«Прісцилла» – байопік про абʼюзивне кохання та становлення жінки: як Софія Коппола перевернула фільм про короля рок-н-ролу

19 січня 2024,  00:49 | Рецензії | Автор: Єлизавета Сушко

До українського прокату дісталася нова режисерська робота Софії Копполи – «Прісцилла». Це вже девʼятий повнометражний фільм режисерки, але її досі можуть приписувати до відомого в кіносвіті батька. Натомість Софія дала голос жінці, яка все життя була в тіні чоловіка. І не простого чоловіка, а короля Америки — Елвіса Преслі. На основі мемуарів Прісцилли знято стрічку про знайомство та життя пари в неофіційних стосунках і недовготривалому шлюбі. Про те, як дівчинка виросла у жінку та побачила чого насправді жадає від життя, Коппола фільмує у сталому з 1999 році стилі.

Події стрічки починають розгортатися в Західній Німеччині, куди батька дев’ятикласниці Прісцилли перевели по службі. Яким було здивування дівчинки, коли у кафетерії маленького містечка з нею знайомиться друг ідола всіх дівчат сучасності — Елвіса Преслі. Наступні події більше дивують глядача(-ку) — 24-річний Елвіс у себе вдома пропонує 14-річній Прісциллі піти в тихе місце. В них завʼязуються стосунки. Не сексуальні, але дуже близькі. Преслі, якого на екрані втілює молодий австралійський актор Джейкоб Елорді («Солтберн»), знайшов у дівчині людину, яка буде не тільки підкорятися, але і слухати його.

Цікавіше за стосунки найвідомішої пари світу у фільмі стає реконструйований світ 60-х. Точнісінько як на фотографіях образи героїв(-їнь), деталі побуту, інтерʼєрів чи раритетні автомобілі — все це створює атмосферу, яка варта уваги для перегляду на великому екрані. Софія Коппола приділяє таким речам багато зусиль майже в усіх своїх стрічках, починаючи з «Цнотливих самогубиць» та таких стрічок-лавреатів як, наприклад «Десь» 2010 року.

Прісциллу Преслі у фільмі зіграла Кейлі Спені — молода акторка, яка раніше була відома за невеликими ролями у блокбастерах чи зʼявлялася в не найуспішніших стрічках. Покірна, лагідна та слухняна королева стала для акторки фурором — вона вже отримала номінацію на «Золотий глобус» і кубок Вольпі Венеційського кінофестивалю за найкращу жіночу роль.

Попри не завжди явну драматургію у фільмі, саме Спені тримає напругу завдяки внутрішнім переживанням, які відчуваються через екран. Розібратися зі складним життям, стосунками, після яких Прісцилла вже ніколи не вийшла заміж удруге, акторці та всій авторській групі допомагала особисто Преслі. Глибоким дослідженням особистості свого героя займався і Джейкоб Елорді — зірка, яка запалилась в серіалі «Ейфорія», а останній рік дивує майбутніми та реалізованими проєктами. Як і історія Прісцилли, Елорді втілив нового Елвіса — глибоко травмованої смертю матері, самотньої та жадаючої легкого щастя людини. Для цього йому потрібні чи наркотики, чи людина поруч, яка має підтримувати попри все. Його абʼюзивнсть сперечається з потребою бути бажаним для всіх.

Останнім часом ми бачили багато байопіків, які б оповідали події життя відомої людини: «Феррарі» Майкла Манна, «Маестро» Бредлі Купера, «Наполеон» Рідлі Скотта тощо. Це історії про чоловіків, в яких за основу взяті їх стосунки з жінками (дружинами, коханками чи подругами). Натомість «Прісцилла» не лише показує життя жіночими нафарбованими очима, але і загострює свою увагу на почуттях більше ніж на подіях, чим і відрізняється від тих біографічних драм, які премʼєрилися у 2023 році.

535 

Написати коментар

Написати коментар...
Написати коментар...

Читайте також: