Рецензія на фільм «Жива сталь / Реальна сталь»
Роботи-гітаристи

10 жовтня 2011,  22:45 | Рецензії | Автор: Redder

І ось нарешті, відважно подолавши всі перешкоди і заслони, ми потужним, нестримним потоком, бравою козацької лавою увірвалися в кінотеатр імені В. В. Маяковського і подивилися фільм «Реальна сталь» (Real Steel) з Х'ю Джекманом, Еванджелін Ліллі з « Лост »і ще цим маленьким гоєм ... тобто, Дакота Гойо, ось. Насмілюсь зауважити, фільм справив найпотужніше враження. Особливо сильно сподобався той мовчазний качок в обладунках. І ще Кевін Дюран. Але про все по порядку.

Насправді нас всіх страшно обдурили. Світовий уряд, сіонські мудреці, генерал Зог, я не знаю. Нас обдурили, сказавши, що на дворі стоїть якийсь геть нецікавий 2011 рік. Насправді ми давно живемо в 2020. Ну, приблизно як в «Матриці», ви пам'ятаєте.

А навколо нас - роботи! Вони ходять по вулицях, збивають сміттєві баки, тусуються на звалищах та підпільних боксерських клубах, махають кулаками і б'ються. Серед них трапляються двоголові і з хаєром як у Уотт Бьюкена. А ми їх не бачимо, тому що сидимо по домівках і шарімся в Контакті і Айпад. А роботи тим часом у наше вимушена відсутність прибирають до рук світове панування. Ну, як в «Термінаторі». Або навіть «Футурологічний конгрес».

І тільки тлумачний хлопець Чарлі Кентон (Х'ю Джекман) не дрімає. Щоб не дрімати, він п'є не просихаючи, організовує боксерські бої між роботами, ставить і програє гігантські бабки, за що буває біт нечуйність кредиторами. Чому програє? Ну, карма в нього така. А може, просто не щастить з підопічними. Тупі вони в нього якісь, бовдури залізні.

Але все міняється, коли Чарлі звалюється на голову нежданий одинадцятирічний син Макс, що дістався від передчасно покійної колишньої, з якою Чарлі спілкувався мало. І тепер йому потрібно вирішувати відразу кілька проблем - розібратися з не по роках діловитим синочок, вирішити власні фінансові проблеми, помиритися з дівчиною і нарешті натренувати вже цю синьооку бестію на ім'я Атом, якого Макс, схоже приволік з якоюсь, прости господи, закинутої смітника!

Ну тобто це я зараз все дуже цинічно описав, наче б мені фільм не особливо сподобався. Але це неправда, просто так було задумано, тому відразу ж переходимо до другої частини.

Ось я скажу чесно: на мій погляд, «Реальна сталь» - це зразковий фільм за участю великих людиноподібних роботів. Зверніть увагу, не «про», а «за участю». Бо роботи, незважаючи на весь громіздкий, клацали антураж і не менше години екранного часу, тут зовсім не головне. Фільм - він в першу чергу про людей та їхні стосунки, про проблему батьків і дітей, рішучість, сміливість, завзятість, уміння доводити справу до кінця, про любов, зрештою. А роботи - що? Роботи, залізяки корисні, звичайно, для пожвавлення пейзажу, але не більше того.

Душевно дуже все вийшло, одним словом. Дуже добре актори потрудилися.

Тут природним чином спливає тема акторів. Згаданий австралієць Джекман тут заново втілює улюблений типаж «телепня, який зрозумів важливе», з незначними змінами використовується в «Меч-рибі", "Людей Ікс», «Росомасі» і ще бог знає де. Втілює, тим не менш, з кожним разом все краще, мабуть, розкриває в собі нові грані.

А от про хлопчину на ім'я Дакота Гойо можна говорити тільки в чудових виразах, на його малолітнього акторській майстерності тримається як би і не половина фільму. У вряди-годи дитина в американському фільмі показаний не інфантильним задрот 6-35 років як практично у всіх стрічках за останні двадцять років, а розсудливим, розсудливим - і разом з тим живим і справжнім. Дуже, дуже добре виступив, найглибшу повагу юному даруванню.

Еванджелін «Веснянка» Ліллі в ролі дівчини на підхваті, яка і робота допоможе розібрати, і міцні стегна продемонструвати, виступила рівно. Тобто ностальгія по Сойєру і іншим, звичайно, має місце, але в іншому - не запам'яталася. Але хоч не дратувала, і то добре.

Кевін Дюран в ролі мерзенного бариги в черговий раз вразив гидотою, а Ольга Чаков (вона ж Ольга Фонду) в ролі умовної лиходійки Лемковой сподобалася зовні. Красиві у нас дівчата, все-таки.

У цілому, повинен сказати, що вважаю «Реальну сталь» одним з кращих фільмів року. Скажу більше - це саме те, чим так і не стали, на жаль, «Трансформери» - фільмом з роботами, але про людей і для людей. І не промовили за весь фільм ні слова Атом виглядає чомусь ближче і рідніше, ніж три наскрізь позитивних Оптимуса відразу. А так настійно рекомендую фільм до перегляду в кіно. Інакше DVDRip'a доведеться чекати аж до лютого, а воно вам треба?

Такі справи.

676