Рецензія на фільм «Шерлок Холмс»

23 січня 2010,  15:12 | Рецензії | Автор: tall

Взагалі, бажання екранізувати Шерлока Холмса більш ніж дивно. З таким же успіхом можна було доручити зйомки фільму за Шекспіром якому-небудь Джо Карнахану або . Але Річі, добре це або погано, зняв зовсім новий для себе фільм. Свободу дій майстра карт, грошей і стволів обмежив великий незграбний бюджет, а головні ролі були віддані голлівудським зіркам першої величини. У підсумку враження від фільму цілком позитивне, але під час перегляду раз у раз забуваєш, що цей от неголений і до неподобства чарівний хуліган зветься Шерлоком Холмсом. Загалом, а навіщо, власно, Річі знадобилася класика?

Шерлок Холмс і доктор Ватсон ведуть розслідування лиховісних ритуальних убивств, в результаті якого виходять на слід підступного чаклуна й лиходія лорда Блеквуда. Їм вдається його заарештувати й посадити за ґрати, звідки останній виходить лише для заслуженого повішення. Однак Блеквуд великий пустун і публічне повішення не справляє на нього належного ефекту. Цей страшенний негідник зовсім хуліганським чином залишає своє законне місце на цвинтарі, не вважаючи недавню смерть достатньою причиною відмовлятися від своїх злочинницьких капостей. Холмс і Ватсон, анітрохи не зніяковівши, продовжують розплутувати складні вузли таємної змови, з ниток якої Блеквуд не шкодуючи сил плете павутину світового панування.

Сприяння генію розшукної думки робить якась Ірен Адлер. Ірен - крута тітка й, природно, переслідує свої цілі, таємно допомагаючи Професору Моріарті, який, у свою чергу, бажає покористуватися з неподобства, яке відбувається в Лондоні. Однак Моріарті змушений стримувати амбіції аж до прийдешнього сиквелу, практично не втручаючись у те, що відбувається. Ватсон же, незважаючи на напружений графік боротьби зі злочинністю, подумує про створення родини із красунею Мері Морстен, але цьому щораз перешкоджає Холмс зі своїми антисоціальними жартами.

На шляху сищиків раз у раз встають усілякі труднощі, найбільша з яких ганяється за Холмсом зі здоровенним молотом і розмовляє французькою мовою. От тільки ніякі підступи злочинницькі не можуть перешкодити чудовому Шерлоку Холмсу й бравому Доктору Ватсону відновити справедливість у благо мрячної батьківщини й віддати належне по негідницьким дупам.

Ось такий от простенький сюжетик у нового фільму про відомого сищика. За що ми взагалі любимо Шерлока Холмса? За таємниці, загадки, розслідування, дедуктивний метод і бездоганну логіку. І от саме детективна складова фільму Гая Річі вкрай слабка. В результаті ми маємо відмінне розважальне кіно, яке має мало спільного із творчістю Конан-Дойля. Річі свідомо вистрілив мимо і його фільм про Холмса - це не напружена детективна історія, а веселий стильний екшн, у якому все детективне - лише стандартний набір голлівудських штампів.

Як би вибачаючись, Гай постарався всунути у свій фільм максимальне число деталей і відсилань до першоджерела - міссіс Хадсон, скрипка, брат Холмса та інше. І пофіг, що місця в сценарії для них виділене настільки мало, що про свого брата Холмс згадує лише мигцем, а міссіс Хадсон з'являється на екрані від сили два рази. Всім цим Річі як би нагадує глядачеві, що знімав те він все-таки екранізацію всесвітньо відомого твору Конан-Дойля, а не черговий комікс про супергероїв і пафосних негідників у чорних одягах.

На фільм Гаю виділили масивний бюджет в $90 000 000, що не пішло на користь його режисерській волі. Намагаючись виправдати очікування, Річі не відходить від голлівудських канонів блокбастеробудування й знімає без ізюминки, якою він, власно, і був цікавий. Ні, щоб просто дати Блеквуду два стволи, карти й гроші, так він змушує головного негідника кровожерливо посміхатися нудно віщаючи про зрив великого куша світового панування.

Благо головні актори в цій кінострічці відпрацювали на ура! , будучи вкрай талановитим мерзотником, створив дуже цікавий і своєрідний образ Холмса, а з огляду на той курс, що задав Річі, так і зовсім можна говорити про стовідсоткове влучення в яблучко. трохи незвичайний у ролі Ватсона, та й сам по собі Ватсон у цій екранізації досить нетрадиційний. У Річі він, бачте, бравий вояк і по великому рахунку є грубою силою, ніж гідною інтелектуальною допомогою головному сищику.

Окрема розмова про лорда Блеквуда. - це саме сильний актор! І роль справжнього лиходія він зіграв сильно. Дарма, що багато хто болісно чхають від заштампованості цього персонажа. На мій погляд, у цьому фільмі він дуже доречний, нехай і без претензій на високу драматургію.

Акторські роботи інших артистів теж заслуговують на увагу, хоч я й не буду докладно на них зупинятися. У цілому, з кастингом у цієї кінострічки все в порядку.

Підводячи підсумки, скажу, що це атипічний фільм для Гая Річі. Фанати голосно плачуть. Знято красиво, стильно, але як у всіх - стандартно й нічим не примітно. Хоча подивитися цілком можна, тому що блокбастер з акторами й бюджетом. Амінь.

1399