Рецензії на (2008)

28 грудня 2008,  11:05 | Рецензії | Автор: Redder

Порнобізнес, як відомо, річ цікава й прибуткова. Тільки в США, як повідомляють знаючі громадяни, річний прибуток становить 10 мільярдів доларів. Інші громадяни поправляють перших: насправді, не десять мільярдів, а чотирнадцять. Але як не крути, цифра серйозна.

Для кого знімаються всі ці терабайти кіно й місяці злягань. Зрозуміло, що для підлітків - їм це все цікаво, хто, як, куди й у кого довше. Але й дорослі дяденьки (і тітоньки) теж по подібного роду переглядам заїжджають досить часто.

Тому режисер Кевін Сміт (««Клерки», «Догма») і вирішив грамотно зробити аудиторії, знявши фільм про те, як двоє недотеп знімають власний аматорський порнофільм. А заодно й постебатися над розповсюдженими американськими штампами й забобонами. У результаті фільм «» вийшов відмінною розухабистою комедією. Ну, і досить зворушливим - у гарному сенсі слова! - фільмом при цьому. Вважаю, це серйозне достоїнство фільму й режисера.

А взагалі там не тільки про порно, там про різне. Двоє бовдурів середнього віку - пухкий Зак в окулярах й миловидна, але не без тарганів у голові, Мірі - разом знімають квартиру. Вони, між іншим, друзі ще зі школи, але проте, один з одним так і не переспали. Мірі переконана, що це зруйнує їхню довгу дружбу й взаєморозуміння, а Зак для ввічливості не сперечається, хоча в нього своя точка зору на цей рахунок.

Із грошима в них, тим часом, негусто, робота - гівно, плюс нахлобучує криза банківської системи, і взагалі треба щось вирішувати. Плюс до всього вірусне відео з мобільного, на якому Мири фігурує в одних трусах, потрапляє на Youtube і набирає там триста тищ мільйонів переглядів. І тут Зака осіняє: народ скучив за аматорським порно! Так значить потрібно терміново зняти свій власний adult movie, вигідно продати його, і забезпечити себе хлібом з ікрою до кінця днів своїх. Плюс, звичайно, довести Мірі, що секс позитивно позначається на багаторічній дружбі.

Загалом, «ви хочете порно - їх є в мене».

Фільм, до речі, ішов у Кевіна Сміта з неабиякою працею. По-перше, це перший фільм за його режисерську кар'єру, в який не вдалося вставити кевінового другана Бена Аффлека. Бен уже розглядав будь-які кандидатури, і навіть готовий був погодитися на роль флаффера (спеціальна людина, яка забезпечує безперервну ерекцію в акторів при зйомках порнухи), але режисер вирішив, що це буде трохи занадто, і Аффлека на роль не взяв, а потім і зовсім виключив епізод із флаффером зі сценарію. Крім того, під час прокату деякі кінотеатри відмовилися показувати фільм у себе, оскільки в назві фігурувало слово «порно», а в богобоязливій Америці це неприпустимо.

Це про гомосеків можна знімати скільки завгодно фільмів, і одержувати за них «Оскарів», і навіть про зоофілів можна - тут цілий вагон кінонагород намічується, не інакше! - а от фільм зі словом «порно» у назві ніяк не можна. Хай живе воля творчості.

У результаті Кевін не став наступати собі на горло й плюнув густою, здоровою слиною на цих надміру соромливих громадян, і нічого у фільмі міняти не став. А заодно додав досить відверті сцени злягань, статеві органи, які весело бовтаються та інші фічи, характерні для рейтингу R.

В ході зйомок порнушного відео персонажами використана безліч особистих наробітків громадянина Сміта - мікрофон, прив'язаний до ключки, друзі й знайомі на всіх ролях, робоче місце в ролі знімальної площадки й так далі.

І все в Зака з Мірі, звичайно, вийшло. Не відразу й не зовсім так, як їм хотілося б, але вийшло. Фінальна сцена з освідченням у коханні й «голландським штурвалом», вважаю, майже шедевральна.

Актори грають відмінно. Начебто й шуткують постійно на всякі статево-табуїровані теми, типу расизму й сексизму, а начебто й все від душі. Дуже сподобалося.

Разом - дуже розкутий, і разом з тим дуже романтичний фільм, рекомендую.