Біографія Олександра Яценко

Народився 22 травня 1977

Біографія Олександра Яценко

Народився 22 травня 1977 року. Поступив до Тамбовського державного університету в 1994 році на кафедру режисерсько-театрального відділу. Після закінчення поступив до РАТІ-ГІТІС (майстерня Мара Захарова). Олександр Яценко почав зніматися у кіно, коли був ще студентом третього курсу ГІТІСу. Зіграв одну з головних ролей у фільмі Бахтияра Худойнзарова «Шик». Вдалий дебют молодого актора посприяв тому, що режисери стали його запрошувати у різноманітні проекти.

Справжнє глядацьке визнання і свою першу нагороду Яценко отримав після зйомок у кінострічці Андрія Прокшина «Солдатський декамерон». Наступною вагомою роботою стала головна роль у комедії Бориса Хлєбнікова «Вільне плавання».

Участь Олександра Яценка  у відомій мелодрам Олексія Балабанова «Мені не боляче» стала новим етапом у творчій кар’єрі актора. Фільм був дуже тепло прийнятий глядачем та отримав цілу низку кіно нагород. Пізніше Олександр Яценко знявся в одній з головних ролей у серіалі «Відлига» Валерія Тодоровського, у драмі Бориса Хлєбнікова «Довге щасливе життя», зіграв царя Петра III у фільмі Олександра Баранова «Катерина», виконав епізодичну роль в кримінальній драмі Єгора Баранова «Фарца», роль Мішки Кошового в серіалі Сергія Урсуляка «Тихий дон».

В 2012 році журнал GQ назвав Олександра Яценко «Актором року» на премії «GQ Людина року 2012». У 2016 році актор отримав премію «Ніка» за кращу чоловічу роль – він зіграв хлопця, який втратив зір, у фільмі режисера Александра Котта «Інсайт».