Рецензія на фільм «У полоні стихії​»
Шейлін Вудлі проти цілого океану

20 червня 2018,  15:17 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

У 1983 році на острові Таїті посеред Тихого океану зустрілися двоє мандрівників з різних кінців світу Теммі і Річард, кожен з яких вирішив залишити сумне минуле позаду і об'їздити весь світ. Їх роман на райському острові розвивався стрімко, вони вирішили йти далі разом, як раптом старі знайомі запропонували Річарду перегнати їх шикарну яхту до Каліфорнії. У передчутті великої пригоди, пара сіла на яхту і відправилася за горизонт, не підозрюючи, що потрапить прямо в жахливий шторм, який перетворить романтичну плавання в боротьбу за життя «У полоні стихії»...

За екранізацію цієї неймовірної історії виживання в океані вирішив взятися ісландська режисер Бальтасар Кормакур, який кілька років тому відправив глядачів на «Еверест» у складі однієї з найтрагічніших експедицій. Тепер він поміняв дикий холод і висотну хворобу на дикий голод і зневоднення, які підстерігають мандрівника, якщо він після серйозного шторму збивається з шляху у безкрайньому океані.

Грунтуючись на реальних подіях, фільм «У полоні стихії» моментально занурює в свої суворі реалії, показуючи у початковому епізоді наслідки сильного урагану «Реймонд» для мореплавців, які зіткнулися з ним. Головна героїня Темі Олдхем, яка ніколи самостійно не плавала на яхті, приходить до тями в напівзатопленій каюті, у неї сильно розбита голова, і вона ніде не може знайти свого нареченого Річарда. Коли вона нарешті помічає його на горизонті, як він чіпляється за шлюпку, і витягає його на борт, то бачить, що у нього відкритий перелом ноги і множинні переломи ребер. Яхта зійшла з курсу, у них залишилося мало води і запасів їжі, а двигун і радіозв'язок були серйозно пошкоджені під час шторму. Ситуація пари здається зовсім безнадійною, але Темі не збирається здаватися. Керуючись всім, чому її вчив Річард, вона направляє яхту дрейфувати в бік Гаваїв, сподіваючись, що її розрахунки виявляться вірними.

Шейлін Вудлі не дарма всі хвалять за її гру в «У полоні стихії», оскільки вона приголомшливо і так правдоподібно зіграла дуже сильну духом дівчину, яка бореться за себе і за свого коханого посеред океану. Темі було всього 24 роки, вона не була професійною морячкою, і як вона тут говорить, ще жодного разу сама не перетинала горизонт. Навряд чи ви раніше чули її історію, але ця відважна молода жінка заслужила, щоб її розповіли всьому світу. Ось тільки Кормакур повинен був дати Вудлі більше свободи і не відволікати увагу від її героїні. Тоді б у нього вийшло щось в дусі «Дикої» чи «Гравітації», а не ось ця дешева мелодрама.

Компанію Вудлі склав зірка «Голодних ігор» Сем Клафлін, і він вже не перший раз грає на екрані вмираючого шукача пригод. Його герой Річард втратив багато крові, у нього запалився перелом, він не може рухатися і з трудом їсть, і на це боляче дивитися. Особливо боляче за Темі, яка так сильно його любить, переживає і готова на все, щоб його врятувати. Так що якщо вас легко зворушити, будьте готові до того, що «У полоні стихії» викличе у вас сльози. У будь-якому разі, почуття смутку при перегляді вам гарантовано, тому це не той фільм, який слід вибирати для легкого і веселого вечора.

Сюжет «У полоні стихії» дрейфує основну частину в прямому і переносному сенсах. Нелінійне оповідання, яке кидається з яхти після шторму назад на ідилічний острів до безтурботних закоханих, заважає повністю відчути тяготи і позбавлення героїв, адже після драматичної і напруженої сцени, де вони відчайдушно намагаються вижити і радіють знайденій банці з арахісовим маслом, нам знову показують їх милі побачення з вином і ситною вечерею. В кінці розумієш, що ці спогади служили стимулом не здаватися, але епізоди змонтовані так сумбурно, що не відчуваються єдиним і взаємопов'язаним цілим. Для створення контрасту було б досить і декількох флешбеків, а не цілої половини фільму.

У Кормакура є особлива любов до величі стихій, але безжальна хватка холоду в його «Евересті» відчувалася більш чітко і зловісно, ніж хватка океану в картині «У полоні стихії». З візуальної точки зору фільм повинен був показати велич океану, зробити його повноцінним героєм історії, але, за винятком декількох просто красивих (не чудових або захоплюючих дух) видів з заходами і світанками, тут не було жодного кадру, який би змусив відкрити рот від подиву. А особисто я, будучи людиною, яка ні разу в житті не бачила справжній океан, дуже хотіла вразитися його величчю при перегляді.

Це унікальна по суті історія, яку пережили справжні люди, але на екрані все виглядає шаблонно і відчувається так само. Ніби Голлівуд взяв і витягнув з історії справжніх Темі і Річарда тільки те, що треба було за стандартною сценарною схемою, перетворивши велику історію боротьби однієї жінки з океаном на типову мелодраму. «У полоні стихії» також багато в чому нагадує епік Енга Лі «Життя Пі», але з тією відмінністю, що фільму Кормакура не бачити «Оскарів». Незважаючи на це, «У полоні стихії» викликав бажання прочитати книгу Темі, покладену в основу даної кінокартини, щоб разом з нею пережити це випробування і по-справжньому надихнутися вже без голлівудських шаблонів.

І пам'ятайте, що червоний світанок на морі, яким би гарним він не був, – провісник шторму.

10620