Рецензія на фільм «Дора і Загублене місто»
Дівчинка з джунглів

13 серпня 2019,  16:15 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

Якщо відправитися в дикі джунглі Південної Америки, то там можна знайти багато цікавого: рідкісних звірів, гігантські рослини й... веселу і цікаву дівчинку Дору, яка завжди готова до нової пригоди. І в її дебютному повнометражному фільмі «Дора і Загублене місто» на неї чекають одразу дві пригоди: першою буде старша школа, де кожен сам за себе, а другою – пошуки загубленого міста інків Парапата, де нібито заховано стільки золота, скільки не знайти у всьому іншому світі.

Пригодницький фільм «Дора і Загублене місто», знятий з розрахунком на всю сім'ю, грунтується на популярному американському навчальному мультсеріалі від телеканалу Nickelodeon «Дора-мандрівниця», відомому в нашому перекладі як «Даша-мандрівниця». І оскільки дорослим навряд чи було б цікаво спостерігати за пригодами 7-річної дівчинки з рюкзаком, що говорить, сценаристи відправляють нас вперед у часі і знайомлять вже з 16-річною Дорою. Вона вперше покидає рідні й улюблені джунглі, щоб нарешті зустрітися зі своїми ровесниками і завести друзів. Батьки відправляють Дору з Південної Америки до США, де живе її кузен Дієго, і там вона селиться в будинку своїх тітки і дядька, поки мама і тато їдуть на пошуки того самого міста з чистого золота. Але під час шкільної екскурсії Дору, Дієго і двох їхніх однокласників викрадають бандити, які хочутьпривласнити все золото Парапати, і дівчинці доводиться кликати на допомогу всю свою кмітливість і відвагу, щоб врятувати своїх нових друзів (а вони з однокласниками, звичайно ж, стануть в кінці найкращими друзями) і батьків.

Актриса Ізабела Монер, яка на початку року підкорила глядачів у фільмі «Родина за хвилину», вклала в Дору серце і душу, що чітко відчувається при перегляді. Її Дора безумовно є найбільш оптимістичною героїнею великого екрану якщо не всіх часів, то 2019 року точно. Вона викликає виключно теплі емоції, оскільки з неї так і ллється доброта; вона розумна і незалежна, але часом сценаристи забувають, що пишуть про 16-річну дівчину, а не про 7-річну дівчинку, тому головна героїня часом виходить надто наївною і навіть інфантильною (і дитинство в джунглях цьому не виправдання). Таке відчуття, що батьки спеціально тримали її подалі від людей занадто довго, щоб вона нікуди від них не поділася.

Маму й тата Дори втілили знамениті латиноамериканські актори Єва Лонгорія і Майкл Пенья, але у них мало екранного часу, тому якщо ви є їхніми шанувальниками, дивитися всю «Дору» тільки заради них не варто. Більшу роль виконує Еухеніо Дербес, якого ви можете знати завдяки комедійному рімейку «За бортом», де також з'явилася Лонгорія. Його героя звуть Алехандро Гутьєррес, і він готовий до подорожі по джунглях навіть менше, ніж однокласники Дори. Він представляється колегою її батьків і якимось там вченим, але поводиться так по-ідіотськи, що користі від нього в цій експедиції мало. Більш того, Дорі та її друзям неодноразово доводиться його рятувати.

Інші персонажі – друзі Дори – теж прописані погано, малоцікаві, а деякі і зовсім схожі навіть не на милих дурників, якими нам їх намагаються представити (як той хлопець, який може не дихати під водою 7 хвилин), а на дратуючих своєю відвертою дурістю ідіотів. А метафора про те, що старша школа – це жорстокі дикі джунглі, була в даному випадку дуже доречна, але швидко звелася нанівець, обмежившись кількома хвилинами, коли Дора сховалася від великого і жорстокого світу в шафі у своїй кімнаті, оскільки її всі вважають дивачкою. Наприкінці нам показують, як разом з Дорою, Дієго та їхніми друзями танцює вся школа – така собі утопія, – але було б краще, щоб всі підліткові проблеми головної героїні вирішувала вона сама, а не сценаристи. Вона повинна була б хоч раз постояти за себе, але дядьки-сценаристи вирішили, що якщо вона проявить стійкість і перестане дозволяти іншим себе принижувати, то буде менш м'якою, якою їм хотілося її бачити. Шкода, що вони в даному випадку не подумали про дівчаток, які будуть дивитися Дору і яким було б корисно побачити, що можна бути хорошою і доброю і при цьому не дозволяти навколишнім витирати об себе ноги.

Зараз бокс-офіс домінують діснеївські мультфільми і фільми, які зняті для всіх вікових груп, і вони стають хітами, тому що в кожному з них є цікавий лиходій, який є гідним ворогом для головної героїні/героя, але і тут Дорі не пощастило. Їй дістався найбільш понурий, дурний і нецікавий лиходій, який тільки з'являвся на екрані в пригодницьких фільмах. І це мало не головний промах сценаристів в рамках даної екранізації.

Першою думкою після перегляду «Дори» було те, що це «Індіана Джонс» для дітей. Але я в дитинстві (юності) із задоволенням дивилася оригінального «Індіану Джонса», так що «Дора» – це пригода для дуже маленьких дітей. Для таких, на яких і розрахований її мультсеріал. Це дуже наївне і добре кіно з латиноамериканською душею, але її тут раз у раз підпорядковують собі правила Голлівуду. Дора є самобутньою героїнею, яка пишається своїм корінням, і в фільмі часто можна почути різні іспанські слова і фрази й поповнити ними свій словниковий запас, але чим далі в джунглі, тим більше сюжет нагадує суміш «Індіани» і «Лари Крофт», тільки адаптованих під найменшу аудиторію, яким батьки забороняють ще дивитися перші дві франшизи.

Втім, було дивно очікувати раптовий хіт від Джеймса Бобіна, який зняв той безлад під назвою «Аліса в Задзеркаллі». Якщо вже студія і продюсери хотіли отримати справжню оду латиноамериканській культурі, то їм варто було найняти відповідного режисера, який би розумів і цінував цю культуру і вклав би сюди свою душу, зацікавив би глядача, а не просто робив яскраве кіно про підлітків в дусі Голлівуду, яке тоне в кліше, будучи при цьому «оригінальною історією».

Як би мені не хотілося підтримати цю чудову дівчинку з джунглів, яка несе світло, рекомендувати фільм «Дора і Загублене місто» до перегляду глядачам, яким виповнилося 7 років і більше, я не можу. Окрім парочки нових слів на іспанському, ви не отримаєте від цієї історії абсолютно нічого.

Маленькій Дорі ще рости і рости, щоб із дівчинки з джунглів перетворитися на дівчину, яка зможе за себе постояти не тільки перед обличчям небезпечних пасток, а й перед своїми однолітками.

8188