися в кіно по 18 годин на добу. І її сексуально домагалися. Від тієї сцени з 15-річною Джуді і Майєром в тісній комірчині на студії хочеться кричати, оскільки ЛБ – це вилитий Гарві Вайнштейн свого часу. Але про це всі мовчали, зате її витівка через кілька десятиліть усі ЗМІ пережовували до найменших деталей, завдаючи актрисі ще більшого болю. Стільки випробувань, скільки випало на долю Джуді з самого дитинства – нікому не побажаєш пережити, але вона все одно продовжувала віддавати себе публіці без залишку, оскільки так сильно любила співати на сцені і просто не могла без цього жити.

Також байопік режисера Руперта Гулда показує відносини Джуді з її колишнім чоловіком Сідом, який хотів забрати у неї опіку над дітьми, та останнім чоловіком Мікі, але ці відносини не визначають її, а лише підкреслюють, що навіть після всіх кошмарів і зрад вона не боялася ризикувати і продовжувала вірити в кохання та в хороше в людях. З Мікі Дінсом, власником бару в Нью-Йорку, Джуді знайомиться на одній вечірці в Лос-Анджелесі, коли їй ніде переночувати. Увага цього молодого чоловіка, який дивиться на неї з щирим захопленням та вірою в її незгасний талант, паморочить голову самотній актрисі, тому, коли він прибуває за нею в Лондон, вона незабаром пропонує йому одружитися. Тільки в реальному житті все було трохи інакше. Джуді та Мікі зустрічалися 3 роки до весілля, так що їхній роман не був таким скоростиглим, як в даному фільмі, але вони дійсно пробули в шлюбі недовго, оскільки одружилися в березні 1969 року, а Гарленд померла в червні того ж року від передозування. Роль Мікі відмінно зіграв Фінн Віттрок з серіалу «Американська історія жахів», і, хоча у них з Джуді був дуже складний шлюб, хочеться вірити, що той недовгий період, як показує фільм, вони дійсно були щасливі разом.

Здавалося б, що останній тур великої Джуді Гарленд буде вельми депресивною подією, але хоча в байопіку Гулда без прикрас показано трагедію її життя, в ньому також є стільки самого життя! Оскільки Джуді Жила з великої літери цього слова і до останніх секунд свого життя залишалася справжнім сонцем для оточуючих, хоча ті й не завжди це цінували. Але Лондон скупав її в променях своєї любові, і це було чудово. Джуді ніколи не вішала ніс, ніколи не скаржилася і ніколи нічого не просила. І ніколи не втрачала надії на світле завтра. Та сцена, коли вона співає «By Myself» на сцені в Лондоні перед повним залом – лише за її одну Зеллвегер можна було дати «Оскар», оскільки це перша половина фільму, а Джуді викликає своїм виступом стільки емоцій, що сльози самі течуть по щоках. А коли вона заспіває у кінці «Over The Rainbow», то тримайтеся, оскільки це буде справжній емоційний вибух в найкращому сенсі цього слова. В той момент так і хочеться вибігти на сцену до Джуді й міцно-міцно її обійняти, щоб вона знала, як сильно її любить глядач за її талант і велике серце.

«Джуді» подарує вам і сміх, і сльози, і справжню казку. Це один з тих недооцінених фільмів 2019 року, які ви напевно ще не дивилися, але, боже, ви повинні його побачити. Особливо, якщо любите біографічні драми і чудову акторську гру, коли при перегляді не хочеться кліпати, щоб нічого не пропустити на екрані. Ви просто повинні побачити цю неймовірну виставу у виконанні Гарленд, вірніше Зеллвегер. Хоча ні, перед нами тут та сама справжня Джуді. Від початку і до кінця. І за це Зеллвегер величезне спасибі. Не переживай, ми точно ніколи не забудемо тебе, Джуді.

Артиста визначає не те, як він помер, а те, як він жив, і скільки сердець зцілив і надихнув за допомогою своїх пісень. Як це продовжує робити єдина і неповторна Джуді Гарленд за допомогою свого гімну надії «Over The Rainbow» і в 21 столітті, передаючи нам свій полум'яний привіт з того боку веселки.

7544