Рецензія на фільм «Загін самогубців»
Найгірші герої рятують світ

4 серпня 2016,  22:42 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

Супергерої майже постійно рятують світ від суперлиходіїв, отримуючи всю славу і любов публіки. І суперлиходіїв це в принципі влаштовує, адже після поєдинку з кимось на кшталт Бетмена перепочинок у в'язниці чи божевільні здається відпусткою. Але вирішивши, що такі кадри просто нерозумно замикати на засув, одна вельми зла дама пропонує уряду секретний проект, чиєю метою є створення з найзапекліших лиходіїв спецгрупи швидкого реагування для місій, з яких вони можуть і не повернутися... І ніхто за ним не заплаче, адже вони поганці, справжній Загін самогубців.

За настільки амбітний проект про суперзлодіїв Девід Ейр, один з сценаристів першого «Форсажу» і режисер «Патруля» і «Люті», взявся з небувалим завзяттям, і ось вже півроку всі тільки і говорять про його «Загін самогубців». Він загорнув ідею про те, щоб світ на екрані хоч раз врятували погані хлопці, в яскраву і привабливу обгортку, але якою ж ця цукерка виявилася в результаті на смак?

« Ми – поганці. Це те, що ми робимо.»

Основою Загону в коміксах є незабутні персонажі, і у фільмі цим фундаментом стали актори, що в них перевтілились. Однією з найпопулярніших учасниць цієї команди практично моментально стала Харлі Квінн в інтригуючому втіленні Марго Роббі. Джокер собі в супутниці не міг вибрати когось менш поїхавшого, ніж він сам, і ця Харлі повністю йому відповідає. Ви можете любити її або ненавидіти, але байдужими до цієї бомби, озброєної битою, яка бажає всім «добраніч», залишатися неможливо.

Ще більш вдалим був вибір Вілла Сміта на роль найманого вбивці Дедшота, який ніколи не промахується, оскільки коли Сміт страждає на екрані через свою дитину/собаку/робота/жінку, йому неможливо не співпереживати. Так і тут – нехай Дедшот і вбивця, але він так щиро любить свою доньку, що йому можна пробачити все. Warner Bros. просто зобов'язані дати йому свій сольний спін-офф.

На чолі Загону стоїть якась Аманда Воллер, і Віола Девіс тут дійсно крутіша за всіх суперлиходіїв разом узятих, оскільки навряд чи ще хтось зміг би так взяти всіх їх за яйця і відправити на місію в один кінець. Її «особистий солдат» Рік Флег, якого втілив Юель Кіннаман (ви навряд чи раніше про нього чули, але після цього фільму ви точно запам'ятаєте), хоча і вимушено співпрацює з цією начальницею, дуже швидко стає невід'ємною частиною Загону разом зі своїм зневажливим ставленням до його учасників.

Хто ж у нас ще залишився? Капітан Бумеранг (Джей Кортні), Чарівниця (Кара Делевінь), Катана (Карен Фукухара), Ель Діабло (Джей Ернандес), Вбивця Крок (Адевале Акінойе-Агбаже) і Сліпнот (Адам Біч). Хтось з них любить єдинорогів, хтось – купатися в болоті (таких навіть двоє), а також різати людей і демонів на суші, займатися самоконтролем, щоб не спалити все до бісової матері, або просто в'язати вузли. З ким же ці погані герої будуть битися? Нехай це буде для вас сюрпризом, як і задумували творці, але повірте, це хороший сюрприз. Головний лиходій «Загону самогубців» виявляється саме таким, яким і повинен бути, і дійсно є гідним супротивником для цієї різношерстої банди.

Про Джокера у втіленні Джареда Лєто хочеться сказати окремо. Нехай цей актор і не так часто з'являється на екрані, але його відданість ремеслу захоплює. Адже ви чули історії про те, як він весь час залишався в образі і навіть посилав акторам і команді фільму моторошні подарунки? В результаті йому дійсно вдалося залізти під шкіру Джокера, Харлі і глядачеві, адже кожна його поява на екрані – це ніби удар струмом. Він упивається своїм божевіллям, сміхом і любов'ю до Харлі, хоча в даному контексті дуже популярно звинувачувати його в садизмі по відношенню до неї. Але якщо відкинути їх яскравий макіяж, стиль одягу, манеру поведінки, то вони обидва страждають в цих відносинах не більше, ніж будь-яка людина, що коли-небудь любила когось. Звичайні люди просто завдають один одному біль менш витонченими способами. Тому так, вони обидва тут прекрасні, як і їх божевільна любов. І завдяки хімії Лєто і Роббі ця сюжетна лінія є по-злодійськи романтичною, привабливою і сексуальною. Якщо б у цьому році на екрани не вийшов «Дедпул», то звання Мелодрами року можна було б сміливо присвоїти «Загону самогубців».

Кіновсесвіту DC був просто необхідний така струс, як «Загін самогубців», особливо після фіаско з «Бетменом проти Супермена». Ейр виявив себе прекрасним візуалізатором, адже зібрати всіх цих безумців в один двогодинний фільм – справжній виклик, особливо для того, хто жодного разу не знімав фільми за коміксами. Звичайно, є свої недоліки у вигляді сумбурного початку, і, якщо чесно, недостатньої злодійськості суперлиходіїв, лякати з яких вміє тільки Джокер і Воллер (ця дама кого хочеш злякає). Тут  хотілося б побачити їхні злочини, причому без цензури, нестримну темну сторону, але рейтинг PG-13 просто не дозволяє таке показати. Зате саундтрек відчайдушно це компенсує.

«Загін самогубців» яскраво контрастує з сучасними фільмами про супергероїв, особливо з суворими і неусмішливими творіннями Зака Снайдера, адже на гумор і круті фразочки Ейр вже точно вирішив не скупитися. У нього вийшов дуже галасливий, вибуховий та дико розважальний екшен, у якого є хороші шанси припасти вам до душі, і який викликає бажання побачити багатьох з цих героїв на екрані вдруге.

Відправляючи небезпечних лиходіїв рятувати світ, варто взяти до уваги, що їм все-таки вдасться це здійснити, при цьому не відправившись всім дружно на той світ.

1943