Рецензія на серіал «Шерлок»
Назад у світ Артура Конан Дойла

4 січня 2016,  19:26 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

Вікторіанським Лондоном розгулює дама у вбранні нареченої, яка забрала разом з собою на той світ чоловіка. Тільки на цьому злочини не закінчуються, і ось вже привид у вінчальній сукні тримає в жаху все місто і забобонний Скотленд-Ярд. Але у справу вступають легендарний детектив Шерлок Холмс і його вірний напарник доктор Ватсон, гра почалася...

Сценаристам і головним вигадникам сучасного хіта під назвою «Шерлок» Стівену Моффату і Марку Гейтіссу не сиділося спокійно після того, як їм вдалося закінчити 3 сезон одним з найбільш інтригуючих кліффхенгерів, які їм тільки доводилося придумувати. Але, перш ніж відповісти на головне питання «Чи повернувся Моріарті?», вони відправляють нас у 1890-і, у часи творця легендарного детектива Артура Конан Дойля, пропонуючи поглянути, якими були б пригоди добре відомих нам героїв в цьому зовсім іншому світі.

У всіх нас є минуле, Ватсон. Примари. Це тіні, які визначають наш кожен сонячний день.

Починаючи з початку, «Потворна наречена» не позбавляє шанувальників задоволення побачити деякі зі сцен, що давно запам'яталися, обіграні під новим вікторіанським ракурсом, а потім йде далі, закидаючи містера Холмса і доктора Ватсона у шалений вир містичних подій, які вони намагаються пояснити і розкрити. Подумаєш, по місту бігає привид озлобленої нареченої і вбиває чоловіків. Парочку, що розплутала загадку собаки Баскервілів, таким не збентежиш. Бенедикт Камбербетч і Мартін Фріман зі своєю неймовірною хімією майстерно довели, що їх Шерлок і Джон цілком могли б існувати не тільки в сучасному Лондоні, а й відмінно вписалися б у його вікторіанський період. Ці персонажі нехай одягнені в інші костюми, але по суті залишилися тими ж людьми, що і у версії 21-го століття, якими ми їх знаємо по серіалу, тому можна сміливо заявити, що незважаючи на різні відходи від першоджерела, вони все-таки вийшли дуже канонічними.

Я – ваша домогосподарка, а не засіб для зв'язки сюжету!

Побачити в костюмах того часу нас не позбавляють можливості і другорядних персонажів, які стали невід'ємною частиною світу бібісішного «Шерлока». Місіс Хадсон в блискучому виконанні Уни Стаббс висловлює весь біль своєї книжкової героїні, Руперт Грейвз зіграв більш скромну і, в зв'язку з тим часом, піддану забобонам версію свого Лестрейда, а Лу Брілі впізнати тут зовсім не просто. Зате її Моллі Хупер, навпаки, вдається показати свою більш стійку сторону. Та й Мері не пасе задніх. Вже з нетерпінням хочеться побачити, як чудова Аманда Аббінгтон буде продовжувати допомагати своєму чоловікові і його «несносному компаньйону з сумнівною мораллю», як він сам себе назвав, в їх небезпечних пригодах після того, як її Марія народить. Що ж стосується найрозумнішого Холмса на ім'я Майкрофт у виконанні Гейтісса, то його вікторіанський спосіб є однією з підказок того, чого варто чекати від сюжету далі (хоча, ви можете чекати чого завгодно, а сюжет «Шерлока» все одно витворить щось надзвичайне).

І з поверненням Ендрю Скотта, за яким справді скучили шанувальники. Поява Моріарті в «Його останній обітниці» показала, що навіть його смерть не заважає сценаристам успішно вплітати цього лиходія в оповідання, тому його повернення було невідворотнім. Це занадто шикарний психопат, щоб його запросто відпустити з серіалу. Хоча тепер його роль піддалася істотним змінам, Моріарті став чи не однією з невід'ємних частин історії і самого Шерлока, дозволяючи поглиблювати головного героя в психологічному плані і пропонуючи нам деколи такий цінний погляд на події очима психопата.

Саму наречену Емілію Риіолетті в серії втілила Наташа О'Кіфф, яку ви раніше могли бачити в серіалах «Покидьки» і «Гострі козирки». З неї вийшла дуже кривава леді, і цей божевільний погляд зробив місіс Ріколетті справжньою героїнею жахів.

Ти – Шерлок Холмс. Одягни чортов капелюх.

Готична атмосфера, вікторіанська Англія, улюблені актори в костюмах демонів, що зірвалися з ланцюга і переслідують Холмса і Ватсона, а також безліч відсилань до творів Конан Дойля і фрази у фірмовому стилі серіалу з його тонким гумором, які тут же можна розібрати на цитати... Ось, як потрібно починати Новий рік!

Режисером «Потворної нареченої» став Дуглас Маккіннон, який працював з Моффатом над серіалом «Доктор Хто» і його останнім різдвяним спецвипуском. І вийшло у них щось і на правду в стилі «Початка» Крістофера Нолана, коли реальність і ілюзія так тісно переплітаються між собою, що не знаєш, куди занесе героїв наступний сюжетний поворот. Будучи також якоюсь казково-фантасмагоричною передісторією до 4 сезону, «Потворна наречена» розгвинчує кілька теорій щодо того, що нас чекає попереду, частково розставляючи крапки над «і» і натякаючи на нові сюрпризи і загадкові таємниці, які високофункціональному соціопату і його докторові лише належить розкрити в майбутньому. Що ж, чекати залишилося... не так вже й довго. Подумаєш, 2017 рік не за горами, правда?..

Нехай її обличчя спотворене гримом, вона одягнена у вбрання нареченої і наспівує любовну пісеньку, Шерлока Холмса і доктора Ватсона не обдуриш такими трюками. Адже мерці не повертаються з того світу. Крім, звісно, самого Шерлока.

1863