Рецензія на фільм «Термінатор: Фатум»
Повернення справжньої Сари Коннор

31 жовтня 2019,  01:49 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

У 1997 році на нашій планеті повинен був настати Судний день: велика частина населення була б знищена, а владу у світі захопив би штучний інтелект Skynet. На щастя, Сара Коннор разом зі своїм сином Джоном і термінатором T-800 змогла це зупинити. Людство було врятовано, але не остаточно. Активний розвиток технологій і поява іншого штучного інтелекту створює нову загрозу масштабного конфлікту між людьми і машинами, і ось над планетою вже нависає новий кіберапокаліпсіс. І щоб його зупинити, світові знову потрібна Сара Коннор.

Чотири роки тому Голлівуд вже намагався відродити франшизу «Термінатор», знявши провальний у всіх сенсах п'ятий фільм «Термінатор: Генезис», який не врятував ані Арнольд Шварценеггер, ані Емілія Кларк. Але залишити цю історію в спокої, оскільки краще фільму «Термінатор 2: Судний день» зняти сиквел просто неможливо, ніхто не збирався. За шостий фільм, який отримав назву «Термінатор: Фатум», взявся режисер «Дедпула» Тім Міллер, а в якості сценариста та продюсера вирішив повернутися сам Джеймс Кемерон. Але, забігаючи наперед, зняти нову класику у них не вийшло.

Центром історії шостого розділу Термінаторіади знову стає порятунок однієї дівчини від термінатора, який прийшов з майбутнього, щоб знищити її і позбавити людство надії на виживання у війні з машинами. Цією дівчиною стає Даніела Рамос (Наталія Рейес) з Нью-Мексико. За її душею з майбутнього переноситься нова модель термінаторів Rev-9 (Гебріел Луна), який створений за допомогою нанотехнологій і нагадує останній костюм Залізної людини, тобто здатний адаптуватися і змінювати форму заради більшої ефективності. Його традиційно неможливо вбити, але той поганий термінатор T-1000 з другої частини, якого грав Роберт Патрік і який був створений з «рідкого металу», в принципі має такі ж характеристики (хіба що тільки не може розділятися на двох). Так що творці вирішили нічого особливо не винаходити, а просто модернізувати цю знамениту історію заради нової каси.

Щоб захистити Дані від термінатора, з майбутнього також прибуває Грейс (Маккензі Девіс). Грейс є аугментованою людиною, тобто під час війни з машинами вона отримала смертельні рани, і лікарі майбутнього її реанімували та вдосконалили за допомогою останніх технологій. Грейс готова на все, щоб Дані вижила, володіє сталевим характером і великими яйцями (пробачте мій французький, але персонажі і самі не гребують матюкатися в даному фільмі), і коли вона кидається на термінатора з підручними засобами на початку цієї глави – це одна з кращих бійок франшизи. В даному плані Міллер дуже постарався дати нам першокласний екшен, а деяким його сценам позаздрив би сам Майкл Бей.

Але будемо відверті, ми всі йдемо на «Термінатор: Фатум» не заради нових героїв, якими б класними вони не були, а заради повернення на великий екран справжньою Сари Коннор у втіленні легендарної Лінди Гемілтон (прости, Емілія, але ця роль ніколи не була твоєю). І ця жінка повертається з вибухом у всіх сенсах. З часів виходу «Термінатора 2» пройшло вже 28 років, але її Сара Коннор досі перебуває в п'ятірці найвеличніших героїнь кінематографа і навряд чи колись звідти піде. Та сцена, де вона прибуває на міст і розбирається з термінатором за допомогою базуки – це саме те, чого від неї очікуєш. Мати опору у всій своїй бойовій красі. Ось тільки її возз'єднання зі старим знайомим T-800, якого грає Арні, проходить трохи не так, як хотілося б, але не переживайте, у них буде кілька класних моментів, коли вони будуть битися пліч-о-пліч у фінальній битві з тим невбиваним термінатором нового покоління.

Якби це була оригінальна історія чи хоча б перший фільм з часів «Термінатора 2», то екшену «Термінатор: Фатум» можна було б поставити досить високу оцінку, оскільки він зроблений якісно, ​​але по суті це нова версія все тієї ж відомої нам історії про термінаторів і дівчину, від якої залежить доля руху опору в майбутній війні з машинами. Тут все побудовано на ностальгії за славою «Термінатора 2», включаючи діалоги. Оскільки єдиними фразами героїв, що запам'ятовуються, буде все те ж: «I'll be back».

Незважаючи на те, що до створення даної частини франшизи доклав руку сам Кемерон, в перші п'ять хвилин фільм Міллера знову стирає історію цього всесвіту, перекреслюючи фінал «Термінатора 2» і знову перевертаючи відносини Сари і T-800 з ніг на голову. Навряд чи вже сам Кемерон знає, що сталося в його франшизі в минулому і що має статися в майбутньому, оскільки і минуле, і майбутнє вже 100 разів переписували. Так що замість латання величезних сюжетних дірок франшизи «Термінатор: Фатум» продовжує активно створювати нові, повністю або частково ігноруючи події попередніх фільмів. Це заважає сприймати історію цілісно, ​​а при перегляді часом виникає відчуття, що творці самі вже не розуміють, про що ця історія і до чого повинна привести (може, дізнаємося про це в сьомому фільмі).

При цьому бойовик Міллера показує справжніх сильних жіночих персонажів, які часом бувають дуже агресивними, нарівні з чоловіками, і не намагається зробити їх «цукерками» для втіхи чоловічої аудиторії, і за це йому великий плюс. Це не сподобається тим, хто звик сприймати жінок виключно як об'єкт своїх сексуальних фантазій, а не живих людей, які не зобов'язані нікому подобатися і бути «м'якими і пухнастими» і «жіночними», як це було на початку року з фільмом «Капітан Марвел». Але знаєте що? Ці героїні не менш жіночні, аніж ті, які носять макіяж і міні-спідниці, коли боряться зі злом. Вони сильні, круті і рятують світ. А це дуже навіть по-жіночому.

Також «Термінатор: Фатум» самим своїм існуванням піднімає величезну проблему ейджизма в Голлівуді та світі. Нам постійно показують на екранах образи героїв і героїнь, якими вони нібито повинні бути: молоді, красиві, з вибіленими зубами і без зморшок (упаси боже). І Сара Коннор і T-800 в даному фільмі абсолютно не відповідають цим нав'язаним «канонам». Але це все одно не заважає їм бути справжніми героями, адже справа то не у віці, а в силі духу, яка трансформується в силу тіла. Ви тільки подивіться, в яку відпадну фізичну форму прийшла Гемілтон, щоб знову зіграти свою культову героїню! Всім би так виглядати в 63 роки. Та й Арні в свої 72 (!) знаходиться у відмінній формі, судячи з рельєфу, що випирає під його футболкою. Людям би приклад з них брати, а не (зовсім не смішно) жартувати з приводу того, що вони бабуся і дідусь. Оскільки вони можуть образитися і взяти в руки автомат, і тоді всім буде не до сміху.

Сара Коннор і T-800. Вони завжди обіцяють повернутися і завжди стримують свою обіцянку. Адже хтось же повинен захищати наш світ від машин, які хочуть знищити людство. А новому поколінню у них ще вчитися і вчитися.

8466