Кіноскандал: Каннський кінофестиваль відкриє фільм під назвою «Z», Держкіно обурене

19 квітня 2022,  16:27 | Статті

З першого дня повномасштабної війни, яку росія розв'язала на території України, буква «Z» стала символом нацистського режиму путіна та його поплічників. Незважаючи на це, комітет 75-го Каннського кінофестивалю вирішив, що його фільмом відкриття стане комедія, яка в оригіналі називається «Z (comme Z)».

Фільм «Z (comme Z)» (в англійському варіанті він звучить як «Final Cut» («Остаточний монтаж»)) є новою кінороботою французького режисера та лауреата премії «Оскар» Мішеля Хазанавічуса, який зняв знамениту картину про епоху німого кіно «Артист».

Його новий фільм є комедією про зомбі, звідси і літера «Z» у назві, і, можливо, комітет кінофестивалю таким чином вирішив зробити цю літеру синонімом зомбі та потролити російську армію та путіна, але разом з цим такий вибір фільму відкриття може також бути розцінений як підтримка держави-терориста.

І це ще не все. У конкурсній програмі фестивалю за головний приз «Золоту пальмову гілку» цього року змагатиметься новий фільм російського режисера Кіріла Сєрєбрєннікова «Дружина Чайковського», незважаючи на те, що українська культурна спільнота вже закликала фестиваль бойкотувати російське кіно.

У зв'язку з цим голова Держкіно Марина Кудерчук звернулася до голови Канського кінофестивалю П'єра Лескюра із наступною заявою, пояснивши, чому зараз важливо бойкотувати російське кіно, доки Україна та українські культурні діячі борються на війні з росією за весь демократичний світ:

Оскільки, – незважаючи на заклик України до світових кіноспільнот бойкотувати російський кінематограф, – в основну конкурсну програму Каннського кінофестивалю включена робота російського режисера Кіріла Сєрєбрєннікова «Дружина Чайковського», а українські режисери та інші кінематографісти в цей час змушені або воювати проти російського нападу, або ховатися в бомбосховищах, або волонтерити в тилу, – хоча, звісно, теж обрали би можливість знімати кіно, як Сєрєбрєнніков, та Росія позбавила їх такої розкоші, Держкіно знову звертається до Каннського фестивалю із закликом не допускати фільми російського виробництва до участі у фестивалі.

Раніше стало відомо, що в рамках програми «Особливий погляд» на Каннському кінофестивалі буде представлена українська стрічка «Бачення метелика» режисера Максима Наконечного.

745 

Написати коментар

Написати коментар...
Написати коментар...

Читайте також: