Рецензія на фільм «Щаслива пора»
Крістен Стюарт та її шалене знайомство з батьками

7 січня 2021,  21:04 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

Тема знайомства нареченого або нареченої з батьками своєї другої половинки є однією з найпопулярніших в жанрі романтичних комедій і за роки існування кінематографа була досліджена вздовж і поперек. Але що як батьки навіть не підозрюють про те, що їхня дочка привезла додому свою другу половинку, оскільки ця половинка – дівчина? Саме в такій непростій ситуації і намагається розібратися фільм «Щаслива пора» (також відомий як «Найщасливіший сезон»).

Сценаристка і режисерка Клеа ДюВалл, як і всі ми, під час новорічних свят любить дивитися романтичні фільми, чиї події розвиваються взимку на тлі засніжених пейзажів та прикрашених гірляндами вулиць, оскільки вони, яким би наївними не були, все одно створюють нам новорічний настрій. Але усі ті святкові мелодрами, яких по декілька десятків випускають Netflix і канал Lifetime, неймовірно однотипні і повторюють одні й ті ж сюжетні повороти. Тому ДюВалл, яка є лесбійкою, вирішила зняти частково автобіографічну різдвяну стрічку про двох дівчат, які дуже кохають одна одну і на свята вирішують відправитися в гості до батьків однієї з них. Але батьки не знають, що їхня дочка – лесбійка, тому свята перетворюються на справжнє випробування для їхніх стосунків.

На початку фільму «Щаслива пора» його головні героїні Еббі та Гарпер виглядають дуже милою і дуже закоханою парочкою, і оскільки Еббі є сиротою, Гарпер запрошує її провести Різдво разом зі своєю великою родиною. Еббі в захваті від цього запрошення, адже тепер вона зможе зробити Гарпер пропозицію перед її рідними і попросити благословення її батьків, але за декілька хвилин до прибуття в їхній будинок, Гарпер зізнається Еббі, що її рідні вважають її натуралкою, тому Еббі доводиться прикидатися «бідною самотньою сиротою», яку Гарпер покликала до своїх рідних на Різдво мало не з жалю. І чим більше Гарпер намагається здаватися перед рідними «звичайною», тим більше вона відштовхує Еббі, і наша героїня (адже найбільше ви будете переживати при перегляді саме за Еббі) починає все сильніше сумніватися в тому, чи хоче вона робити пропозицію дівчині, яка прикидається іншою людиною, щоб догодити рідним, та соромиться їхнього кохання.

Роль Еббі грає Крістен Стюарт, і тепер це моя найулюбленіша її роль у кіно. Стюарт, яка і сама нещодавно зробила камінг-аут і зараз знаходиться в тривалих відносинах з дівчиною, пройшла через усе це в реальному житті, так що її гра в «Щасливій ​​порі» – це щось дуже зворушливе, щире та непідробне. У щирості почуттів Еббі до Гарпер не сумніваєшся ані хвилини, адже тільки від великого кохання можна терпіти її божевільну сімейку. Але Еббі не здається, навіть коли Гарпер фігурально (і майже буквально) засовує Еббі назад «в шафу», що на гей-сленгу означає зворотне камінг-ауту, так що Еббі не може на свята бути собою і повинна прикидатися перед сімейкою Гарпер «звичайною дівчиною з традиційною орієнтацією».

Тим часом Гарпер грає актриса Маккензі Девіс, яку ви можете знати завдяки фільмам «Той, хто біжить по лезу 2049» і «Термінатор: Фатум», і це було ще одне відмінне рішення ДюВалл з приводу кастингу. Страх Гарпер перед засудженням її родини зрозумілий, але чи зможе вона нарешті його побороти, щоб бути зі своєю коханою Еббі? В цьому і полягає головна інтрига даної мелодрами, в вогонь якої підливають масло колишній хлопець Гарпер та її колишня дівчина, які теж приїхали до батьків на свята в їхнє невелике містечко.

Разом з цим сюжет детально знайомить нас з сімейкою Гарпер, чиї батько і мати (Віктор Гарбер і Мері Стінберген) активно беруть участь в політичному житті міста і, на жаль, привчили своїх трьох доньок до постійного суперництва і до того, щоб ховати свої проблеми «в шафу» (такий ось каламбур), а не говорити про них і вже точно не шукати рішення для них разом, як одна сім'я. Батьки так зайняті марафоном до своєї американської мрії, що не помічають, як страждають їхні рідні доньки, які з усіх сил намагаються привернути їхню увагу й отримати від них обійми хоча б на свята. Молодша сестра Джейн (Мері Голленд) готова виконати будь-яке прохання батьків, які її не цінують та сприймають як прислугу/ремонтника, а старша сестра Слоан (Елісон Брі) мало того, що є мамою двох дітей, так ще й створила з чоловіком (Берл Моуслі) успішний бізнес, але маму й тата і це не вражає. Тому не дивно, що Гарпер боїться бути відвертою з цими холодними і самозакоханими батьками, яких цікавить лише свій рейтинг в суспільстві (і в соцмережах).

У ромкомах часто друзі головної героїні є головними зірками фільму, оскільки майстерно крадуть увагу глядачів своїми влучними фразами і бадьорим настроєм, не виключенням стала і «Щаслива пора». Тільки тут таких scene-stealer'ів аж двоє: найкращий друг Еббі Джон в незрівнянному втіленні зірки популярного серіалу «Шіттс Крік» Дена Леві та колишня дівчина Гарпер Райлі, яку на п'ять з плюсом зіграла зірка серіалу «Парки і зони відпочинку» Обрі Плаза. Після виходу фільму «Щаслива пора» на стримінгових платформах Інтернет заполонили захоплені коментарі про Райлі, і під час перегляду вам теж напевно здасться, що з них з Еббі вийшла б класна пара, адже Райлі не боїться бути собою на відміну від Гарпер.

На перший погляд «Щаслива пора» здається звичайною мейнстрімною мелодрамою, чиї події відбуваються на Різдво, але її деякі сцени потрапляють просто в серце. Як той момент на парковці, коли Джон згадує, як жорстоко повівся з ним батько, коли він зізнався йому в тому, що є геєм. Тому дуже рекомендую до перегляду цей фільм усім батькам, які вважають, що якщо їхній син або їхня дочка будуть нетрадиційної орієнтації, то на цьому закінчиться світ. Повірте, не закінчиться, і ніяка думка сусідів не варта того, щоб відвертатися від своїх дітей. А якщо ви раптом не знаєте, як вийти «з шафи» і зробити свій камінг-аут, то покажіть стрічку «Щаслива пора» своїм батькам. Можливо, це допоможе вам пояснити свої почуття і показати їм, що любов є любов. І вона прекрасна у всіх її проявах. А заперечення і ненависть ще нікого не робили щасливими.

Фільм «Щаслива пора» безумовно стала головною святковою мелодрамою сезону 2020-2021, оскільки вона нагадує кожному з нас, незважаючи на нашу орієнтацію, що життя занадто коротке, щоб прикидатися кимось заради зручності оточуючих і бути від цього нещасними на їхню користь. Будьте собою і підтримуйте одне одного, якими б різними ми всі не були. У новому році нам усім це буде дуже потрібно.

10091 

Написати коментар

Написати коментар...
Написати коментар...

Читайте також: