Рецензія на фільм «Мулан»
Знайди свою внутрішню силу ці

10 вересня 2020,  02:50 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

Наприкінці 90-х студія Disney вкотре підкорила серця глядачів будь-якого віку, випустивши на екрани надихаючий мультфільм «Мулан», що розповідав про молоду жінку, яка переодягається чоловіком і вступає до армії замість свого хворого батька. Наполегливо тренуючись, вона стає великим воїном і рятує свою країну та Імператора від жорстоких кочівників, по ходу справи розбиваючи в пух і прах всі стереотипи щодо ролі та місця жінки в суспільстві і майстерно даючи сексизму під дих. Звичайно, що діснеївська машина рімейків просто не могла пройти повз історію Мулан, і ось через 22 роки після прем'єри мультфільму на великі екрани (деяких країн) виходить його художній рімейк. І, як не дивно, він дуже сильно відрізняється від оригіналу.

Сценарний цех Disney і режисерка Нікі Каро вирішили привнести в сюжет мультфільму «Мулан» декілька нібито «невеликих» змін, і в результаті вийшов фільм, який складно назвати класичним діснеївським римейком. Перед нами нове переосмислення легенди про відважну китайську дівчину-воїна Мулан, яка налічує близько 1 500 років, і це переосмислення швидко здивує глядачів, охочих побачити перезнятий покадрово мультфільм з живими акторами, милим дракончиком Мушу, що викрав серця багатьох глядачів, і культовими піснями. Оскільки ні Мушу, ні пісень тут не буде. Та й історія самої Мулан пережила деякі зміни.

Якщо в мультфільмі Хуа Мулан жодного разу не тримала меч в руках до свого приходу в армію, то рімейк показує, що непосидюча Мулан займалася в полі з самого раннього дитинства, але робила це в таємниці, оскільки її консервативне село було налаштоване проти того, щоб дівчатка бігали й билися на мечах. Дівчаток готували виключно до однієї ролі – ролі покірної дружини, яка до смерті повинна тихенько прислужувати своєму чоловікові. А серце Мулан, як ви прекрасно знаєте, не лежить до того, щоб просто стати чиєюсь дружиною та прислугою. Тому вона бере меч і обладунки батька і відправляється в армію під виглядом його сина Хуа Цзюня, ризикуючи життям заради того, щоб врятувати свого хворого батька. І там їй належить не тільки пройти різні випробування під час важких тренувань, а й зробити доленосний вибір між тим, щоб і далі прикидатися Цзюнем, і тим, щоб нарешті прийняти себе і заявити про себе в армії як про Мулан. Незважаючи на наслідки.

Актриса Лю Іфей ідеально підійшла на роль Мулан, показавши на екрані сильну і незалежну героїню, яка не боїться кидати виклик суспільству та з кількох прийомів меча може підкорити глядача, але, на жаль, участь цієї актриси в рімейку могло коштувати йому і зборів, і рейтингів. Багатьох обурило, що Іфей підтримувала жорстокі методи китайської поліції під час розгону протестуючих в Гонконзі, і це стало причиною руху в соцмережах, який закликає бойкотувати «Мулан». Підтримавши поліцію, а не побитих протестуючих, актриса створює різкий контраст зі своєю ж героїнею, яка кидає виклик несправедливості суспільства, що робили й учасники протесту в Гонконзі. Тому як актриса зіграла вона тут дуже переконливо, віддаючи ролі Мулан всі свої сили та в багатьох сценах витягуючи даний рімейк на своїх плечах, а ось захоплюватися Іфей як людиною тепер складно. Таке ось виходить протиріччя після перегляду «Мулан». Для порівняння, це якби українська актриса спочатку підтримала силовий розгін Майдану, а потім би знялася в кіно в ролі видатної української героїні.

Головним чоловічим персонажем мультфільму був командир Лі Шанг, який згодом став любовним інтересом Мулан, але в світлі руху #MeToo сценаристи вирішили розбити для рімейка його на двох персонажів: командира Тунга (Донні Йен) та рядового солдата Хунхуея (Йосон Ань), який є рівним Мулан за рангом. Щоб в симпатії між Хунхуеєм та Мулан ніхто не побачив зловживання владою, як це іноді трапляється в реальному житті. Але, хоча з цієї парочки рівних за рангом виходить досить мила парочка, і між акторами існує хімія, мені здається, що сценаристи набагато краще б змогли підтримати рух #MeToo, якби в рімейку все-таки був командир Шанг, і коли у нього з'явилися б почуття до Мулан, то вони б з головною героїнею відкрито обговорили це питання, включаючи їхні різні ранги та службову субординацію, показавши таким чином, що чоловік з більшою владою може і повинен діяти правильно в таких ситуаціях, не користуючись при цьому вразливістю підлеглої. Крім того в тій сцені, де командир Тунг говорить Мулан (коли вона була Цзюнем), що він посватає її (його) зі своєю дочкою, це як раз є зловживанням влади, адже Мулан не може відмовити йому, боячись накликати на себе гнів свого командира. Так що виходить, що сценаристи думали, як уникнути такого конфлікту начальника/підлеглої, і все одно в одній сцені його прописали, не надавши цьому особливого значення.

Але найяскравішим новим персонажем рімейка виступає не Тунг і не Хунхуей, а могутня відьма Сянь Лан (Гун Лі), якої не було в мультфільмі. У рімейку вона виступає одним з двох антагоністів, допомагаючи злому кочівнику Борі Хану (Джейсон Скотт Лі) в його бажанні помститися Імператору (Джет Лі) за смерть свого батька. Незважаючи на всю свою силу, Лан є вигнанкою в суспільстві і змушена підкорятися дикому кочівнику, який їй не рівня, щоб бути з людьми і отримати свій куточок в цьому жорстокому світі, коли Імператор буде переможений. Так що нехай вони з Мулан і борються за ворогуючі армії, у них дуже багато спільного – їх обох суспільство відкидає та змушує відмовлятися від своєї внутрішньої сили ці, якщо вони хочуть бути прийнятими і любимими й жити зі своєю родиною. А відносини Лан і Мулан, побудовані за ті декілька сцен, й узагалі є одним з кращих нововведень рімейка.

Також заглиблюючись в китайську історію і культуру, Каро додала в квест Мулан тему про пошуки ці (чі), яка пронизує весь рімейк. У контексті деяких фантастичних подій, показаних на екрані, багато західних глядачі сприймають ці як якусь суперздібність, що робить Мулан не звичайною жінкою, яка тяжко працювала, щоб стати великим воїном, а обраною, надлюдиною/відьмою з суперсилами від природи, через що й критикують рімейк, але якщо звернутися до китайської філософії, то ці – це життєва енергія будь-якої живої людини, її духовна сила, якщо можна так сказати. Вона є не тільки у Мулан і Лан, не тільки у відьом чи надлюдей, ці є всередині кожного з нас, кожної жінки, кожного чоловіка, і кожен з нас може її звільнити в собі. Тобто знайти і прийняти справжнього себе, чий голос ніхто не зможе заглушити, як на початку усі намагаються заглушити голос і характер Мулан. Так що по суті рімейк Каро є надихаючою історією про те, як одна дівчина відкриває в собі і приймає свою ці, скидаючи при цьому маску, яку носила перед оточуючими, і в цьому вона знаходить свою силу, що і робить її однією з найвеличніших героїнь Китаю .

Фільм показує через Мулан, що кожна з нас може досягти висот, якщо буде вірна своєму серцю і не боятиметься бути справжньою собою. І не важливо, чи вмієте ви кидати ногою спис, як Мулан, чи ні. Суть і сила цієї героїні не в крутих і видовищних бойових навичках, які тут межують з фантастикою, а в силі духу, вмінні кидати виклик своєму страху й продовжувати рухатися вперед. Рімейк говорить про те, що кожна людина є великою, поки вона залишається вірною собі та своїм близьким. І про те, що жінки є такими ж великими, як і чоловіки. І про те, що жінка може очолити армію чоловіків. Як це робить на екрані Мулан. А усі фантастичні аспекти рімейка – це просто красива метафора для великого екрану.

З казкового мультфільму з веселим гумором та піснями в кращих традиціях Disney історія Мулан в руках режисерки Каро перетворилася на серйозну військову драму з масштабними батальними сценами, знятими в традиціях не стільки голлівудського, скільки китайського кінематографа, що помітно під час кожної бійки та кожної битви. Тому якщо ви хочете побачити ту саму Мулан з піснями і танцями (і з Мушу) й не готові до серйозної китайської драми, то краще передивіться мультфільм. А на цю «Мулан» потрібно йти з готовністю познайомитися з історією легендарної героїні з чистого аркуша, оскільки між мультфільмом та рімейком існує величезна кількість відмінностей. Звичайно, мультфільм назавжди залишиться шедевром, який підкорив наші серця, і рімейк, як би не старався, ніяк не зміг би його перевершити. Але це не робить фільм Каро поганим. Це інша історія Мулан, але вона знята добре і з душею.

І якщо ви дійсно вважаєте, що найкращим героєм мультфільму «Мулан» є Мушу, то даний рімейк вам теж дивитися не варто. Оскільки тут головною героїнею з першої і до останньої секунди фільму є Мулан. Вона не сипле жартами і не схожа на милого маленького дракончика, який прийшов, щоб вас потішити чи викликати розчулення. Вона – відважна молода жінка, яка прийшла до армії, щоб врятувати свого батька, свою родину та Імператора. Прийшла, щоб надихнути ще одне покоління маленьких дівчаток, яких вчать сидіти тихо і мовчати, коли всередині них горить яскравий вогонь. І за це їй величезне спасибі. Спасибі від тієї маленької дівчинки, яку надихнув бути собою ще той самий мультфільм у 1998 році.

Деякі великі історії і деякі великі герої з часом забуваються, стираються з пам'яті людства. Але не історія великої героїні Мулан, яка продовжує жити і надихати людей по всьому світу вже півтора тисячоліття. Надихати своєю відвагою бути справжньою собою, що б там не говорили оточуючі.

12366