Рецензія на мультфільм «Монстри на канікулах 3»
Дракула їде в круїз

11 липня 2018,  18:54 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

Сотня років важкої роботи без відпустки перетворить будь-яку людину або вампіра на втомленого і ледве рухливого зомбі. Щоб цього не сталося з її батьком Дракулою, що цілодобово піклується про те, щоб всі постояльці трансільванського готелю були щасливі, турботлива Мевіс вирішує відправити його і всю родину з друзями-монстрами в незабутній круїз на розкішному лайнері, якому позаздрив би будь-який «all inclusive».

Після комерційного успіху «Монстрів на канікулах 2», який став найприбутковішим мультфільмом студії Sony Pictures Animation, Генндій Тартаковський відразу взявся за роботу над третьою частиною пригод Дракули і його зграї, і от майже через три роки вони всі разом їдуть в круїз. У порівнянні з сіквелом «Суперсімейки», який глядачі чекали 14 років, «Монстри на канікулах 3» прибули на екрани просто блискавично, але разом з тим в Sony не було достатньо часу, щоб зробити щось по-справжньому видатне, і історія Дракули остаточно перетворилася на мейнстрімний продукт для збору грошей.

За натхненням для нового мультфільму Тартаковський вирішив звернутися до того ж Брема Стокера, у якого знайшов ідеального лиходія для свого протагоніста Дракули – легендарного мисливця на монстрів Абрахама Ван Хельсінга. Ні, не того, якого у 2004 році зіграв Г'ю Джекман, а вельми вгодованого, злого і крикливого блондина з шаленою зачіскою у вигляді двох рогів і арсеналом великих стволів (якщо б мультфільм не був дитячим, Дракула б точно зазначив, що Ван Хельсінг щось намагається компенсувати). Багато років мисливець намагався вбити трансільванського графа і його друзів, але безуспішно, адже Дракула – хороший хлопець і головний герой, а у дитячих мультиках перемагають саме такі персонажі.

На борт шикарного корабля веселу компанію доставляють авіалінії Gremlin Air, поїздку на яких ви не забудете. Це чудовий комедійний епізод, чи не найкращий у всьому мультфільмі, і навіть шкода, що після ці божевільні гремліни більше не з'являються на екрані. Зате на кораблі зустрічаються офіціанти-риби з людськими ногами (фантазія творців франшизи не перестає дивувати і шокувати) і чупакабра (з дуже чорним жартом про козу). Капітаном лайнера є чарівна Еріка, і її перша поява в білому костюмі змушує Дракулу знову відчути дзинь. Якщо ви раптом забули, то дзинь – це не те, що ви подумали (це ж дитячий мультфільм!), а незбагненна любов з першого погляду. Вона буває лише раз у житті, але Дракулі пощастило, і він знайшов ще одну велику любов після мами Мевіс. Ось тільки глядачам занадто швидко розкривають, що Еріка є правнучкою того самого Ван Хельсінга, який присягнувся знищити всіх монстрів. А могла б бути інтрига.

Поки монстри насолоджуються своєю відпусткою на заздрість глядачам в залі, подорожуючи з Бермудського трикутника в загублену і знайдену Атлантиду (без Аквамена, але з гігантським співаючим кракеном), пірнають з аквалангами, катаються на акулах, загоряють під місяцем і ходять на побачення, Еріка та її жалюгідний, але все ще живий прадідусь Абрахам будують великі плани щодо знищення всіх, хто не людина. Загалом, надихалися вони філософією Гітлера, а вона, як відомо, ні до чого доброго не приводить. Як раптом Еріка починає помічати, що Дракула і монстри не такі вже й погані (а дуже навіть хороші на відміну від її божевільного і жорстокого прадіда)... Вона теж відчуває дзинь і закохується в Дракулу, а любов (і макарена) в кінематографі перемагає все. Навіть суперзброю. До речі, голосом капітана Еріки в українському дубляжі стала ведуча «Орла і решки» Леся Нікітюк, і їй дуже підійшов цей злочинний образ.

Маленьких дітей третя пригода Дракули повеселить, а ось дорослим «Монстри на канікулах 3» можуть здатися досить інфантильними і занадто мелодраматичними. Тартаковський вирішив одружити всіх персонажів франшизи, через що далеченько пішов від пригодницької комедії в плоску мелодраму (закоханий Дракула часто виглядає повним ідіотом). Навіть малюк Денніс, який є уособленням головної аудиторії мультфільму, каже в кінці, що йому ще рано думати про всякі дзинь, але по суті любов-морков є головною темою «Монстрів на канікулах 3». Тим не менш фінальна битва з усіх сил намагається компенсувати сентиментальність оповідання і робить все для того, щоб глядачі пішли з залу з поліпшеним настроєм, пританцьовуючи макарену.

Загалом, не будьте Ван Хельсінгами, не судіть монстрів за кількістю їх очей і щупалець, адже за всіма їх іклами і шипами може ховатися добре серце, яке шукає любові. За такий посил можна трохи прикрити очі на недоліки «Монстрів на канікулах 3». Треба ж на щось повести дітей в кіно, раз вони вже подивилися «Суперсімейку 2», а до кінця літніх канікул залишилося ще півтора місяця.

12622 

Написати коментар

Написати коментар...
Написати коментар...

Читайте також: