Рецензія на фільм «Дружини героїв»
Героїні без медалей

23 жовтня 2020,  03:25 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

Про подвиги солдат на полі бою було знято незліченну кількість фільмів, які романтизують та звеличують війну, залишаючи за кадром тих, хто проживає разом з ними кожну секунду на фронті. У кіно дружини і матері військових зазвичай виступають епізодичними персонажами з мінімальною кількістю сцен, якщо їм взагалі вирішують виділити екранний час, а не залишити за кадром, ніби їх зовсім не існує, і новий британський фільм «Дружини героїв», заснований на реальних подіях, вирішує виправити цю несправедливість і чесно показати життя жінок у військовій частині, які самі виховують дітей на військовій базі, рахуючи кожну мить до возз'єднання зі своїми чоловіками, які вирушили воювати в Афганістан, і знаходять порятунок у... співі.

Якщо постійно думати про те, чи живі їхні чоловіки (або дружини) в Афганістані, і малювати в голові найгірший сценарій, можна за короткий час зійти з розуму, тому героїні драматичної комедії «Дружини героїв» вирішують об'єднатися і знайти якесь спільне заняття, яке допоможе їм коротати темні вечори в очікуванні своїх чоловіків. Вони розглядають всі можливі варіанти хобі, від футболу до в'язання, і, нарешті, зупиняються на універсальному занятті, яке об'єднує, відволікає від поганих думок і дарує надію: на співі. Але зуміти перетворити різних жінок з різними голосами на єдиний хор – це не таке просте завдання, як може здатися на перший погляд. Особливо, якщо у цього хору одразу дві керівниці, яким важко знайти спільну мову.

Формально керівницею хору дружин військових стає Ліза, чий чоловік нещодавно отримав нове звання, тому і в колі дружин вона стала головною. Вона є дуже компанійською жінкою і вважає, що співати потрібно заради позитивних емоцій, тоді як манірна дружина полковника Кейт, яка наполегливо поспішає їй на допомогу, не сприймає самодіяльність і, засукавши рукава, вирішує зробити з дружин солдатів професійний хор, який зможе виступати перед великою публікою. Кейт втратила на війні сина, тому як ніхто знає, як важливо знайти серйозне заняття, яке поглине всю увагу і думки дружин, щоб у них не залишалося часу на те, щоб програвати в голові найгірші сценарії з їхніми чоловіками на війні. У Кейт та Лізи постійно трапляються конфлікти на ґрунті різних поглядів на хор і на життя, але в результаті їхня дружба стає міцною як камінь, а їхнє спільне дітище, хор дружин військовослужбовців, навіть запрошують виступити в Альберт-холі, головному концертному залі Лондона, під час Дня пам'яті полеглих солдатів.

З ролями Кейт і Лізи в «Дружинах героїв» блискуче впоралися талановиті актриси Крістін Скотт Томас та Шерон Горган. Вони показали нам двох дуже різних жінок, дружин і матерів, яких згуртувала єдина мета – підтримати інших жінок, створивши з ними справжній хор. Але фільм не обмежується тільки ними двома, приділяючи увагу й іншим дружинам-героїням. Перед нами з'являються жінки, які щойно вийшли заміж за військового і ніяк не можуть звикнути до цього нестерпного очікування звісток з фронту, та жінки, які відправляють свого чоловіка вже в п'яте відрядження в гарячу точку... і все одно повинні кожен день прикладати всі свої зусилля, щоб триматися і не впадати у відчай. Хтось із цих жінок бореться з самотністю. Інші – борються за те, щоб отримати хоч декілька хвилин відпочинку від кричущих маленьких дітей, коли на півроку вимушено стають матерями-одиначками. У них є свої переживання і свої способи впоратися з ними, свої таланти і свої страхи. Вони показують неймовірну силу духу і надихають не здаватися ні за яких обставин, і за це їм хочеться аплодувати стоячи. Причому не тільки коли вони співають, а в цілому за їх силу, стійкість, взаємопідтримку та величезні серця, які продовжують любити, як би важко не ставало і скільки б жахливих випробувань не випадало їхнім родинам.

В оригіналі даний фільм називається «Military Wives», тобто «Армійські дружини», тоді як в український прокат він вийшов під назвою «Дружини героїв». Але ці жінки – не просто «дружини» героїв, вони – справжнісінькі героїні самі по собі. Оскільки в родинах військових немає тих, хто просто стоїть осторонь. Їх дружини, матері, батьки, чоловіки, діти – вони всі разом складають для солдата ту мету, заради якої варто боротися за життя навіть за найбільш нестерпних обставин. Щоб повернутися додому. Щоб повернутися до своїх рідних. І ті, хто залишаються вдома, далеко від снарядів, «в безпеці», вони проходять через пекло війни разом з військовими, яких щодня чекають з гарячої точки, думаючи про найгірше, коли чують телефонний дзвінок або стукіт у двері. Тому не дивно, що перед своїм виступом в Альберт-холі дружини зрозуміли, що ніяка попсова пісенька не зможе по-справжньому висловити їхні почуття, і вирішили написати свою пісню з цитат з листів, які вони отримують від своїх чоловіків (і жінок) з фронту. Вийшло потужно та зворушливо одночасно, так що ця драматична комедія майстерно торкнеться струн вашої душі і викличе при перегляді і сміх, і сльози.

Режисером фільму «Дружини героїв» несподівано виступив Пітер Каттанео, відомий завдяки дорослим комедіям «Чоловічий стриптиз» і «Голий барабанщик», і йому блискуче вдалося показати тут війну з її зворотного, «буденного боку»: без пафосу в дусі Стівена Спілберга, без вибухів і гучних подвигів, без кривавих смертей на полі бою, але при перегляді весь час відчувається, що ці жінки все одно невідривно пов'язані з війною і тим гіршим, що вона несе – вона відбирає життя найдорожчих для них людей і перетворює їх на вдів чи, що ще більш жахливо, на матерів без дітей, а їхніх дітей – у напівсиріт. Тому дану кінострічку, незважаючи на її комедійні моменти та вміння знаходити світло навіть в найтемнішу ніч, можна сміливо назвати однією з кращих військових драм останніх років. А місцями вона б'є набагато сильніше за навіть торішній оскароносний фільм «1917», викликаючи масу емоцій та змушуючи з нового ракурсу подивитися на війну та життя сімей військовослужбовців. І після перегляду розумієш, що є в цьому щось трагічно-поетичне, коли їхні чоловіки воюють за тисячі кілометрів, а дружини в цей час створюють прекрасні пісні, які зігрівають своїм теплом тисячі сердець.

Хочеться завершити цю рецензію словами ведучого концерту на честь Дня пам'яті полеглих, який оголошував вихід хору дружин військовослужбовців на сцену в Альберт-холі: «Про них рідко згадують, але саме на їхніх плечах тримається вся міць збройних сил». Браво.

2509