Рецензія на фільм «Агент Лев»
Божевільна місія Дені Буна

23 липня 2020,  01:10 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

Комедійний актор Дені Бун є для сучасної Франції кимось на кшталт Луї де Фюнеса або П'єра Рішара. Він знімає і знімається в різноманітних комедіях, які часто завершуються непередбачуваним фіналом, і в нове кінодесятиріччя вирішив увірватися, зігравши пародію на Джеймса Бонда в комедії Людовика Кольбо-Жюстена «Агент Лев». Чи зможе його відчайдушний секретний агент підкорити ваше серце цього спекотного літа?

Починається «Агент Лев» епізодом в дусі Бондіани з видовищною бійкою головного героя та його коханої з цілою армією найманців в дорогому ресторані у висотці в Дубаї, та й сам герой дуже схожий тут своїми звичками на агента 007. Але незабаром глядач дізнається, що зараз Лео Мілан, відомий як агент Лев, є пацієнтом у французькій психіатричній лікарні, де ніхто не вірить в те, що він вже не раз повертався з найнебезпечніших операцій в різних куточках світу. Поки наречену його лікаря не викрадає банда в масках мавп. І тоді агент Лев отримує шанс довести йому, що він дійсно той, за кого себе видає.

— Вихід – це питання стану духу.

Якщо агент Лев запрограмований на успіх на 89,3% (тому що 100% – це нереалістично), володіє різними мовами і видами зброї й жити не може без екстриму і вибухів, то його лікар Роман – повна його протилежність. Але кохання надає йому сил, і ось вже ця відчайдушна парочка здійснює божевільну втечу з психлікарні і відправляється вистежувати викрадачів. Звичайно, на шляху до нареченої лікаря Луїзи, яка виявляється колишньою хакеркою з дюжиною фальшивих паспортів, Лео і Романа чекатимуть погоні, польоти, допити, бійки та інші шпигунські пригоди, яких другому точно вистачить на ціле життя вперед.

Фільм «Агент Лев» відповідально підходить до того, щоб висміяти звичний пафос шпигунів, які рятують світ на великому екрані, так що самовпевненість Лео, його сліпа віра в свою невразливість, а також нездорова одержимість жінками (вірніше, їхніми грудьми) доведені тут до абсурду. Адже по суті у Бонда теж серйозні проблеми з егоцентризмом і відносинами з протилежною статтю, але Бондіана завжди подає це як його чарівну рису, аніж ту, через яку він ніби застряг в підлітковому віці. А ось «Агент Лев» не боїться це все показати з точки зору психіатричного аналізу. І при цьому головний герой все одно підкорює своєю добротою і чарівністю.

Компанію незрівнянному Буну тут складає актор Філіп Катрін. Він, звичайно, не Кад Мерад, з яким Бун часто грає в дуеті, проте і у нього є свої смішні моменти, які змусять вас сміятися на повний голос. Та й на прикладі свого скромного і боязкого лікаря Катрін показує, що героєм може бути кожен, якщо бути сміливішим і боротися за тих, кого любиш. І так на наших очах народжується відмінний комедійний дует з агента Лева та агента Левеняти.

Кольбо-Жюстен зняв легкий літній комедійний екшен, який піднімає настрій в цей непростий час і вчить багатьом шпигунським речам: не довіряти фургонам флористів, що «скритність – це для лузерів», а також знаменитому «удару лева», якому далеко до кінематографічних бойових навичок Бонда, але він точно знешкодить противника за дві секунди. Так що беріть на замітку для самооборони. А паралельно з пригодами Лео і Романа нам показують справжнє кіно про пограбування Банку Франції, у сховищі якого лежать майже 2,5 тисячі тонн золота, куди колишні «друзі» втягнули Луїзу. Так що при перегляді точно нудно не буде.

Якщо ви любите смішні пародії на шпигунські фільми, то «Агент Лев» безумовно буде вам до смаку. І нагадає, що ніколи не варто впадати у відчай і що завжди можна придумати вихід навіть із найбільш безнадійної ситуації.

3072