У Парижі представлять нову українську стрічку «Подвійний іммельманн» від Ірен Роздобудько

17 квітня 2022,  21:56 | Новини фільмів

Створену за підтримки Держкіно стрічку Віри Яковенко «Подвійний іммельманн» покажуть у Парижі на «Зустрічах навколо сучасного українського кіно» від Університету Сорбонна та дослідницького підрозділу THALIM Національного центру наукових досліджень Франції CNRS, що відбудуться наступного тижня.

Показ фільму та дискусія з режисеркою відбудуться 18 квітня в паризькому кінотеатрі Reflet Médicis. 19 квітня в межах «Зустрічей навколо сучасного українського кіно» відбудуться також презентація та покази дипломних робіт випускників КНУТКіТ імені І. К. Карпенка-Карого та круглий стіл пам'яті литовського режисера Мантаса Кведаравічюса, який загинув у заблокованому Маріуполі.

У дебютному фільмі Віри Яковенко «Подвійний іммельманн» російсько-українська війна, що почалась у 2014 році, виступає тлом, каталізатором дій героїв. Ця кінодрама розповідає про те, як після падіння українського літака члени екіпажу опиняються на окупованій території на Донбасі і змушені самі вибиратися звідти, для чого їм доведеться провернути «подвійний імельман» зі своїм життям.

Стрічка безоціночно показує процеси, які виникли у суспільстві серед мешканців «сірої зони», які зіткнулись із новою реальністю і намагаються пристосуватись до життя у нових умовах. Зіткнення віч-на-віч із «ворогом» – представниками української сторони – породжує прагнення до пізнання, яке йде у розріз із телевізійною пропагандою та викликає в одних поштовх до людяності, розуміння та переосмислення, а в інших – жагу до використання безмежної влади, здирництво та втрату моральних цінностей заради власної вигоди.

За словами авторів фільму, образ «Подвійного іммельманну» як небезпечного прийому вищого пілотажу – це алегоричне вираження тих непростих процесів, які проходять і громадяни, і сама країна, і надмета цього віражу «до точки повернутись і людиною лишитись».

Фільм знято за сценарієм Ірен Роздобудько, який у 2020 році посів перше місце у Міжнародному літературному конкурсі «Коронація слова» в номінації «Кіносценарії».

Ролі у стрічці виконують Лариса Руснак, Істан Розумний, Ксенія Баша, Наталія Ярошенко, Володимир Ямненко, Наталія Скрябіна та інші.

Продюсерами «Подвійного іммельманну» виступають Олексій Пантелєєв, Ольга Пантелєєва, Роман Негрієнко. Виробництвом фільму займалася кінокомпанія Eidetic Pictures за підтримки Державного агентства України з питань кіно.

536 

Написати коментар

Написати коментар...
Написати коментар...