Рецензії на (2015)

Рецензія на фільм «Маленький принц»
Хлопчик, який не хотів дорослішати
27 листопада 2015,  15:59 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

Одного разу один інопланетний маленький хлопчик засумував, йому набридла його рідна крихітна планета – яка і не планета зовсім, а астероїд – і полетів він подорожувати по далеких місцях, зустрічаючи наддивних дорослих, зайнятих своїми важливими справами і не помічаючих краси навколишнього світу. Але потім він зустрів у пустелі Пілота, і змінив його життя.

Незвичайна казка Антуана де Сент-Екзюпері «Маленький принц» вимагає не менш незвичайного підходу до її втілення на екрані, і режисер Марк Осборн з його умінням показати душу історії чудово це розумів, і тому взяв і зняв не менш винятковий мультфільм.

«- Самого головного очима не побачиш, його можна побачити лише серцем.»

Просто перенести на екран події «Маленького принца» –  занадто прямий і нудний підхід до цієї казки, тому Осборн зволів піти іншим шляхом. Він знайомить глядача з сучасною Маленькою дівчинкою, чиє життя вже розписане по хвилинах. Їй треба стільки всього зробити, щоб стати нарешті повноцінним і корисним членом суспільства. Але тут в її житті з'являється вельми незвичайний друг, дивакуватий дідусь-пілот, який живе по сусідству. Він розповідає їй одну казку про маленького хлопчика, який залишив свою Троянду і відправився в тривалу подорож по Всесвіту. І по мірі того, як дівчинка дізнається історію, її серцю відкриваються всі ті прості, але такі важливі істини, які тільки може відкрити для себе читач, пізнаючи «Маленького принца».

Важливі і захоплюючі фрагменти самої казки раз у раз постають на екрані у вигляді чудової мальованої мультиплікації, створеної в стилі тих самих малюнків, які можна знайти на сторінках книги Антуана де Сент-Екзюпері. Цей Маленький принц з усією його наївністю і чистотою душі, притаманною лише дітям, тут саме такий, яким його уявляєш.

Що ж до Дівчинки і Пілота, то історія їхньої дружби – одна і найзворушливіших речей, показаних в кіно у цьому році. І те, як з допомогою головної героїні Осборн продовжує історію Маленького принца, дійсно приголомшливо, хоча і значно збільшує хронометраж мультфільму. Ось справжня боротьба дитини за своє дитинство і свої мрії, які не повинні бути забуті.

В оригінальній американській озвучці мультфільму можна почути голоси таких акторів, як Джефф БріджесРейчел МакАдамсМаріон КотійярДжеймс ФранкоБенісіо Дель Торо, а самого Принца тут несподівано озвучив Пол Радд. Український дубляж нехай і не зібрав подібне суцвіття, але в наших кінотеатрах ви почуєте в «Маленькому принці» голоси Олега Скрипки і Сергія Притули, які озвучили Лисицю і Змія.

Своєю атмосферою «Маленький принц» деколи нагадує чудову короткометражку Осборна «Ще», номіновану в 1999 році на «Оскар». До речі, наполегливо рекомендую її подивитися. Маленький шедевр. Ці два мультфільми нічим не пов'язані, але у них є якась загальна тема прагнення вирватися із замкнутого кола сірих буднів і додати в свій світ фантазії і фарб.

Ця кінокартина, як і казка, розбиває і одночасно зцілює серце. Марк Осборн з притаманною йому віртуозністю знову приносить у наш світ значну краплинку яскравості, доброти і любові. Його «Маленький принц» викликає масу емоцій, і є хороший шанс, що при перегляді по вашим щокам покотяться сльози, адже у кожного є такий друг, який був нам дорогий, але якого ми втратили на життєвому шляху.

Обов'язково дивитися дітям, щоб не припиняти мріяти і вірити, а, особливо, дивитися дорослим: тим, хто вже встигли забути про своє дитинство, і тим, хто все ще пам'ятають, як літали на інші планети на невеликому літаку.

У цьому році вийшло чимало різних і цікавих мультфільмів від найвідоміших кіностудій, але серед них найбільше зворушив «Маленький принц» зі своїм величезним серцем. Тепер для мене це безумовно кращий мультфільм 2015 року. Спасибі, Марк Осборн.

Ми всі колись подорослішаємо, забудемо багато чого з того, про що мріяли, коли були дітьми. Але «Маленький принц» завжди буде поруч, щоб нагадати нам про те, що з самого дитинства живе в глибині нашого серця.