Рецензія на фільм «Зелена книга» з Вігго Мортенсеном і Махершалою Алі
В дорозі з Тоні і Доном

16 січня 2019,  21:22 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

Комедійно-драматичний байопік «Зелена книга» про подорож двох абсолютно різних людей – видатного піаніста Дона Ширлі й балакучого вишибали Тоні Валлелонги – по американському півдню в розпал расизму та сегрегації виявився темною конячкою цього нагородного сезону, і коли новий фільм Пітера Фарреллі встигла подивитися лише обмежена кількість глядачів (у світовому прокаті він зібрав усього $41,6 млн), на 76-ій церемонії вручення премії «Золотий глобус» картина отримала цілих 3 статуетки і змусила про себе говорити. Чим же ця заснована на реальних подіях історія підкорила глядачів і критиків так сильно, що тепер її вважають головним претендентом на «Оскар» в категорії Кращий фільм?

Режисер Пітер Фарреллі прийшов до слави в 90-х завдяки культовим комедіям «Тупий і ще тупіший», «Я, знову я і Ірен» та «Всі в захваті від Мері», які він зняв разом зі своїм братом Боббі Фарреллі. Після його участі в створенні провальної та вульгарної антології «Фільм 43» і сиквелі «Тупий і ще тупіший 2», що не виправдав сподівання, здавалося, що кар'єра режисера підійшла до сумного фіналу, як раптом він приголомшує світ у новому для себе жанрі біографічної драми і отримує за сценарій до неї «Золотий глобус». Його нове творіння «Зелена книга» відправляє глядача у подорож з двома неймовірними людьми, які долають свої відмінності і стають друзями на все життя всупереч суспільству, що не бажає визнавати таку дружбу.

«– Мій батько казав: “Що б ти не робив, роби це на всі 100%. Коли працюєш – працюй, коли смієшся – смійся, коли їж – їж, як востаннє".»

Події фільму «Зелена книга», названого на честь однойменного довідника для подорожуючих по США за часів сегрегації афроамериканців, де вказані кафе, бари та готелі, куди пускають темношкірих, починаються у 1962-му році в Нью-Йорку. Спочатку нас знайомлять з Тоні Валлелонгою на прізвисько Базікало, італійцем з Бронкса, причому досить стереотипним, але його це абсолютно не хвилює. Він є відмінним викидайлом і може умовити кого-завгодно, але настільки расист, що викидає скляні стакани, після того як з них попили афроамериканці, які прийшли поміняти підлогу в його будинку. У нього є дружина і двоє дітей, яких він дуже любить, тому коли клуб, де він працює, закривається на ремонт, Тоні вирушає на пошуки нової роботи, щоб забезпечувати сім'ю. Люди з фільму «Хрещений батько» пропонують йому хороші гроші за «просту роботу», але Тоні не дурень і не бажає вплутуватися у справи мафії. Він відправляється на співбесіду на місце водія для відомого музиканта, ось тільки заковика в тому, що піаніст Дон Ширлі – темношкірий. Але Тоні, незважаючи на свої расистські упередження, береться за цю роботу, оскільки це чесні і хороші гроші, і вирушає з Доном у тур, що змінить життя обох.

«– Гідність завжди перемагає.»

Драма доктора Дона Ширлі, якого називають одним з найкращих піаністів свого часу і який живе у розкішних апартаментах у Нью-Йорку, заставлених дорогим антикваріатом, полягає в його безмежній самотності, на яку його прирекла сегрегація. Він вже не належить до соціуму звичайних темношкірих в США, які живуть бідно у зв'язку з расизмом, але й білі не приймають його у свої лави через колір шкіри. Так, вони запрошують його на свої вечірки в якості розваги, щоб він зіграв для них, і вони поспілкувалися з ним і потім похвалилися друзям своєю «прогресивністю», але вони ні за що не пустять його в свій туалет «для білих», або в ресторан «для білих», і ні в якому разі не дадуть примірити костюм з вітрини. Складно уявити, якою витримкою треба володіти, щоб витримати такий тур і виступати перед людьми, які тебе вважають за ніщо. Але Дон поїхав на південь, щоб показати і білим, і чорним, що афроамериканці теж можуть досягти висот, і всім варто до цього звикати.

Роль типового італійця Тоні в «Зеленій книзі» виконує датсько-американський актор Вігго Мортенсен, і його незрівнянний виступ у даному фільмі точно недооцінили. Він підкорює з перших хвилин своєї безмежною харизмою і чарівністю, а його вміння знаходити вихід з будь-яких обставин і змінюватися у кращий бік, відкидаючи расизм, – захоплюють і надихають. Всім би такого друга, як його Тоні. Він, звичайно, з'їсть усе, що є у вашому холодильнику, але завжди прийде на допомогу в найскладнішій ситуації. Тому якщо ви досі знаєте Мортенсена виключно по ролі Арагорна з «Володаря перснів», то вам обов'язково варто подивитися на його гру в «Зеленій книзі», а також інші серйозні картини з ним у головній ролі, як «Порок на експорт», «Дорога» і «Капітан Фантастік». Ви відкриєте для себе його абсолютно з іншого, але з не менш прекрасного боку.

Через два роки після свого «Оскара» за драму «Місячне світло» Махершала Алі знову отримує всі нагороди сезону, але тепер за роль Дона Ширлі: у нього вже є «Золотий глобус» за «Зелену книгу», і він точно отримає номінацію на «Оскар», і те, як він підносить свого персонажа, справді вражає. Алі розкриває Дона поступово, показуючи, наскільки він складна і багатогранна людина, що різко контрастує з простим Тоні, який з першої сцени весь як на долоні. І в цьому полягає привабливість їх дуету, і тим цікавіше спостерігати за розвитком їхніх відносин та прийняттям один одного такими, якими вони є насправді.

На додаток зігріває душу зворушливий виступ актриси Лінди Карделліні, яка в «Зеленій книзі» втілила дружину героя Мортенсена Долорес. У неї, на відміну від Мортенсона, дійсно італійські корені, і стиль 60-х їй дуже личить, а наповнені кохання й тепла відносини Тоні і Долорес зігрівають серце кожною присвяченою їм сценою. Листи, які Тоні пише дружині з туру, незважаючи на те, що він зовсім не любить і не особливо вміє грамотно писати, були прекрасні, навіть ті з них, які йому не допомагав складати Дон, оскільки в них відчувалася щирість персонажа, а манера Тоні писати про все підряд неодноразово викликає посмішку і розчулення його прямотою.

«Зелена книга» виявилася вельми несподіваним фільмом від Фарреллі, який майстерно об'єднує тут драму з комедією, чим домагається максимального залучення глядача в те, що відбувається на екрані. Замість гострої драми, яких було вже знято чимало про дискримінацію і расизм, ми отримуємо надихаючу і мотивуючу історію, де всупереч показаним недолікам людського характеру відбувається цілком реальний тріумф добра над злом (адже фільм заснований на реальних подіях, і сценарій до нього допомагав писати син Тоні Нік Валлелонга).

Коли ви прочитаєте опис «Зеленої книги», у вас може виникнути думка про те, що персонаж Мортенсена – жахливий расист, але по мірі його зближення з героєм Алі, він повинен перестати бути расистом і зрозуміти, що темношкірі – такі ж люди, як і білі, і в результаті герої будуть дружити до кінця своїх днів, але тут все набагато складніше. Часом навіть Тоні змінює Дона більше, аніж навпаки. Італієць дає піаністу трохи розслабитись, наприклад, поїсти жирну курку руками в дорогому костюмі, перестати бути снобом (це у Дона такий захисний механізм, але все ж), чи постояти за себе перед білими. До того ж, чекаючи на упереджене ставлення до себе, Дон і сам упереджено ставиться до Тоні. Тоні теж все життя стикався з расизмом з боку інших білих, які не є італійцями і образливо називають вихідців з Італії «макаронниками». Але італійці не були обмежені жорсткими рамками закону, як темношкірі, і могли фізично відповісти тому, хто їх ображав, не потрапивши за це за ґрати або на електричний стілець, тому Тоні все життя й відбивався від тих, хто ображав його чи інших людей в клубі, і виявився Дону дуже до речі. Циніки скажуть, що робив він це виключно через гроші, але якщо погодився він на роботу водієм дійсно через хорошу зарплату, то справжнім другом для Дона Тоні став вже виключно через душевну доброту.

Таким чином Фареллі представляє нам розумне і тонке дослідження проблеми расизму в абсолютно не нав'язливій формі. Він дає глядачеві проїхатися з цією парочкою на південь, поспостерігати за ними, повеселитися з ними, відчути їхнє життя, пережити з ними кілька злетів і падінь і, нарешті, зробити свої висновки щодо суспільства і стереотипів/упереджень/расизму, які живі й донині.

Тому хоча спершу здається, що «Зелена книга» не може бути найкращим фільмом 2018 року, як заявили організатори премії «Золотий глобус» і може незабаром заявити Американська кіноакадемія, але, проїжджаючи з Тоні і Доном місто за містом і проймаючись до них величезною симпатією, яку викликав далеко не кожен персонаж з провідних фільмів минулого року, розумієш, що творіння Фарреллі – безумовно відмінне кіно незалежно від року випуску і варте вашої уваги.

На додаток комедійна драма «Зелена книга» – один з кращих фільмів жанру роуд-муві, причому всіх часів, а її ідеальний фінал у ніч Різдва робить байопік Фарреллі потенційною різдвяною класикою в дусі картини «Це дивовижне життя».

6800