Рецензія на фільм «Де ти поділась, Бернадетт?»
Вона нікуди не пропадала

5 вересня 2019,  01:04 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

Двадцять років тому Бернадетт Фокс була молодою і геніальною архітекторкою, наймолодшою володаркою престижного американського гранту. Всі вважали, що попереду у неї блискуче і велике майбутнє, але незабаром після свого другого проекту вона зникла зі свого професійного середовища, перетворившись для кількох поколінь архітекторів на таємничу загадку. Що ж з нею трапилося?

Фільм «Де ти поділась, Бернадетт?», який є адаптацією бестселера американської письменниці Марії Семпл, знайомить глядача із замкнутою жінкою на ім'я Бернадетт Фокс, яка страждає від агорафобії, боязні відкритого простору і страху перед скупченням людей. У неї є чоловік і дочка, і всі разом вони живуть в покинутій школі-інтернаті для дівчаток, яка розвалюється на очах. У далекому минулому Бернадетт була архітекторкою, але стан її нового проекту, дому, говорить про те, що вона перебуває в глибокій депресії і опустила руки. Її єдиним світлом у кінці темного тунелю є дочка Бі (або Бджілка), заради якої вона готова на все. Навіть погодитися на довгу поїздку на кораблі в Антарктиду. Але дуже скоро Бернадетт придумує, як би їй відвертітися від цієї поїздки і залишитися вдома. І поки вона вирішує їхати чи не їхати, її антисоціальна поведінка стає ще більш антисоціальною і небезпечною, хоча нам намагаються піднести її витівки чимось на зразок кумедного дивацтва.

До перегляду «Де ти поділась, Бернадетт?» я і припустити не могла, що фільм з володаркою 2 премій «Оскар» Кейт Бланшетт в головній ролі може навести на мене жахливу нудьгу, але режисер Річард Лінклейтер (у нього взагалі 5 номінацій на «Оскар») довів, що це, на жаль, можливо. Не пам'ятаю, коли в останній раз стільки людей виходило із залу задовго до кінця фільму і не поверталося, і щоб я їм так відчайдушно заздрила. Але я досиділа до фінальних титрів, щоб тепер вам з усією впевненістю сказати, що фінал нічим не кращий за весь фільм. У вас під кінець не відчиниться раптом третє око і ви не вирішите кардинально змінити своє життя, як це по сюжету через 2 години відбувається з Бернадетт Фокс. Оскільки проблеми у неї набагато серйозніші, і без допомоги фахівця їй би раптом як за помахом чарівної палички не стало краще. Та й агорафобія героїні Бланшетт зводиться до того, що вона все одно постійно виходить з дому, тільки одягає великі сонцезахисні окуляри. І то не завжди, а іноді навіть насолоджується прогулянкою парком.

Окрему хвилю обурення викликає ставлення всіх до персонажу Біллі Крудапа. Так, батьки часто обирають роботу перед сім'єю і не хочуть займатися вихованням своїх дітей, але цей окремий батько – прекрасне виключення з цієї сумної статистики. Він дуже старається заради дружини і дочки, важко працює, але при цьому він завжди поруч, вибирається з ними в ресторан, бере перерву на роботі, щоб повечеряти всім разом, запрошує психолога, коли розуміє, що не може допомогти дружині сам, але при цьому дочка постійно говорить йому, що його цікавить тільки робота і що він ніколи не буває вдома. Герой Крудапа – видатний інженер, програміст і розробник передового софта, який любить свою сім'ю і робить для них усе, навіть жодного разу не підвищує ні на кого голос за весь фільм, але рідні все одно цього не цінують. А коли у кінці він вирішує кинути роботу, яку дуже любить і яка дає розкритися його талантам, це взагалі в голові не вкладається. Кому від цього стане краще? Чи тепер Бернадетт та Бі хочуть, щоб він впав у депресію через нереалізований потенціал?

Назва «Де ти поділась, Бернадетт?» обіцяє нам загадку і пригоду, а за фактом головна героїня зникає тільки під кінець фільму! Причому родичі майже відразу дізнаються, куди саме вона поїхала. А весь фільм до цього герої ходять по колу по свому старому будинку, викликаючи у глядача гостре бажання подрімати. Книга Семпл написана в комедійному ключі, і Лінклейтер відчайдушно і безуспішно намагається видати свою екранізацію за драматичну комедію, адже тут немає абсолютно нічого смішного. Історія Бернадетт є дуже сумною і місцями вельми трагічною, а легкий тон розповіді знецінює її проблеми і страждання, спрощуючи їх. У цієї розбитої жінки серйозні проблеми і схильність до суїциду, як зазначає психолог, а нам намагаються показати її чарівною і химерною дивачкою.

Сюжет картини Лінклейтера просякнутий чудовими посиланнями про те, що не варто заривати свій талант і не варто присвячувати себе повністю сім'ї й жити чужим життям (як головна героїня живе життям дочки), інакше потім, коли діти виростуть і поїдуть з дому, залишиться лише порожнеча, і її не заповнять ніякі таблетки. Але втілення цих ідей на екрані здійснено настільки невміло, без душі і фантазії, що абсолютно не зворушує і не знаходить відгуку в серці глядача. Більш того, усе це виглядає нещирим, фальшивим і притягнутим за вуха.

Поки для мене це найгірший фільм 2019 року, оскільки навіть найбільш прохідні кінокартини не викликали такої дикої втоми після перегляду. Історія Бернадетт повільно, але впевнено висмоктує з глядача усі соки, хоча повинна бути життєствердним і надихаючим фільмом, тому нікому не рекомендую її для перегляду. Хіба тільки у вас безсоння або ви хочете когось помучити. Тоді купіть їм квитки на цю «комедію». Але навряд чи вони будуть мучитися довго, скоріше, просто втечуть із залу на середині фільму.

Найбільшою загадкою зниклої Бернадетт Фокс виявилося те, що вона нікуди не зникла. Та й те, чи знайшла вона себе в дійсності, і чи довго вона протримається без професійної допомоги, залишається під великим питанням. Тому не варто брати з неї приклад і легковажно ставитися до своїх психологічних проблем. З ними обов'язково потрібно боротися за допомогою фахівця.

3826