Рецензія на фільм «Темний лицар»

11 вересня 2008,  20:13 | Рецензії | Автор: lutsenko

Гарний фільм.

Єдине, що понад розігріті очікування зіграли з фільмом злий жарт. Ішов свідомо на шедевр, може через це відчуття були не настільки гострими, як тоді , коли йшов на «Бетмен: початок», очікуючи побачити дешевий виріб, а побачив - дуже сильний фільм.

Але заслуг нового Бетмена це ніяк не применшує.

Коротко про сюжет: Готем тероризує новий лиходій - Джокер (Хіт Леджер), який настільки нелогічний, що вирішив диктувати свої закони й правосуддю й мафії Готема. Як тонкий психолог, він розуміє, що Бетмен - це його головний супротивник, відповідно він підбурює всіх проти Бетмена, а сам активно насаджує хаос у Готемі, що б стати королем цього хаосу.

А в цей час у замку в шефа.... Тобто навіть не в замку, а у величезному обладнаному підвалі, Брюс Вейн (Крістіан Бейл) не став перебудовувати фамільний замок, а благоустроїв собі підвал у районі портових доків)... У цей час Брюс терзається сумнівами. Ідея надихнути народ на боротьбу зі злочинністю пішла зовсім в інше русло. В місті стали з'являтися фальшиві Бетмени, які не маючи належної підготовки намагаються вершити правосуддя.

Однак Брюс із надією стежить за справами нового Окружного прокурора Харві Дента. Своєю чесною боротьбою зі злочинністю він може стати білим лицарем Готема й тоді Бетмен зможе піти на спочинок.

Але у Харві є одна непереконлива риса: фаталізм. В прийнятті рішень він покладається на монетку (орел або решка).

Навіть суперництво в залицянні за Рейчел Доус (Меггі Джілленхаал) не перешкоджає їхній взаємній симпатії.

Але в Джокера є план як не дати засяяти зірці Харві Дента. І хоч він каже, що не будує планів, насправді, плани в нього дуже багатоходові й заганяють у глухий кут логіку здорового глузду.

Чи зможе Бетмен упоратися з новим лиходієм?

Чи зможе вистояти незаплямованим Харві Дент?

Відповідь ви побачите у фільмі.

Гра акторів - тверда 5. Приєднаюся до думки більшості, що всю ковдра акторської гри перетягнув на себе Хіт Леджер у ролі Джокера. Дуже демонічний і нелогічний лиходій. Боротися з яким у рамках закону, та й навіть у рамках простої людської моралі, дуже складно.

Адже мотиви в нього незрозумілі, а якщо незрозумілі мотиви, то й практично немає ниточок, за які можна смикати. У цьому в Джокера велика перевага перед звичайними людьми.

Тут Джокер виступив у ролі символу. І якщо Бетмен - символ добра й справедливості, то Джокер - символ хаосу й беззаконня такий же невловимий і незбагненний.

Інші актори зробили Джокеру дуже якісну базу. Навіть сам Бетмен пішов на другий план. Відіграли всі добре, але ролі були не такими, що дуже запам'ятовуються.

Приплюсуємо до заслуг фільму якісно знятий екшен і одержуємо тверду 5.

1057 

Написати коментар

Написати коментар...
Написати коментар...

Читайте також: