Рецензії на (2004)

21 листопада 2007,  20:55 | Рецензії | Автор: tall

Don't forget to kill Philip!

"Shaun of the Dead" - ну просто офігенна пародійна комедія. Один з тих рідких випадків, коли практично на чистому ентузіазмі вдається створити щось дійсно гідне. Фільм був відзначений шістьма престижними нагородами й добрим десятком номінацій, що красномовно свідчить про якість продукту.

Дія картини розгортається в столиці Великобританії, де мляве існування головних героїв пожвавлює зомбі-вірус мавпячого походження.

Шон (Саймон Пегг) працює торговельним консультантом в одному з місцевих магазинів електроніки, а у вільний від роботи час хльостає пиво в пабі «Вінчестер» зі своїм кращим другом Едом (Нік Фрост), який має славу нахабного хама й ледаря. У Шона є дівчина на ім'я Ліз (Кейт Ешфілд), але вона незадоволена тим, що він приділяє їй занадто мало уваги, розтрачуючи її на свого дебільного друга. Шон обіцяє Ліз змінитися на краще, реанімірував тим самим їх помераючі відносини, але його незграбні спроби приречені на провал, тому що він не в змозі розшукати кращого місця для романтичного вечора, ніж жлобський паб «Вінчестер».

Шон вже було засумував і збентежився своєю прикрою поразкою на любовному фронті, але на обрії стали вимальовуватися неясні обриси кінця світу, ясно даючи зрозуміти, що прийдешні події ні на секунду не дадуть головному героєві розслабитися. І правда, тепер Шону має доведеться напитися з Едом в хлам, урятувати своїх близьких від кровожерливих зомбяр, завалити вітчима й спробувати реабілітувати себе в очах Ліз і її друзів ботанічної зовнішності. Озброївшись биткою для крикету, Шон очолює нашвидку зібраний загін ентузіастів і з криком «Бий зомбів!!!» прокладає шлях до порятунку.

Незрозуміло, якого хріну наші локалізатори обізвали картину «Зомбі на ім'я Шон», вводячи глядача, який нічого не підозрює, в оману. Умертвити головного героя підлим зомбярам не вдалося (Цією заявою я в жодному разі не намагаюся позбавити фільм інтриги. В арсеналі картини отже досить сюрпризів, до яких кострубатість інтерпретації назви ніяк не ставиться.). Кінострічка була названа "Shaun of the Dead" щоб мати деяку каламбурну подібність із назвою класичного ужастика "Dawn of the Dead" (Я маю на увазі оригінальний фільм 1978 року, а не його рімейк 2004-го. Незважаючи на те, що стрічка Зака Снайдера вийшла у світ практично одночасно з фільмом Едгара Райта, творці "Shaun of the Dead" не відразу довідалися про його існування.).

Як пародія на зомбі-трилер "Shaun of the Dead" рясніє посиланнями на знамениті ужастики. Наприклад, фраза "We're coming to get you, Barbara!" є витонченим посиланням на фільм "The Night of the Living Dead". Настільки витонченим, що навіть Джордж Ромеро це не відразу помітив! На початку фільму, коли Шон, як старший співробітник магазина, консультує новачків, він каже, що звичайно цим займається Еш (Evil Dead), але зараз він трохи захворів.

Перейдемо до акторів. Саймон Пегг зіграв дуже переконливо. Напевно, тому, що сам писав сценарій на пару з режисером. У Саймона є рідка властивість бути смішним, напустивши на себе абсолютно серйозний вигляд. Помітно, що Пегг викладався на повну, за що ми йому, власне кажучи, і вдячні.

Нік Фрост (напарник Пегга за серіалом Spaced) розкішно зобразив махрового тунеядця Еда. Весь фільм він видавав оригінальні жарти, прикрашаючи багато чудових сцен. Вийшов дуже колоритний персонаж, вільний від штампів і не виглядає банальним.

Потрібно звернути увагу ще й на відмінного англійського актора Білла Найї. Чудово зобразив Філіпа - вітчима Шона. Нехай він брав участь усього в декількох епізодах, але вони були першокласними.

Знято все непогано. Едгар Райт теж добре попрацював, але хотілося б похвалити не його режисуру, а сценарій, над яким він працював разом з Пеггом – відмінні діалоги, маса приколів та каламбурів, безліч фраз, які запам'яталися і розійшлися на цитати. У кожне слово, сказане на знімальній площадці, був вкладений цілком конкретний сенс, що зробило розмови головних героїв забавними й цікавими. Кожний персонаж кінострічки виконує свою функцію – у фільмі немає жодної діючої особи, яку можна було б назвати зайвою.

Діагноз. Загалом, ця відмінна пародія на зомбі-трилери створена щирими аматорами жанру, які із щирою повагою поприколювалися над усілякими штампами й традиційними прийомами, застосовуваними в ужастиках. Вийшло відмінно! При скромному бюджеті в чотири мільйони доларів Райту й Пеггу вдалося зняти фільм з великої літери й гарненько зрубати капусти, довівши свою комерційну перспективність.

Всім настійно рекомендую подивитися цю кінострічку, не залежно від того симпатичні вам лиховісні зомбярі чи ні.

P. S. Озвучили фільм бездарно. Багато відмінних жартів просто незрозумілі через плоский переклад. Деякі приколи дійшли за призначенням тільки після порівняння оригінальної звукової доріжки з сумно озвученою російською.

Взагалі, локалізація - це в наш час велика проблема. Дивився якось раз якусь гангстерську притчу про злісних негрів. У їхньому лексиконі словосполучення "fuck with me" найчастіше використовується в значенні - «май із мною справу». Було якось дивно спостерігати за людиною бандитської зовнішності, яка намагається впарити героїн іншому зі словами - «трахкайся із мною».