Рецензія на фільм «Людина-мураха та Оса: Квантоманія»
Найслабший сольник про найменшого супергероя

31 августа 2023,  22:05 | Рецензии | Автор: Олена Стрельбицька

Останні півтора десятиліття супергеройські фільми, засновані на коміксах Marvel, правлять кіноекраном і стають головними блокбастерами року, проте у 2023 році щось пішло не так. І це щось називається «Людина-мураха та Оса: Квантоманія». Супергеройський блокбастер з Полом Раддом, якого люблять усі, у ролі Людини-мурахи не тільки слабо виступив у плані зборів, а ще й виявився одним з найслабших супергеройських екшенів останнього десятиліття у плані сюжету. Після його перегляду у лютому цього року навіть не було натхнення написати рецензію. А в голові з того часу крутиться одне питання: невже ми втомилися від супергероїв Marvel?

Попередні сольні пригоди Людини-мурахи були не стільки супергеройськими блокбастерами, скільки сімейними комедіями про супергероя-невдаху та його веселу родину, що інколи рятують світ. У блокбастері «Месники: Завершення» Скотт Ленґ (Пол Радд) завдяки технології свого тестя Генка Піма (Майкл Дуглас) допоміг врятувати всесвіт та подолати Таноса, і, як не дивно, після цього його життя пішло вгору: він став улюбленцем публіки й написав автобіографію, що стала бестселером (якщо згадати інших супергероїв з Месників, то Скотт тут просто виграв в лотерею, особливо враховуючи, що він колишній злочинець). Але тепер у фільмі «Людина-мураха та Оса: Квантоманія» його чекає ворог настільки сильний, що може самотужки здолати Месників (насправді ні), а також повноцінна сімейна подорож до Квартового виміру.

Значна частина подій кінокоміксу «Людина-мураха та Оса: Квантоманія» розгортається у Квантовому вимірі, що було створено в найкращих традиціях «Зоряних воєн», бо там теж живе численна кількість неймовірних і дуже дивних істот. Інколи під час перегляду взагалі здається, що сценарій створювався під якимись психоделічними речовинами, адже все в кадрі виглядає саме так. І це не комплімент. Скотт вирушає до Квартового виміру, куди випадково потрапляє його донька Кессі Ленґ (Кетрін Ньютон), яка вже виросла і тепер має свій супергеройський костюм, що дозволяє їй або зменшуватися, або збільшуватися, тобто вона володіє такими ж суперсилами, що і її батько, але поки невідомо, яке у неї буде супергеройське ім'я, адже цей фільм показує її становлення як юної супергероїні. У коміксах Кессі є частиною Юних Месників, проте складно сказати, коли вони зберуться в MCU (якщо взагалі колись зберуться).

Під час подорожі до Квантового виміру Скотт і Кессі опиняються відрізані від Гоуп (Еванджелін Ліллі), Джанет (Мішель Пфайффер) та Генка, чиє сімейне возз'єднання після багатьох років розлуки теж проходить не дуже. Джанет не бажає згадувати свої роки у Квантовому вимірі, бо це був дуже травматичний для неї досвід, і у неї після цього з'явився ПТСР, а також складнощі з адаптацією до звичайного життя (як не дивно, але зараз ця героїня напевно здасться найбільш близькою усім українцям), проте у неї найцікавіша сюжетна лінія, особливо, коли мова йде про її стосунки з Кангом.

Єдина річ, яка викликала позитивні емоції під час перегляду стрічки «Людина-мураха та Оса: Квантоманія», Джонатан Мейджерс в образі суперлиходія Канга Завойовника, але з моменту виходу фільму на великі екрани його заарештували за домашнє насилля, тож хвалити його харизму та акторську гру якось більше не хочеться. Тепер майбутнє Канга в MCU взагалі під великим питанням, хоча студія може просто знайти на цю роль іншого актора, адже Канг та його численні варіанти будуть головними антагоністами цієї саги. В будь-якому разі Мейджерс ще раз зіграє Канга у другому сезоні «Локі» (звідки його вирішили не вирізати, це ж не Джонні Депп).

Фільм «Людина-мураха та Оса: Квантоманія» точно є найгіршим фільмом з трилогії про Людину-мураху, а якщо його порівнювати з іншими блокбастерами MCU, то він десь поруч з екшеном «Тор 2» (навіть «Залізна людина 3» була краща). Дуже дивно, що мандрівка одним з найбільш захоплюючих місць у всесвіті Marvel, Квантовим виміром, виявилася такою... нудною. А фінальна битва з Кангом, якого так легко перемогли Людина-мураха і Оса, взагалі розчаровує. Нам весь фільм розповідали, який Канг могутній та нездоланний, а насправді виявився... пшиком. Можливо, він просто буде брати кількістю, а не якістю? Тут має бути якийсь жарт про «другу армію світу», але цей фільм не викликає особливого бажання жартувати. Навіть, коли у кадрі одразу кілька Полів Раддів.

Складно сказати напевно, що саме пішло не так у третьому сольнику Людини-мурахи (список його недоліків просто дуже довгий), можливо, нам дійсно трохи набридли однотипні супергеройські екшени, що намагаються вразити виключно спецефектами (які чомусь в останніх фільмах MCU виглядають не дуже вражаюче), але, очевидно, що формула, яка працювала півтора десятиріччя, має рости і розвиватися разом з глядачами, а не стояти на одному місці. І кінокомікс «Вартові Галактики 3», що вийшов після третьої «Людини-мурахи», довів, що з гарним сценарієм усе можливо.

584