Рецензія на фільм «Музичний конкурс Євробачення: Історія групи Fire Saga»
Велика мрія двох гарячих ісландських сердець

30 червня 2020,  01:55 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

Пісенний конкурс «Євробачення», який щорічно проходить в Європі з 1956 року і збирає на одній сцені найталановитіших і найяскравіших виконавців з різних країн, в цьому році було скасовано у зв'язку зі світовою пандемією коронавірусу, і, як не дивно, у стримінгової платформи Netflix був запасний план з цього приводу (який ніяк не можна було передбачити). Вона зняла музичну комедію про цей конкурс, назвавши її епічно «Музичний конкурс Євробачення: Історія групи Fire Saga».

Оскільки найбільший відгук в серцях глядачів завжди знаходять історії про аутсайдерів, які всупереч усім перешкодам і випробуванням продовжують йти до своєї мрії, головними героями «Євробачення» стають найбільші аутсайдерські аутсайдери з усіх – ісландський дует «Вогняна сага», який навіть у себе на батьківщині ніхто не сприймає всерйоз, оскільки їхні виступи часто закінчуються катастрофою. Але Ларс Ерікссон та Сігріт Еріксдоттір, які з дитинства мріють про перемогу на «Євробаченні», все одно не здаються і подають своє демо на ісландський відбірковий конкурс. І волею магії місцевих ельфів вони все-таки їдуть представляти свою країну на великій сцені Європи!

У першій частині фільму нас підкорює своїми чудовими краєвидами загадкова Ісландія, куди ви після перегляду захочете поїхати ще сильніше, а далі історія Ларса та Сігріт переміщається до міста Едінбург, столиці Шотландії, яку сценаристи обрали в якості місця проведення вигаданого «Євробачення» не просто так. У минулі роки Шотландія неодноразово намагалася потрапити на конкурс, але, оскільки вона виходить до складу Великої Британії, їй не дають виступати там соло. Так що сценаристи вирішили виправити таку несправедливість. Опинившись на гігантській шотландській сцені у світлі софітів, що засліплюють, Ларс та Сігріт, діти острівної Ісландії з населенням в трохи більше 364 000 жителів, відчувають себе там не в своїй тарілці, поки масло у вогонь їхніх відносин підливають інші конкурсанти, адже ці не брат і не сестра вже давно закохані одне в одного, але все ніяк не можуть зважитися на те, щоб бути разом, тому часом ця парочка нагадує двох 40-річних незайманих, які живуть своєю дитячою мрією і постійно влипають в незручні ситуації. Так що ви напевно вже зрозуміли, що їхній виступ на конкурсі пройде епічно. Але не в сенсі «за планом», а в сенсі «таке складно забути, як не старайся».

До цього фільму було складно припустити, що з Вілла Феррелла і Рейчел МакАдамс вийде такий смішний і колоритний дует, але вони швидко вас підкорять своєю безпосередністю і однаковими зачісками. Інфантилізм героя Феррелла, який, до речі, є одним зі сценаристів даної комедії, часом зашкалює, але героїня МакАдамс настільки чарівна в своїй щирості і природності, що вона вдало балансує усі витівки першого. А її неповторний співочий голос, від якого у вас теж напевно побіжать мурашки по шкірі під час фінального виступу, був створений об'єднанням рідного голосу МакАдамс та голосу шведської співачки Моллі Санден. Оскільки так взяти ноту Спеорга могла лише професіоналка.

Окремих оплесків заслуговує і Ден Стівенс, який зіграв конкурсанта від Росії Олександра Лемтова. Його конкурсна пісня «Лев кохання» – це щось, костюми – просто шикарні, і з першого погляду зрозуміло, що він – гей. Але, як він сам зазначає в кінці фільму, в «Росії немає геїв», тому змушений прикидатися тим, ким він не є, і бути нещасним, адже його ж рідна країна забороняє йому любити того, кого він хоче любити. Знаючи, як активно уряд Росії заперечує існування одностатевого кохання і забороняє людям бути собою, якщо це йде врозріз з їхніми «традиційними середньовічними цінностями», творці «Євробачення» на прикладі яскравого персонажа Стівенса влаштовують проти подібної дискримінації бунт, заявляючи, що вони бачать і підтримують геїв в Росії і вважають, що кожна людина заслуговує жити без страху, бути собою і бути щасливою.

На додаток «надзвичайно красивого» батька Ларса втілює Пірс Броснан, ісландську зірку Катьяну, замість якої Ларс і Сігріт поїхали на «Євробачення», грає відома співачка Демі Ловато (її появи на екрані вас точно шокують і порадують), а також фільм щедро приправлений камео від різних учасників і переможців «Євробачення» останніх років, включаючи нашу Джамалу (не пропустіть її в епізоді, де всі гості на вечірці Лемтова починають співати разом).

Фільм режисера Девіда Добкіна стане приємним сюрпризом для всіх, хто любить і дивиться «Євробачення». Це не «чергова американська комедія», це найкраща комедія 2020 року, яка підкорює своїми персонажами, оригінальною історією, над якою творці дійсно роздумували, бажаючи підняти глядачеві настрій і порадувати його хорошими піснями, та своїм божевільним міксом з романтики, драми про слідування за своєю мрією та навіть вибухів.

Незважаючи на частку несерйозності, ця стрічка є зворушливим любовним листом до «Євробачення» і всіх мрійників, які не бояться мріяти по-крупному і йти до своєї мрії. Особливо мене надихнув той момент, коли Сігріт після сварки круто говорить Ларсу, що «вона – більше, ніж цей конкурс». Кожному, хто коли-небудь брав участь і напевно програвав в будь-якому конкурсі, це просто необхідно почути. Поразка не робить вас гіршими за інших, адже головне, щоб ваша пісня – чи що б ви не робили – торкнулася сердець людей. Про це важливо пам'ятати завжди. І, звичайно, та чудова пісня «Хусавік» про любов Сігріт до свого рідного маленького міста заслуговує на «Оскар».

Якщо ви раптом вирішили опустити руки і здатися, подивіться історію Ларса та Сігріт. У них ніхто не вірив, навіть рідні батьки, а вони все одно продовжували боротися за свою мрію. І попросіть трохи допомоги у ельфів (тільки будьте обережними в своїх бажаннях).

4106