У Маріуполі загинув литовський режисер-документаліст Мантас Кведаравічюс

3 квітня 2022,  18:45 | Новини зірок

Відомий литовський режисер Мантас Кведаравічюс, який у 2016 році зняв фільм «Маріуполіс», трагічно загинув у заблокованому російськими військами Маріуполі, де він документував життя міста-героя під час війни.

Кведаравічюс, якому було 45 років, уже давно висвітлює життя маріупольців, чиє рідне місто опинилося під ударом ще на початку гібридної російської агресії у 2014 році, коли росія розпочала війну на Донбасі та окупувала частину Донецької та Луганської областей.

Дізнавшись про героїчну історію Маріуполя, який кілька місяців у 2014 був під російською окупацією, поки його не звільнила українська армія, Кведаравічюс вирушив туди у 2015 році, щоб зняти про нього документальне кіно, що отримало назву «Маріуполіс» і було представлено в рамках Берлінського кінофестивалю. Фільм був копродукцією Литви, Франції, Німеччини та України.

Після повномасштабного російського вторгнення, що почалося 24 лютого, Кведаравічюс знову вирушив до Маріуполя, щоб задокументувати всі злочини армії рф і показати світові масштаби руйнувань та звірств.

Офіційно підтверджено, що Кведаравічюса було вбито російськими окупантами в блокадному Маріуполі 2 квітня. Він загинув «з камерою в руках», так і не встигнувши завершити свій проект.

Литовський документаліст був лауреатом Берлінського кінофестивалю, а також міжнародних кінофестивалів у Вільнюсі, Любляні, Таллінні та Белграді.

Висловлюємо наші щирі співчуття рідним та близьким режисера.

Вічна слава хороброму герою!

866 

Написати коментар

Написати коментар...
Написати коментар...

Читайте також: