Новини про мультфільм (2004)

4 квітня 2006,  08:00 | Рецензії | Автор: Redder

Третього дня подивився в стелю й рішуче прийнявся дивитися новий російський мульт «Князь Володимир».

З мультиками взагалі ситуація непроста. Колись, напевно, багато хто не забули ще, була така країна - Радянський Союз, або ще СРСР її іноді називали. Ставитися до країни можна по-різному, ідеалізувати її ніхто не збирається, однак і деякі тамтешні позитивні якості теж необхідно визнати. Одним з таких якостей була відмінна професійна підготовка кадрів, що, у свою чергу, спричиняло наявність достатньої кількості грамотних фахівців у найрізноманітніших областях - від ядерної фізики до балету й, саме собою, мультиплікації. Цілком серйозно - радянські мультики були одними із кращих у світі. Хоча чому були? Достопам'ятний «Їжачок у тумані» от недавно одержав на якімсь престижному міжнародному фестивалі приз як кращий мультфільм всіх часів, японці, знову ж, сильно захопилися Чебурашкою, і щось там з ним таке всерйоз збираються робити, та й інші мультики тих часів теж зайняли гідне місце на світовому Олімпі мультиплікації, що не могло не будити гордості за рідну країну.

Однак пройшли ті часи давно, і сгинули. Не те що мультики, а й кіно пристойне в рідній країні робити геть-чисто розучилися, що сумно. Останнім часом, щоправда, помітні деякі роботи режисерів над собою, результатом яких з'явилося кілька сучасних російських фільмів, виконаних на гарному рівні. Після цих самих декількох, мабуть, у когось там нагорі з'явилося легке запаморочення від успіхів, і він відразу дав вказівку тими ж темпами поправляти вітчизняне мультобудування - мов, щоб все й відразу. Як зразок витягли старий проект ще 1998 року на ім'я «Князь Володимир», вбухали в нього 5 (п'ять) мільйонів доларів і одержали в результаті те, що одержали. Що ж саме? Давайте подивимося.

Мультик переносить нас у древні часи, коли русичи не щимились по під'їздах від юрб хачиків, якінабігають, а самі давали гарного фофана кожному, хто на них рипнеться. Було це, дай боже пам'яті, приблизно в 11 столітті. От ця-то звіряча й славна епоха й узята за основу. Центральним персонажем неначебто виступає князь Володимир Новгородський, згодом - Червоне Сонечко, а точніше, момент його склоніння до такої релігії як християнство. Момент, зрозуміло, знаковий, його й вирішили відбити. Слід зазначити, однак, що мультик називається не просто «Книзь Володимир», а «Князь Володимир. Фільм перший». Мається на увазі, що буде й другий, а згодом - і третій (фактично, замишляється трилогія, але збори покажуть, хто в країні дядько), але ми поки що зупинимося, через брак всієї згаданої трилогії, тільки на першій частині.

Сюжет, як уже говорилося, накрепко зав'язан на прийнятті Володимиром християнства. Самого прийняття, однак, у мульті помітити не вдалося, воно, мабуть, з'явиться трохи пізніше, у наступних серіях, а поки що Вовчик тільки метається, вишукуючи у своєму таборі ворогів і зрадників. А таких, як не дивно, виявляється порядно - бусурмани просто юрбами пруть на святу Русь, і в цьому їм запекло допомагають спеціально підготовлені зрадники. Але бояться нема чого – розмовляючий голосом Сашка Білого князь зі своєю вірною бригадою дасть гідну відсіч узурпаторам!

Трохи стрьомно говорити про графіку в мультику, однак необхідно - інакше як пояснити, куди поділися витрачені на нього п'ять мільйонів? Отож, графіка в мультику дуже гарна, зроблено все красиво, особливо природа. А вже серед природи мені особливо сподобалася вода - взагалі очманіло вийшла, неодмінно зацінуєте.

Музика теж дуже в тему - етнічні наспіви у виконанні Расторгуєва - це в десятку, ми любимо етніку й групу «Любэ», так що отут все блискуче. Вступний ролик з титрами на тлі звірячої різанини в місті - міцний залік, сподобалося.

Графіка й музика - кістяк мульта, більше в ньому нічого видатного немає.

Озвучка - на мій погляд явний промах. Безруков у ролі князя Володимира - ну от мимо й все! Постійно вилазить нахабна морда Сашка Білого, і образ і без того не сильно харизматичного князя пропадає геть-чисто. Не сподобалося рішуче. Інші персонажі озвучені ледве краще - брати-близнюки непогано вийшли, зокрема - але без родзинки й вогника, не вразили.

Геймплей теж не вражає - купа роялів у кущах, відсутність яскраво вираженого позитивного персонажа, незрозумілі половці, візантійци, схожі на інопланетян - сюжетні хвости стирчать із всіх сторін і що з ними робити - зовсім незрозуміло.

Ну й обов'язкові політкоректні фішки теж не вкрилися від зіркого ока спостерігача. Фрази типу «Давай, Володимир, поєднуй Русь! Давно настав час поєднуватися!» - вони дуже помітні на дурненькому, загалом, тлі.

Нудним, тим часом, мульт не назвеш - дія там розвивається постійно, хоча й передбачувано. Тому для розслабухи мультик гарний, нічого не скажеш. Для вдумливого розбору - як цей наприклад - слабенький.

PS - Для розмаїтості дивлюся зараз «Основний інстинкт 2» - від мультику відрізняється разюче. Хоробро закрутили! І Безрукова ніде не видно, що не може не радувати.