Рецензія на фільм «Вчора»
The Beatles, літо і кохання

21 червня 2019,  21:47 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

Уявіть собі, що в якомусь паралельному всесвіті Джон, Пол, Джордж та Рінго з англійського міста Ліверпуль ніколи не познайомилися і не заснували групу The Beatles, а світ втратив їхню музики, навіть не підозрюючи про це. І тільки один хлопець з британської глибинки на ім'я Джек, який мріє стати всесвітньо відомим музикантом, пам'ятає їх пісні. Він вирішує видати їх за свої і злітає на вершину слави, але чи зможе він жити з таким обманом?

У своїй новій картині «Вчора» режисер Денні Бойл міркує про те, чи могла музика The Beatles існувати без легендарної четвірки, чи ж музиканти та їхні пісні є настільки невіддільними одне від одного, що якби хтось інший спробував виконати їхні хіти, вони б просто не стали хітами? Чи може звичайний хлопець з Саффолка Джек Малік, якого не можна назвати секс-символом, вийти на велику сцену з цими піснями і стати такою ж яскравою зіркою, якими були The Beatles? І відповідь Бойла на це питання: «Звичайно, так». Тому що бітломанія пройшла, The Beatles давно розпалися, їх залишилося лише двоє з чотирьох, і вони не виступають разом... але їхні пісні продовжують жити в серцях людей, які народилися вже після їхнього розпаду. Багато людей зараз не знають імен Ліверпульської четвірки, але це не заважає їм підспівувати, коли з динаміків звучать «Yesterday», «Let It Be», «Help» та інші безсмертні хіти. Ці пісні настільки цінні, що будь-яка паралельна реальність повинна їх почути, навіть якщо там немає самих The Beatles. І цей посил перетворює «Вчора» на чудовий триб'ют їхній творчості, який нагадує нам, як сильно пощастило світу з цією групою та її музикою.

Головний герой історії Джек – це збірний образ всіх музикантів, які дуже хочуть, але не можуть стати великими, як їхні кумири. Ні, він не є ледарем чи нездарою і не чекає, що на нього раптом самі собою зваляться гроші та слава; Джек багато років пише свою музику і виступає в пабах та на вулиці, але єдиними його слухачами залишаються вірна подруга Еллі та кілька їхніх спільних друзів. І коли він пробиває собі шлях на вершину чартів чужими піснями, його починає мучити совість, адже в душі він розуміє, що це не його заслуга. На його прикладі сценарист Річард Кертіс показує, що бути багатим і знаменитим – це, звичайно, круто, але важливіше прожити щасливе життя, і воно може бути цілком простим, якщо подивитися з боку, але в той же час особливим і неймовірним саме для тебе. І по-справжньому щасливим, навіть якщо в ньому й немає виходів на сцену стадіону «Вемблі» перед десятками тисяч прихильників, які скандують твоє ім'я.

Навряд чи ви бачили раніше на екрані актора Гімеша Пателя, який втілює музиканта Джека, хіба тільки дивитеся британську мильну оперу «Жителі Іст-Енду», де він знявся аж в 566 серіях. Коли він нарешті вирвався з цупких лап цього нескінченного серіалу, Патель отримав свою першу й одразу головну роль у великому кіно, і все завдяки чудовому голосу та чарівній грі на гітарі. Він дійсно співає так добре, як ми чуємо в цьому фільмі, це ніяка не фонограма. І він просто відмінно впорався зі своєю роллю музиканта-невдахи, який любить The Beatles. Але ні, він не є родичем Дева Пателя з «Мільйонера з нетрів», просто у Бойла так співпало (як співпали і прізвища їхніх персонажів).

У піснях The Beatles завжди співається про кохання, тому любовна сюжетна лінія виступає у «Вчрра» на одному рівні з сюжетною лінією про музичний успіх Джека. З перших сцен стає зрозуміло, що у головного героя вже давно закохана його найкраща подруга/водій/менеджер Еллі, яка багато років підтримувала його мрії стати великим музикантом, але сам Джек впритул цього не помічає. А коли він нарешті розуміє, що Еллі для нього не просто друг, бажання стати знаменитим кличе його до Лос-Анджелесу. Зазвичай в кіно нам показують, як хлопець потрапляє у френд-зону, а «Вчора» розбиває цей стереотип, нагадуючи, що і дівчина може опинитися в такій ситуації. Роль Еллі виконує зірка торішнього мюзиклу «Mamma Mia! 2» Лілі Джеймс, і в неї тут складно не закохатися. Їй навіть личать та недбала зачіска і прості сарафани з джинсовою курткою. Із Джеймс і Пателя вийшла мила екранна пара, за яку переживаєш весь фільм, оскільки почуття героїв щирі, а не надумані, як у більшості голлівудських мелодрам.

А ось другопланові персонажі «Вчора» не раз веселять своєю присутністю в кадрі. Ед Ширан в останні роки неодноразово був помічений в камео в фільмах і серіалах, включаючи «Гру престолів», але у «Вчора» нарешті отримав повноцінну роль. І нехай він грає тут кіноверсію самого себе – популярного співака Еда Ширана, який допомагає Джеку пробитися на вершину, – його герой відмінно доповнює цю історію. Ще двох веселих персонажів зіграли Кейт МакКіннон і Джоель Фрай. Перша дійсно лякає в образі успішного менеджера з Лос-Анджелеса, яка звикла брати бика за роги, а другий є її повною протилежністю – шалапутом, який опинився в потрібному місці в потрібний час і став агентом Джека.

На початку літа на екрани вийшов інший фентезійний мюзикл «Рокетмен», який розповів про життя Елтона Джона, але їх не варто порівнювати з «Вчора». Це два абсолютно різні фільми про різні речі, хоча і там, і тут звучать хіти британської музики. Комедія Бойла не претендує на гучні нагороди, не розповідає історію злетів та падінь The Beatles і не збирається міняти ваш світогляд. Це просто добрий і душевний фільм для тих, хто дуже любить їхню музику й британські романтичні комедії. Це не вершина творчості Бойла і точно не новий «Мільйонер з нетрів», але хороший літній фільм, який дарує приємні емоції.

Часом все, що нам потрібно, – це кохання. А його не купиш ані за які гроші чи перегляди на Youtube.

5397